Kanada loistamatta lohkovoittoon

MAAJOUKKUE / Raportti
Alkulohkon päätöskamppailussa Sveitsiä vastaan ei vieläkään nähty parasta Kanadaa. Vaahterapaidat hoitivat kuitenkin rutiinilla 3-1 -voiton itselleen ja nousivat vaikeuksien kautta D-lohkon ykköseksi.

Kanada ratkaisi illan kamppailun pitkälti toisessa erässä, jota se hallitsi mielin määrin. Sveitsin hyökkäyspeli kulki ainoastaan ottelun viimeisen 10 minuutin aikana ja tuolloin kaikki oli jo liian myöhäistä. Pelin ykköshahmo oli kaksi osumaa viimeistellyt Dany Heatley.

Nihkeää peliä avauserässä

Avauserässä ei katsojia millään huippukiekolla hemmoteltu. Molempien joukkueiden syöttöpeli oli heikkoa eikä kaukalossa nähty myöskään mitään armotonta taistelua. Kummallakin joukkueella oli vaikeuksia päästä maalintekosektoriin ja niinpä tilanteet jäivät vähiin.

Erän ainoat kunnon maalipaikat sai Kanada viiden viimeisen minuutin aikana. Ensin vaahterapaidat voittivat alivoimalla hyökkäyspään aloituksen ja Brendan Morrison järjesteli Glen Murraylle erinomaisen tekopaikan. Murray ei saanut kuitenkaan nostettua kiekkoa parista metristä Martin Gerberin yli.

Pari minuuttia myöhemmin Scott Niedermayerille pelattiin ylivoimapelin aikana hyvä maalitilanne, mutta New Jerseyn huippupakki laukoi kumilaatan suoraan Gerberin polkkeisiin.

Jay Bouwmeesterille tarjottiin viimeisellä peliminuutilla vielä täydellinen avopaikka, mutta puolustaja ei osunut lopulta edes kiekkoon, vaan syöttö karkasi suoraan päätylaitaan! Vaisu avauserä jäi näin maalittomaksi.

Kanadan kone lämpenee

Toisessa erässä Kanada lisäsi kierroksia ja Sveitsi tipahti kyydistä. Avausmaali syntyi kuin varkain heti erän ensimmäisellä peliminuutilla. Scott Niedermayer heitti kiekon maalille ja sopivien pomppujen jälkeen Dany Heatley onnistui sorkkimaan limpun maaliviivan paremmalle puolelle.

Kanada hallitsi suvereenisti toisen erän pelitapahtumia. 23 minuutin kohdalla Sveitsin puolustus tarjoili Ryan Smythille 2 tekopaikka peräjälkeen, mutta Edmontonin MM-kisakonkari ei kumpaakaan tilaisuutta hyödyntänyt.

Pari minuuttia myöhemmin Sveitsi hyökkäsi alivoimalla turhan innokkaasti ja Kanada pääsi sen seurauksena 2-1 –ylivoimahyökkäykseen. Kiekkoa kuljettanut Dany Heatley syötti Daniel Brierelle, mutta Martin Gerber oli tilanteessa hyvin mukana ja peitti kulman hyvällä sivuttaisliikkeellään.

Kanada sai ansaitusti toisen maalin viimein ajassa 31.07. Brendan Morrisonin tyylipuhdas vanhanaikainen livahti Gerberin längistä sisään ja näin Kanada johti 2-0. Näistä numeroista lähdettiin myös ottelun kolmanteen erään.

Sveitsin loppukiri ei riitä

Kolmannessa erässä Sveitsi hukkasi viimeisetkin oljenkortensa turhaan jäähyilyyn. Kanada pääsi erän alkupuolella pelaamaan lähes täydet 2 minuuttia viidellä kolmea vastaan ja kanukkien lähes toivottoman tehoton ylivoima tuotti vihdoin tulosta samaan aikaan kun neljäs sveitsiläinen hyppäsi takaisin kaukaloon. Dany Heatley sai nauttia Daniel Brieren namupassista ja napautti yhdellä kosketuksella kiekon verkkoon.

Kanadan kolmannen maalin jälkeen näytti pitkään siltä, että ottelun loppu vain pelaillaan pois. Erän viimeisellä kahdeksalla minuutilla Sveitsi sai kuitenkin vaahterapaitojen löysäillessä vielä jonkinlaisen kirin aikaiseksi. Hyvä ote tuotti yhden kavennusosuman, joka syntyi ajassa 53.17. Thomas Zickler näki ensin hienosti toisesta aallosta nousseen Goran Bezinan, jonka rannelaukaus kilahti pystytolppaan. Kiekko pomppasi kuitenkin Marcel Jennin lapaan ja tämä sai laittaa pikkumustan täysin tyhjään maaliin.

Sveitsi sai avausmaalinsa jälkeen vielä mukavaa painostusta aikaiseksi, mutta Roberto Luongon yllättäminen ei enää toista kertaa onnistunut. Kanada voitti kamppailun näin maalein 3-1.

Kanada pelasi varsin odotetunkaltaisesti alkulohkon ottelunsa. Lohkovoitto irtosi lopulta nihkeälläkin pelillä, mikä on ollut varsin tuttu kaava ennenkin. Turnauksen edetessä kanukit tulevat jälleen takuuvarmasti parantamaan otteitaan.

Kanadan ohella myös Sveitsin alkulohkon esityksiä on pidettävä pienenä pettymyksenä. Joukkue voitti heittopussiksi osoittautuneen Ranskan helposti, mutta oli suurissa vaikeuksissa jo Itävaltaa vastaan ja olisi pelillisesti ansainnut tappion tuossa ottelussa. Yksi saalistettu piste ei anna kovinkaan hyviä lähtökohtia perjantaina alkaviin välisarjan peleihin.