Panoksena ainakin lohkon kakkossija − jatkuuko Ahon ketjun hurja vire?

MAAJOUKKUE / Ennakko
Sebastian Ahon johtama ketju on ollut turnauksen tehokkain ketju toistaiseksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Nuoret Leijonat kohtaa Tšekin B-lohkon päättävässä ottelussa uudenvuoden aaton iltana Helsingin Areenassa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kaksi ottelua ja hävinneet yhden. Lohkovoittokin saattaa olla vielä mahdollinen sekä Suomelle että Tšekille.

Suomi on tehnyt toistaiseksi koko turnauksessa eniten maaleja. Eilen Nuoret Leijonat kukisti Slovakian 8−3 ja turnauksen ensimmäisessä ottelussaan Valko-Venäjän 6−0. Ainoa tappio tuli tiistaina Venäjää vastaan.

Tšekki avasi turnauksen jatkoaikatappiolla Venäjää vastaan. Se on niin ikään kaatanut Valko-Venäjän ja Slovakian. Valko-Venäjää vastaan Tšekki oli tosin ajoittain suurissakin vaikeuksissa, mutta onnistui lopulta kolmannessa erässä kääntämään ottelun voitoksi.

B-lohkossa on vielä paljon jännitettävää. Jos Slovakia pystyy päiväpelissä yllättämään Venäjän, pelataan iltaottelussa lohkovoitosta. Suomen täytyy voittaa viimeinen ottelu joka tapauksessa, mikäli joukkue haluaa sijoittua lohkon loppusijoituksissa Tšekin edelle. 

Aho, Puljujärvi ja Laine huippuvireessä

Suomen pelaaminen on nojannut vahvasti suoriin hyökkäyksiin, joita erityisesti tehokas Sebastian Ahon johtama hyökkäyskolmikko on viljellyt paljon. Tšekin täytyy pystyä tukkimaan keskialue ja estämään Suomen nopeat kolmen kaistan hyökkäykset.

Ahon ketjun laidalla pelaava Jesse Puljujärvi johtaa koko turnauksen pistepörssiä 10 tehopisteellään. Aho ja Patrik Laine ovat säestäneet hyökkäyspeliä, ja molemmilla on kasassa seitsemän tehopistettä.

Tehoja on odotettu myös muilta ketjuilta, sillä vastuu hyökkäystehoista on ollut vahvasti Ahon ketjulla. Edellisessä ottelussa Kasperi Kapanen sai helpottavan avausosuman turnauksessa.

Edelliseen otteluun tehdyt ketjumuutokset toimivat hyvin. Erityisesti kolmosketju Aleksi Saarela - Julius Nättinen - Kapanen oli todella pirteä. Myös Roope Hintzin vitja löysi paremmin yhteistä säveltä, kun laidalla viiletti Antti Kalapudas.

Pastrnak Tšekin tähtenä

David Pastrnak liittyi Tšekin vahvuuteen turnauksen toisessa ottelussa. Boston Bruinsia edustava Pastrnak ei ole kuitenkaan päässyt vielä aivan huippuvireeseen, vaikka on onnistunut keräämään kaksi tehopistettä kahdessa ottelussa. Oikealta ampuva laitahyökkääjä on erityisen vaarallinen ylivoimalla B-pisteen kaarella.

Tšekki on pystynyt pelaamaan ajoittain varsin laadukasta kiekkokontrollia. Avausottelussaan Venäjää vastaan joukkue hallitsi peliä selkeästi kaksi erää, sillä joukkue rytmitti hyökkäyspeliään hyvin. Varsin suoraviivaista hyökkäyspeliä pelaavaa Suomea vastaan Tšekillä voi olla ajoittain paikkoja hallita kiekkoa ja pelin virtausta.

Suomen saatava alivoima kuntoon

Suomi on ollut toistaiseksi turnauksen toiseksi huonoin alivoimajoukkue. Nuoret Leijonat on päästänyt kolmessa ottelussa yhdeksän osumaa ja näistä peräti viisi on vastustaja tehnyt ylivoimalla.

Suomen alivoimaneliö ei ole ollut tarpeeksi tiivis, sillä vastustajat ovat saaneet liian helpostin syöttöjä sen läpi. Turnauksen jatkopelien kannalta olisi todella tärkeä Suomen saada alivoima toimimaan.

Huonon alivoiman vastapainoksi Suomella on turnauksen paras ylivoima. Kuusi ylivoimamaalia kahteen peliin on kova saldo. Saarela on ollut maskimiehenä Ahon ylivoimavitjassa, mikä on ollut todella tehokas yhdistelmä.

» Lähetä palautetta toimitukselle