Vielä kerran pojat!

MAAJOUKKUE / Ennakko
Selänne hakee hienoa lopetusta uransa viimeiselle olympiaturnaukselle.
Kuva © Getty Images
Miesten olympiajääkiekon pronssiottelussa kohtaavat Yhdysvallat ja Suomi. Kummallakin on alla perjantailta tiukka kamppailu naapurimaata vastaan. Ottelussa nouseekin oleelliseen asemaan se, kumpi joukkue on saanut kerättyä itsensä paremmin kasaan edellisen ottelun jäljiltä ja miten joukkueiden motivaatio riittää pronssiotteluun.

Yhdysvallat pelasi tiukan ottelun Kanadaa vastaan ja hävisi sen 0-1. Yhdysvallat taisteli miehekkäästi, mutta Kanadan varmaotteinen maalivahti Carey Price oli ohittamaton ja pelasi nollapelin 31 torjunnalla.

Tappio oli Yhdysvaltojen ensimmäinen koko turnauksessa. Pohjoisamerikkalaisilla joukkueilla on välillä ollut vaikeuksia motivoitua pronssiotteluihin, mutta tätä tuskin nähdään lauantaina. Yhdysvaltojen turnaus on mennyt välieriin saakka niin hyvin, että joukkueella on varmasti voitonnälkää vielä jäljellä ja halua saada edes pronssimitalit kotiin viemisiksi.

Yhdysvaltojen maalivahtipeli on hyvällä mallilla, sillä ykkösmaalivahtina on Los Angeles Kingsin Jonathan Quick. Leijonahyökkääjillä tulee olemaan täysi päivätyö ohittaa Quick. Yhdysvallat on päästänyt vain seitsemän maalia koko turnauksessa, joten puolustuspääkin on kunnossa Ryan Suterin ja Ryan McDonaghin johdolla.

Yhdysvaltojen hyökkäyspelikin on toiminut hyvin läpi turnauksen. Joukkue on tehnyt yhteensä 20 maalia ja hyökkäyspäästä löytyy laatua ja leveyttä. Leijonapuolustus saa olla tarkkana muun muassa Phil Kesselin ja James van Riemsdykin kanssa.

Suomi hävisi puolestaan välieräpelinsä Ruotsille lukemin 1-2. Leijonat johti ottelua vielä 1-0 Olli Jokisen maalilla, mutta Ruotsi tuli tasoihin ja ohi toisessa erässä Loui Erikssonin ja Erik Karlssonin maaleilla. Suomi pääsi viiteen kertaan ylivoimallekin ja voitti laukaisutilaston, mutta ei kyennyt enää nousemaan ruotsalaisten rinnalle.

Suomen mahdollisuudet Yhdysvaltoja vastaan lepäävät hyvässä oman pään pelaamisessa ja tehokkaassa omien mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Yhdysvalloilla on materiaalissaan enemmän leveyttä ja laatua, mutta Leijonat on tässäkin turnauksessa osoittanut, että se pystyy pelaamaan kenen tahansa kanssa tasapäisesti.

Suomen maalivahtipeli on hyvissä kantimissa. Tuukka Rask joutui jättämään välierän väliin flunssan takia, mutta myös sekä Kari Lehtonen että Antti Niemi ovat laatuvahteja. Puolustuspäässä puolet pelaajista pelaa Euroopassa, mutta se ei ole menoa haitannut. Ykkösparissa NHL-miehet Sami Salo ja Olli Määttä ovat pelanneet isoja minuutteja ja Leijonat on päästänyt koko turnauksessa vain kymmenen maalia.

Huomattavaa on myös se, että alun hankalan Itävalta-pelin jälkeen Suomi ei ole päästänyt kahta maalia enempää yhdessäkään ottelussa. Maalinteko sen sijaan on ollut haasteellisempaa. Ennalta heikompia Itävaltaa ja Norjaa vastaan verkko pölisi runsaasti, mutta muissa peleissä syntyi vain viisi maalia yhteensä.

Ykkösketjun kolmikolta Mikael Granlund-Jarkko Immonen-Teemu Selänne odotetaan tässäkin ottelussa tehoja ja johtajuutta. Taustatukea on kuitenkin oltava saatavilla, jotta leijonamiehistön kaulaan voidaan pujottaa pronssimitalit ottelun päätteeksi.

Odotettavissa on todella tasainen ja jännittävä ottelu. Pelaajilla on edessään seurajoukkueissaan vielä haastavat loppukaudet, ja voitto tästä ottelusta sekä mitali kotiinviemisiksi olisivat mainio tapa päättää olympiaturnaus.

Suomella esimerkiksi Selänne pelaa viimeistä olympiaturnaustaan ja joukossa on kokeneita pelaajia, joiden uran jatkosta ei ole vielä täyttä varmuutta. Pronssimitali olisi heillekin mainio lisä maajoukkueuralle ja mahdollisesti hieno tapa päättää se.

» Lähetä palautetta toimitukselle