U18: Kanada päätti Sveitsin kisat pettymykseen

MAAJOUKKUE / Raportti
Zach Sawchenko torjui Kanadalle MM-pronssit.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Lauantaina tylysti U18-nuorten MM-kiekon finaalista ulos jääneet Kanada ja Sveitsi iskivät yhteen sunnuntaina kisojen pronssiottelussa. Kanada taipui omassa välierässään Yhdysvalloille rumasti 2-7, kun isäntä Sveitsi piinasi Pikkuleijonia taipuen vasta jatkoajalla 4-5.

Kummastakin joukkueesta näki sen, että pronssi kiinnostaa. Aktiivisesti taklannut ja kanadalaisiin jatkuvasti kiinni iskenyt Sveitsi taisteli hyvin, mutta Kanadan kiven kova rutiini ja etenkin yksilötaito riitti takaamaan maalle toisen peräkkäisen pronssimitalin luvuin 5-2.

Kanada aloitti räväkästi - Ennakkoluuloton Sveitsi ei säikähtänyt

Avauserä tarjosi melkoista aaltoliikettä niin numerollisesti kuin pelillisestikin, sillä ensimmäistä kymmenminuuttista Kanada hallitsi. Koitoksen pirteästi avannut joukkue siirtyikin jo 3-0-johtoon Glenn Gawdinin, Jansen Harkinsin ja Deven Sideroffin maaleilla vain 12 minuutin aikana.

Osumat syntyivät kisaisäntien kannalta halvasti, kun kiekon menetykset ja löperöt puolustuspelaamiset kostautuivat. Ottelu vaikutti ratkenneen jo heti alkuun, mutta uskomattoman sitkeä Sveitsi oli eri mieltä. Damien Riat pamautti Christian Pinanan upeasta poikittaissyötöstä kotiyleisön riemuksi lukemat 3-1:een ylivoimalla.

Ennakkoluuloton haastaja sai tästä ihmeellisen itseluottamuspiikin, sillä Kanada näytti olevan avauserän lopun jopa vastaantulija. Kovasti töitä paiskinut Sveitsi nousi vielä ennen erätaukoa maalin päähän, kun Marco Miranda ohjasi Pinanan laukauksen upeasti reppuun.

Puolustuspeli vei huomion toisessa erässä

Jos avauserä oli hyökkäyspelin juhlaa, niin toisessa puolustuspelaaminen vei voiton puolin ja toisin. Kisojen isäntäjoukkue sai jopa paremmat tontit tasoitukseen, mutta lopulta toisen kaksikymppisen maalit iski Kanada. Ensiksi Brett Howden lapioi hyökkäyspään myllytyksen päätteeksi kanukit 4-2-johtoon.

Tämän osuman jälkeen Sveitsin selkärangasta kuului kieltämättä rasahdus. Kenttätapahtumia kiekkokontrollin ansiosta ehkä hieman hallinnut Kanada painoi lukemat ennen taukoa vielä 5-2:een, kun Glenn Gawdin sivalsi limpun toistamiseen häkkiin komean kuvion päätteeksi.

Päätöserä muodollisuus

Selkeästi plusmerkkiset kisat pelannut Sveitsi ei päätöserässä enää saanut koneitaan käyntiin, vaikka sillä esimerkiksi olikin ylivoimalla sauma kaunistella numeroita. Kaiken kaikkiaan viimeinen kaksikymppinen oli oikeastaan vain muodollisuus, jossa ei nähty maaleja Kanadan varmistellessa voittoaan.

5-2-tuloksen myötä kanukit ottivat toisena vuonna peräkkäin U18-ikäluokan MM-pronssit. Mitaliputki maalla on nyt neljän vuoden mittainen.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnaus huipentuu illalla, kun Pikkuleijonat haastaa Yhdysvalllat Suomen aikaa kello 20 alkavassa loppuottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle