USA-Venäjä: Raikkaaseen hyökkäyspeliin luottavat joukkueet vastakkain

MAAJOUKKUE / Ennakko
Kapteeni Matt Hendricksilä on mahdollisuus johdattaa USA pitkästä aikaa MM-finaaliin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
MM-kisojen toiseksi viimeinen päivä tuo tullessaan kaksi kuumaa välierää, joista jälkimmäisessä yhteen iskevät nimivahva Venäjä ja nuoruuden innolla kaasuttava USA. Joukkueet kohtasivat jo alkusarjassa, jolloin USA yllätti voittamalla maalein 4-2.

Venäjä lähtee otteluun ennakkosuosikkina, ottaen huomioon sen menestyshistorian. USA sen sijaan ei ole viime vuosina mitaleilla mässäillyt.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet tähän mennessä vakuuttavasti. USA:n ainoa kyykkäys tuli alkusarjassa Valko-Venäjää vastaan, kun se hävisi selkein 5-2 numeroin. Joukkueen meriittilistalla sen sijaan komeilevat niin Suomen kuin välierävastustaja Venäjänkin päänahat. 

Venäjä tähän mennessä kärsimät tappiot ovat tulleet Suomea vastaan voittolaukauskilpailussa alkulohkon päätöskierroksen ottelussa sekä, kuten todettua, USA:n käsittelyssä turnauksen alkuvaiheessa.

Jo alkusarjan ottelussa joukkueiden välillä roihusi ja maalinedushässäköitä syntyi tiuhaan tahtiin. Välieräasetelma herättää varmasti tunteita sekä pelaajien että fanien keskuudessa. Venäjän fanit buuasivat ja vihelsivät USA:n kansallislaulun aikana joukkueiden edellisen kohtaamisen päätteeksi.

Kumpikin joukkue nojaa pelillisesti varsin hyökkäysvoittoiseen pelitapaan, joten tylsää ottelua ei varmasti ole luvassa. USA karvaa erittäin optimistisesti eikä Venäjän puolustus ole siitä liikkuvimmasta päästä. Venäjän hyökkäysarsenaali saa kenet tahansa varpailleen.

Venäjän veräjänvartija Sergei Bobrovski ei ole vieläkään noussut sille tasolle, mitä mestaruuteen ykkösmaalivahdilta vaaditaan. USA:n tolppien välissä päävastuun kantanut AHL-veskari Connor Hellebuyck on pelannut kohtalaisesti, ja noussut tuntemattomuudesta varteenotettavaksi pelimieheksi.

Kenttäpelaajien osalta Venäjällä on valtava materiaalietu. Sen tähtisikermässä tuikkii muun muassa Ilja Kovaltšukin, Jevgeni Malkinin ja Vladimir Tarasenkon kaltaisia NHL-huippuja. Lisäksi paljon vastuuta saanut Pietarin SKA:n hyökkääjistä koostuva kolmikko, Artemi Panarin, Vadim Šipatšjov ja Jevgeni Dadonov, on niittänyt hurjaa jälkeä.

Venäjä onkin kisojen tähän asti tehokkain ylivoimajoukkue pitkälti SKA:n poikien ansiosta. USA:lla on kuitenkin laittaa vastaan kisojen kärkeä oleva alivoimapeli, jossa hyökkääjät heittäytyvät uhrautuvasti kiekkojen tielle. 

Vielä kun Washington Capitals putosi Stanley Cup -jahdista, niin Aleksandr Ovetškin liittyy kisakoneeseen. Ovetškinin myötä itänaapurimme tulivoima kasvaa entisestään.

USA:n tulosvastuu on jakautunut varsin tasaisesti hyökkäyksen ja puolustuksen kesken. USA:lla on yksi kisojen taitavimmista puolustusryhmittymistä, johon kuuluvat muun muassa Nashvillen nuori Seth Jones, Boston Bruinsin Torey Krug sekä Carolina Hurricanesin Justin Faulk.

Hyökkääjistä vastuu on levännyt ennen kaikkea New York Islandersin Brock Nelsonin ja Los Angeles Kingsin Trevor Lewisin harteille. Pelillisen mestarin tahtipuikkoa on odotetusti heiluttanut ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kirkkaimpiin nimiin lukeutuva Jack Eichel.

Odotettavissa on varmasti kuuma kamppailu kahden suuren jääkiekkomaan välillä. Katsojalle on varmasti luvassa isoja taklauksia ja näyttäviä maaleja.

» Lähetä palautetta toimitukselle