Huikea trilleri loppuun asti - Kanadalle kultaa!

MAAJOUKKUE / Raportti
Koko Air Canada Centre huusi alusta loppuun.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Jokaisesta Kanadan taklauksesta yleisö hurrasi omille pojilleen, ja venäläisten teoista seurasivat kovat buuaukset.

Ottelu sai räjähtävän alun, kun Max Domin loistavasta esityöstä Anthony Duclair vei kisaisännät aikaiseen johtoon. Ottelua ehti kulua vain 23 sekuntia. Kaksi minuuttia myöhemmin vaahterapaidat lisäsivät johtoaan, kun Brayden Pointin poikittaissyötöstä Nick Paul siirsi pikkumustan maaliin. Tämä riitti Venäjän valmennukselle, ja Ilja Sorokin vaihdettiin maalille.

Igor Šestjorkin ei voinut kummallekaan maalille yhtään mitään, mutta vaihto tehtiin ja maalivahti poistui kaukalosta tippa linssissä. 

Venäjä pääsi kuitenkin maalin päähän, kun Dmitri Judin tykitti yläputken kautta pikkumustan Zach Fucalen taakse. Heti maalin jälkeen Aleksandr Šarov jälkipelistä kuumentuneena taklasi Kanadan pelaajan laitaa vasten ja lähti istumaan kakkosta väkivaltaisuudesta. Venäjä kuitenkin selvitti alivoimansa erinomaisesti.

Todella vauhdikas ottelu

Ennen kuin esimmäinen aloituskaan ehti pudota aloitusringissä nähtiin melkoista tönimistä ja vääntöä. Hirmuisia niittejä ja laitapommeja jaettiin puolin ja toisin. Jo ensimmäisestä neljänneksestä huomasi joukkueiden tunteellisuuden ja ottelun panoksen. Missään tilanteessa ei kumpikaan antanut tuumaakaan periksi, ja jokaiseen tilanteeseen rynnättiin pää kolmantena jalkana.

Toisessa erässä vääntö oli tasaisempaa, ja paine siirtyi puolelta toiselle. Kanada kuitenkin sai kahden maalin johtonsa takaisin. Venäjän hitaan vaihdon seurauksena Josh Morrissey syötti Connor McDavidin läpiajoon, ja tämä ohitti Sorokinin längeistä.

Vain pari minuuttia myöhemmin Max Domi iski pikkumustan kaikessa rauhassa Venäjän maaliin, ja vaahterapaidat lähtivät jo kolmen osuman karkumatkalle. 

Venäjä jahdinkoon, otti niskastaan kiinni, ja Kanada kuumotukseen

Kanada ei ollut moksiskaan omista rangaistuksistaan, vaan lisäsi löylyä kiukaalle. Domi laukoi viivavedon, joka maskin läpäistyä lirahti Sorokinin jalkojen välistä Venäjän verkkoon jo viidennen kerran.

Loppupuoliskolla Venäjä sai hiukan helpotusta, kun Ivan Barbašev teki joukkueensa toisen maalin Fucalen vahingossa potkaistua kiekon omaan maaliinsa. Heti seuraavasta vaihdosta Venäjä pääsi kahdella yhtä vastaan, ja Nikolai Goldobin tarjoili Sergei Toltšinskille, joka lämäsi suoraan syötöstä Venäjän jo kahden maalin päähän. Maalien välille jäi vain 32 sekuntia.

Kanada sortui jälleen rikkomaan, ja Nikolai Goldobinin yritys maalin edestä kimposi Madison Boweyn luistimesta verkkoon. Ottelusta tuli jälleen yhden maalin ottelu.

Venäjä käytti aikaisemmin aikalisänsä, ja tämän jälkeen myös Benoit Groulx käytti omansa. Tämä sai vaahterapaitoihin loppueräksi lisäpuhtia, mutta Venäjä sai uuden mahdollisuuden päästä tasoihin. Kanadalaispakki joutui kuitenkin rikkomaan, ja päätöserä lähti käyntiin Venäjän ylivoimalla.

Vain kolmessa minuutissa Venäjä eteni neljän maalin takaa-ajosta yhden osuman päähän. Tällaista taistelutahtoa voi vain ihailla, ja se osoitti sen, että tämän tason otteluissa kaikki on mahdollista.

Vuosikymmenen jännittävin erä

Kanada selvisi alkuminuuttien ragaistuksestaan, mutta Venäjä jatkoi päällepainamista. Isäntäjoukkue joutui sulkeutumaan täysin omalle alueelleen, eikä päässyt moneen minuuttiin keskialuetta pidemmälle. Kun Kanada pääsi hyökkäämään tilanteet olivat todella vaarallisia ja Venäjä oli alakynnessä, mutta Sorokinin loistavat torjunnat pitivät vieraat ottelussa mukana.

Kanada puolusti erinomaisesti kolmannessa erässä ja hakeutui jokaisen vedon tielle onnistuneesti. Vaahterapaidat hyökkäsivät ainoastaan silloin, kun karvauspeli tarjosi tilaisuuden. Muuten paineistus pysyi isäntien päädyssä tai keskialueella.

Viimeisillä minuuteilla Venäjä vaihtoi maalivahdin kuudenteen kenttäpelaajaan, ja viimeiset jännitykset alkoivat. Kanada yritti kovasti iskeä viimeisen naulan arkkuun, mutta ei onnistunut. Kanadan onneksi Venäjän ruuti oli kostunut kolmanteen erään mennessä. Vaahterapaidat saivat kostonsa ja Kanada nappasi historiansa kuudennentoista U20-kultamitalin. 

Kanada ja Venäjä ovat kohdanneet alle 20-vuotiaiden mm-finaalissa yhteensä kahdeksan kertaa, joista voitot ovat nyt tasan neljä-neljä.

» Lähetä palautetta toimitukselle