Suomelle MM-pronssia

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi selätti Kanadan MM-kisojen pronssiottelussa Riiassa. Leijonien taistelutahto oli mahtava ja Kanada joutui poistumaan Latviasta tyhjin käsin 5-0-tappio niskassaan.

Leijonien voiton takuumies oli Fredrik Norrena, joka viimeisenä tulppana piti Kanadan nollilla. Kanada oli epätodellisen tehoton viimeistelyssä. Erityistä taisteluhenkeä osoitti ketju Bergenheim-Hahl-J.Ruutu, joka rikkoi Kanadan, ja ennen kaikkea Crosbyn ketjun, pelin tehokkaasti.

Leijonat aloittivat vahvasti

Suomi aloitti ottelun hyvällä liikkeellä ja Kanada joutui rikkomaan heti ottelun alussa. Tomi Kallio survoi ylivomalla maalin edustalta Suomen 1-0 johtoon ajassa 4.06. Esityö maaliin tekivät Antti Miettinen ja Esa Pirnes. Kanada pääsi otteluun mukaan erän puolivälissä, kun Suomi jäähyili. Fredrik Norrena piti kuitenkin maalinsa puhtaana ja Suomi pääsi toiseen erään johtoasemasta.

Hahl mursi Kanadan selkärangan

Toisen erän alku oli ensimmäisen toisinto. Kanada joutui kahden mihen alivoimalle ajassa 25.15. Ylivoimaa ei ehditty pelata kuin viisi sekuntia ja kiekko oli Kanadan maalia vartioineen Alex Auldin selän takana. Olli Jokinen voitti hyökkäyspään aloituksen Mikko Lehtoselle, joka siirsi sen poikittain Petteri Nummelinille. Nummelinin laukauksen Jokinen kävi itse ohjaamassa sisään ja Suomen 2-0 johtoon.

Suomella oli vielä muutama ylivoima, mutta lukemat eivät muuttuneet. Kun Kanadakaan ei käyttänyt etsikkoaikaansa hyväkseen, niin näytti jo siltä, että lukemat säilyisivät kolmanteen erään. Riku Hahl päätti kuitenkin toisin. Hahl karvasi kiekon omasta päästä keskialueelle. Tilanne näytti jo kuivuvan kasaan, kun Brent Seabrook sai kiekon haltuunsa Kanadan puolustusalueella. Hän kuitenkin syötti kiekon käsittämättömästi suoraan Hahlille, joka oli karvaamassa. Hahl pääsi nokikkain Auldin kanssa ja veivasi kiekon yläkulmaan. Peli oli Suomelle jo 3-0 ja Kanadan selkärangasta alkoi kuulua tasainen nakse.

Numeroiden kaunistelua

Suomi ratkaisi ottelun kolmannen erän alussa. Petteri Nummelin ajoi sisään Kanadan alueelle ja laukoi, mutta kiekko pomppasi puolustajasta Antti Miettiselle, joka pääsi nousemaan vapaasti Auldin eteen ja laukoi kiekon längistä maaliin. Kolmatta erää oli kulunut vain 2.55 ja Suomi johti 4-0.

Kanada joutui nöyrtymään vielä kerran, kun Jussi Jokinen teki vajaan 14 minuutin jälkeen 5-0. Suomi sai jälleen kahden miehen ylivoiman. Kiekkoa liikuteltiin poikittain Kanadan neliön läpi ja Jokinen sai kunnian viimeistellä Leijonien viimeisen MM-maalin takayläkulmaan.

Leijonilla loistava kausi

Suomen joukkueen ehdotonta eliittiä olivat nollan pitänyt Fredrik Norrena, taistelun ruumiillistumat Jarkko Ruutu, Riku Hahl ja Sean Bergenheim, sekä kolmen syötön Petteri Nummelin. Suomi pelasi pirteästi, vaikka eilinen vielä painoikin takaraivossa. Kanada oli täysin vastaantulija, eikä kisojen parhaasta ketjusta ollut sen pelastajaksi. Koko ketjusta paistoi läpi turhautuminen ja Sidney Crosbykin keskittyi enemmän huulien liehuttamiseen.

Ottelu ei ollut niin puuduttava, kuin olisi voinut kuvitella. Leijonilla riitti virtaa taklata ja taistella tilanteet loppuun. Tämä asenne toi Suomelle kautta aikain toisen MM-pronssin. Suomen miehistössä oli vain seitsemän aiemmin aikuisten arvokisoissa mitalista nauttinutta pelaajaa, joten siltäkin osin pronssi oli voitettu. Suomi voitti tämän kauden aikana kaksi arvokisamitalia, joten kausi on ilman muuta merkittävä suurella plussalla. Hampaankoloonkin jäi asioita, mutta Leijonat voivat olla tästä vuodesta ylpeitä.