Kanada eteni välieriin

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomipoika ei voinut paremmalleen mitään, kun Kanada jyräsi vastustamattomasti MM-kisojen välieriin numeroin 5-4. Leijonajoukkue voi kuitenkin poistua kisakaukalosta päät pystyssä, joukkue antoi vaahterapaidoille kovan vastuksen. Jossiteltavaakin jäi.

Ottelu sai kotijoukkueena esiintyneen Kanadan kannalta parhaan mahdollisen alun, kun se pääsi jo reilun minuutin jälkeen pelaamaan ylivoimaa Jari Viuhkolan istuessa jäähyllä. Suomi kuitenkin hoiti ylivoiman kunnialla läpi.

Muutaman minuutti myöhemmin Suomikin pääsi koittamaan ylivoimaa ja se tuottaa tulosta. Ville Peltonen tuo kiekon alueelle ja syöttää laidalta maalille, maalin edessä on Kanadan puolustaja Derek Morris, jonka luistimesta kiekko kimpoaa Roberto Luongon selän taakse.

Suomen ykkösketju lisäsi Kanadan tuskaa ajassa 7.48. Peltonen riisti kiekon puolustusalueella ja ryntäsi hyökkäykseen. Tomi Kallio hiipi maalille ja kun Peltonen toimitti kiekon maalille, ei Kallio erehtynyt. Peli oli 2-0.

Kanada otti maalin jälkeen aikalisän ja saikin jälleen hyvän maalipaikan. Suomalaiset näkivät jo sielunsa silmin USA-ottelun ja Janne Niinimaan kaatumisen siniviivalla, kun tällä kertaa kompurointivuorossa oli Sami Salo. Matt Cooke spurttasi läpi, mutta veto kolisi päätyplekseihin.

Suomen toisen maalin jälkeen ottelun ote siirtyi todenteolla Kanadalle. Se toi aktiivisesti kiekkoa Suomen alueelle ja loi maalipaikkoja, mutta viimeistely ontui. Apua Kanadalle antoi myös leijonat, sillä oman pään pelaaminen ontui ajoittain pahasti. Kokonaisuutena Suomi pelasi kuitenkin hyvän ensimmäisen erän.

Kanada ei luovuta

Toisen erän alussa Suomi pääsi toisen kerran pelaamaan ylivoimaa, mutta kuviota ei kahden minuutin aikana saatu kuntoon. Paras paikka tulikin heti ylivoiman päättymisen jälkeen, kun Janne Niinimaa syötti Esa Pirneksen puolittain läpi, mutta veto meni 15 cm maalin ohi.

Kanadalle tarjottiin kavennusmahdollisuutta, kun Toni Söderholmin istuessa jäähyllä Noronen pisti kiekon katsomoon: kaksi minuuttia pelin viivyttämisestä ja Kanadalle kahden miehen ylivoima. Ja kun ammattimiehille antaa mahdollisuuden, he eivät erehdy. Daniel Brier syötti b-pisteen kaarelle Dany Heatleylle, ja Atlantan mies pisti kiekon reppuun.

Vaahteralehtipaidat saivat kavennusmaalistaan lisäintoa ja siinä missä Suomi ensimmäisessä erässä kiekon saatuaan nopeasti lähti hyökkäyksiin, Kanada tuli nyt aggressiivisesti iholle.

Olli Jokinen otti tyhmän ja täysin turhan rangaistuksen, eikä Kanada jätä tilaisuutta käyttämättä. Jay Bowmeester ampui suomalaispuolustajan jalkojen välistä ja Mika Noronen laski kiekon helposti längistä verkkoon.

Tasoitusmaalin jälkeen nähtiin sitä, mitä etukäteen ounasteltiin. Kanadan pelaajien hermokontrolli petti hetkeksi, Eric Brewer ja Scott Niedermayer jäähyboksiin ja Suomelle lähes puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Suomi pelasi hyvää ylivoimaa, laukoi paljon, kun Kanadan kolmio laski maalin eteen ja Nummelin ja Salo saivat rauhassa huseerata viivalla. Roberto Luongo Kanadan maalilla oli kuitenkin uskomattoman hyvä ja torjui kaikki vedot.
Mutta kun tarpeeksi kauan yrittää, niin mennäänhän sitä läpi vaikka harmaan kiven. Olli Jokinen voitti b-piste aloituksen ja syötti taakse Antti-Jussi Niemelle, joka latasi suoraan syötöstä kiekon yläpesään. Luongon edessä oli niin monta pelaajaa, että miehellä ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia nähdä kiekkoa.

