Vuosituhannen kovin pudotuspeliselkäsauna - Valko-Venäjä oli täysin aseeton

MAAJOUKKUE / Raportti
Kanada upotti kiekon yhdeksän kertaa Valko-Venäjän verkkoon.
Kanada käveli tylysti Valko-Venäjän yli, mikä oli odotettuakin. Kanadan 9-0-voitto Valko-Venäjästä oli 2000-luvun suurinumeroisin pudotuspelivoitto, joka kertoo pelistä kaiken olennaisen.

Kanada ei antanut mitään saumaa Valko-Venäjälle Prahan ensimmäisessä puolivälieräottelussa. Vaahteranlehdet lunastivat paikkansa mitalipeleissä täysin ylivoimaisella ja kokonaisvaltaisella esityksellä. Alkulohkossa nähty taisteleva Valko-Venäjä loisti poissaolollaan.

Valko-Venäjä onnistui luomaan joitain maalintekopaikkoja, mutta ne harvat paikat nollasi kanadalaisvahti Mike Smith. Kevin Lalande Valko-Venäjän maalilla ei ollut parhaimmillaan, eikä saanut parasta virettä päälle missään vaiheessa ottelua.

Ottelussa tehtiin myös historiaa, sillä Kanadan 9-0-voitto oli modernin kolmivaiheisen pudotuspeliturnauksen suurinumeroisin pudotuspeleissä. Pudotuspelit on pelattu tässä muodossa vuodesta 2000 lähtien.

Suurimman eron pudotuspeleissä olivat aiemmin repäisseet Venäjä ja Kanada vuoden 2008 MM-turnauksessa, kun kumpikin joukkueista voitti puolivälieränsä kuuden maalin erolla vastustajaansa. Tuolloin Venäjä voitti Sveitsin lukemin 6-0 ja Kanada Norjan lukemin 8-2.

Valko-Venäjän murheellinen alku - avauserästä päätökseen Kanadan hallintaa

Ottelu alkoi Valko-Venäjän jatkohaaveiden kannalta äärimmäisen murheellisesti. Brent Burns iski kiekon Lalanden vartioimaan maalin, kun ottelua oli pelattu ainoastaan 27 sekuntia. Burns sai Sidney Crosbylta hyvän syötön, josta mies latasi kiekon yläpeltiin.

Avauserän puoliväliin mennessä Kanada oli repäissyt jo kolmen maalin johdon Tyler Ennisin ja Ryan O'Reillyn osumilla. Vielä kun Tyler Seguin iski kiekon Valko-Venäjän maaliin ensimmäisen erän lopulla, niin ottelu oli jo tässä vaiheessa pitkälti taputeltu.

Toiseen erään valkovenäläiset tulivat kuitenkin huomattavasti miehekkäämmin, mutta toinenkin erä oli Kanadan selkeää hallintaa. Päätöserän alkuun mennessä Kanada oli siirtynyt jo kuuden maalin johtoon Seguinin ja Burnsin illan toisilla osumilla.

Ottelun päätöserä lähinnä pelailtiin pois, eikä se tarjonnut kovinkaan erikoista kiekkoviihdettä. Kanada pelaili käsijarru päällä, eivätkä valkovenäläisetkään olleet enää peli-iloa löytäneet, kun toivo oli jo mennyt kahden ensimmäisen erän myötä.

Ei edelleenkään armoa

Kanada viimeisteli vielä päätöserässä kolme maalia. Ensimmäinen tuli ylivoimalla, kun Seguin viimeisteli hattutemppunsa. Pian erän puolivälissä syntyneen Seguinin osuman jälkeen O'Reilly siivosi kiekon maalin edestä sisään, joka takasi Kanadalle jo kahdeksan maalin johdon.

Eivätkä kanadalaiset armahtaneet vieläkään valkovenäläisiä. Jason Spezza teki valelaukauksen, jonka jälkeen latasi kiekon tarkasti Valko-Venäjän maalin ylähyllylle. Spezzan osuma jäi ottelun viimeiseksi.

Kanadan voitto tarkoittaa sitä, että Suomi-Tšekki-ottelun voittaja tulee kanadalaisia vastaan puolivälierässä. Näin ollen joko Suomi tai Tšekki saavat vastaansa äärimmäisen kova vastustajan. Valko-Venäjä pakkaa kamansa ja lähtee kotimatkalle.