Ruotsi mitalipeleihin

MAAJOUKKUE / Raportti
Tre Kronorin ei tarvinnut esittää parastaan Latviaa vastaan mennäkseen jatkoon. Latvialaiset sortuivat jäähyilyyn ja alkeellisiin virheisiin, joista Ruotsi iski voittoon riittävät maalit. Loppunumerot olivat 4-1 (3-0, 0-0, 1-1). Arturs Irben torjuntojen ansiosta Latvia säästyi isommilta tappiolukemilta.

Ruotsi oli toistaiseksi menettänyt Latvialle MM-kaukaloissa vain yhden ainoan pisteen joten tähänkin kamppailuun se lähti ennakkosuosikkina. Ruotsi aloittikin ottelun sähäkästi, sillä vain 36 sekunnin pelin jälkeen Latvia oli jo alivoimalla. Lisävauhtia Ruotsi sai Latvian vaihtovirheestä, joka johti jo kahden miehen ylivoimaan. Ensimmäinen jäähy ehti juuri päättyä ennen kiekon menemistä Latvian maaliin. Daniel Alfredssonin poikittaissyöttö tavoitti Jonas Höglundin, joka tökkäsi kiekon lähietäisyydeltä ohi Arturs Irben.

Latvian ensimmäiset tilanteet tulivat Olegs Sorokinsille ja Sergejs Zoltoksille. Sorokinsin terävä laukaus kilpistyi Lundqvistin torjuntaan ja Zoltoks töhri läpiajon ohilaukaukseen. Ruotsilta puolestaan Niklas Hävelid pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan Irben ohittamista, mutta tuloksetta. Hävelid sai kokeilla maalintekoa uudestaan b-pisteiden välistä lähteneellä laukauksella, mutta tälläkin kertaa Irbe oli edessä.

Ajassa 8.20 jäähyshow jatkui. Ruotsin Per Hållberg otti jäähyn kiinnipitämisestä. Latvia ei pystynyt erikoistilanteesta luomaan juuri painetta. Latvia olisi päässyt uudelleen ylivoimalle Samuel Påhlssonin hölmöiltyä itsensä jäähylle, mutta Normunds Sejejs päätti liittyä seuraan käyttäytymiskakkosella. Pari jäähyä myöhemmin Latvia päätyikin ylivoimalle, mutta maalin iski Ruotsi.

Kiekko ajautui laitaa pitkin Daniel Alfredssonille, joka karkasi Latvian ylivoimamiehitykseltä läpiajoon. Ensimmäisen Alfredssonin yrityksen Irbe vielä torjui, mutta paluukiekon edessä hän oli voimaton: 2-0.

Ruotsi pääsi erän lopulla vielä kerran ylivoimalle. Arturs Irbe säikäytti ruotsalaisia hyvällä avauksellaan, jolla Latvia pääsi ylivoimahyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Aigars Ciprussin oma ratkaisu ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Kun Viktors Ignatjevs otti vielä toisen latvialaisjäähyn, pääsi Ruotsi jälleen kahden miehen ylivoimalle. Ruotsin myllytys tuotti tulosta kolme sekuntia ennen päätössummeria, kun Dick Tärnström lämäsi kiekon maaliin ohi maskissa olleen Irben.

Rikkonainen toinen erä

Avauserän numerot eivät tehneet oikeutta Latvialle, sillä sekin oli hyvin mukana pelissä. Toisessa erässä Ruotsi pelasi paljon paremmin, mutta maalinteko tökki. Erä oli sangen rikkonainen, sillä tuomari Nicolas Dutilin linja oli tiukka.

Ruotsi voitti erän laukaukset peräti 17-6. Latvian maalissa Arturs Irbe esitti useita huippupelastuksia pitäen joukkueensa vielä mukana pelissä. Latvialla puolestaan oli mahdollisuutensa nousta peliin mukaan ylivoimilla, mutta vaarallisia tilanteita ei syntynyt. Ruotsi pelasi tutun varmasti pitäen oman alueensa tiukasti tukossa. Lähimpänä maalintekoa latvialaisista oli kenties Aleksandrs Nizivijs, jonka laukauksen Henrik Lundqvist torjui mailan varrella.

Ruotsin rutiini liikaa Latvialle

Per-Johan Axelssonin toisen erän lopussa ottama jäähy jatkui päätöserässä. Latvia saikin painostuksen heti Ruotsin päätyyn. Latvialaiskannattajatkin saivat aihetta juhlaan, sillä Viktors Ignatjevs ampui kavennusosuman. Matala siniviivalaukaus upposi verkkoon Lundqvistin längistä.

Latvia sai peliinsä uutta puhtia ja tilanteita alkoi syntyä Ruotsin päätyyn aivan eri tahtiin. Dick Tärnströmin ottama rangaistus lisäsi entisestään painetta Lundqvistin maalilla. Latvia rakensi hyvän mylläkän. Ignatjevs ja Vasiljevs ampuivat vuorollaan vaarallisesti kohti maalia mutta Lundqvist oli tarkkana.

Latvian etsikkoaika jatkui. Ensin Normunds Sejejs otti rangaistuksen, mutta puntit kentällä tasoittuivat pian Mikael Nylanderin jäähyn myötä. Latvialle tarjoutui tilaisuus uuteen ylivoimaan. Atvars Tribuncovs ehti kertaalleen laukoa vaarallisesti, ennen kuin latvialaisten taivas musteni. Sergejs Zoltoks tienasi itselleen illan epäonnensoturin tittelin. Tuhlattu läpiajo sai seuraa kahdesta karmeasta virheestä, joista jälkimmäinen koitui Latvian kohtaloksi. Zoltoks hukkasi kiekon puolustusalueella ja Per-Johan Axelsson karkasi läpiajoon. Axelsson harhautti Arturs Irben pitkälleen ja uitti kiekon latvialaisvahdin ali maaliin.

Ottelu ratkesi Axelssonin maaliin. Kolmen osuman ero oli liikaa Latvialle, sillä rutinoituneempi Ruotsi kykeni varjelemaan omaa maaliaan tarpeeksi hyvin. Yhden hyvän tilanteen Latvia tosin vielä sai, kun kiekko pelattiin Aleksandrs Kercsille aivan tyhjän maalin eteen. Kercs ei osunut kuitenkaan edes kiekkoon. Kun Andreas Salomonssonkin tuhlasi läpiajon, päättyi ottelu Tre Kronorin hallittuun voittoon lukemin 4-1.

Kohtaaminen ei suurta kiekkonäytelmää tarjonnut. Ruotsi oli vaisu, mutta sen perusvarma peli oli riittävän hyvää kantamaan joukkueen voittoon virheisiin ja jäähyihin sortuneesta Latviasta. Maalivahti Henrik Lundqvist pomputteli kiekkoja jonkun verran, mutta yksi päästetty maali kertoo olennaisen. Latvian maalissa Arturs Irbe oli loistovireessä torjuen tukun vaarallisia ruotsalaistilanteita.

» Lähetä palautetta toimitukselle