Kanada ei kuitenkaan luovuttanut ja tuli vielä tasoihin. Petti Nummelin ampui hyökkäyspäässä päin kanadalaishyökkääjää ja vastahyökkäyksestä Eric Brewer ampui kiekon helpon näköisesti Suomen maaliin. Mika Norosta ei maalista voi kuitenkaan syyttää, sillä Janne Niinimaa seisoi täysin kiekon edessä ja lisäksi kiekko muutti pahasti suuntaa Niinimaan jalasta.

Pomppii, pomppii

Kolmas erä sai uskomattoman alun. Reilun minuutin pelin jälkeen Sami Salo ampui ranteella kohti Roberto Luongoa. Kiekko pomppasi Kimmo Rintasen selästä maaliviivalle, Glen Murray peruutti suoraan Luongon syliin ja kiekko lipui verkkoon.

Tätäkään juhlaa ei kauan kestänyt, kun Kanada tulee jälleen tasoihin. Steve Staios ampui siniviivalta ja hirveän pelaajamuurin ja useamman kimmokkeen kautta kiekko löysi tiensä verkkoon.

Kanadan tasoitusmaalin jälkeen pelissä nähtiin seesteisempi vaihe. Molemmilla oli paikkansa, mutta lisämaaleilta vältyttiin. Suomen parhaat paikat siunaantuivat Esa Pirnekselle ja Timo Pärssiselle, mutta Luongo veti molemmilla kerroilla pidemmän korren.

Jatkoaika

Kun ratkaisua ei kerran saada aikaiseksi varsinaisella peliajalla, niin sitten se pitää hankkia jatkoajalla. Kuten kolmannessa erässä, myös jatkoajalla Kanada oli hallitsevampi osapuoli. Se loi paikkoja ja Suomi sai vain satunnaisesti mahdollisuuksia.

Ratkaisu syntyi ajassa 5.33. Timo Pärssinen menetti kiekon Dany Heatleylle keskialueella ja Heatley kiitti ja kumarsi. Hän ajoi alueelle ja ampui kiekon tarkasti etukulmaan. Kaikkien hölmistykseksi Suomen turnaus oli ohi.

Kaiken kaikkiaan Suomi pelasi hyvän puolivälieräottelun. Se taisteli ja yritti, paikkoja olisi ollut vaikka kymmeneen maaliin, mutta kuten urheilussa niin usein, tuuri ei nyt ollut mukana. Eniten jäi mietityttämään Suomen ajoittainen passiivisuus, jonka vuoksi kiekko ajautui omassa päässä liikaa kulmiin. Jatkuva painiminen vei voimia pelaajilta ja se tuli esille kolmannessa erässä, kun leijonien putki alkoi painaa. Henkisesti Suomelle oli myös erittäin raskasta kolme kertaa menettää johtopaikka.

Helppo on jossitella olisiko valmennusjohdon kannattanut tiivistää peluutusta kolmannessa erässä. Jälkiviisaus on se paras viisaus. Valmentajat tekivät ne ratkaisut, mitkä näkivät parhaimmaksi. Totuus on kuitenkin se, että Suomi pelasi hyvät kisat, ja häviäminen Kanadalle ei ole mikään häpeän paikka. Sen tajuaa katsomalla nikkareiden nimilistaa. Kiekon pompuille ei kuitenkaan kukaan mitään voi.

Kaikki kunnia täytyy kuitenkin antaa Kanadalle. Joukkue teki töitä, ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan uskoi omaan tekemiseensä. Ajoi jokaisessa mahdollisessa tilanteessa suoraviivaisesti maalille ja laukoi paljon.

Suomen kisat päättyivät. Kanada pelaa lauantaina välierissä Slovakia-Sveitsi-ottelun voittajaa vastaan.