Suomi taistelee lauantaina MM-pronssista

MAAJOUKKUE / Ennakko
Suomi ja Venäjä kohtaavat MM-pronssiottelussa.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com
Lauantaina pelataan Malmön MM-kisoissa viimeiset ottelut, kun mitalipelit valtaavat hallin. Klo 13 Suomen aikaa pelattavassa pronssiottelussa toisensa kohtaavat Suomi ja Venäjä. Suomella on palava halu palata tauon jälkeen mitalikantaan.

Suomi on voittanut 2000-luvulla viisi MM-pronssia, mutta kaksissa edellisissä kisoissa Naisleijonat ovat saaneet maistaa karvainta mahdollista kalkkia sijoittumalla neljänsiksi.

Edellisissä, vuoden 2013 MM-kisoissa Ottawassa Suomi hävisi pronssiottelussa juuri Venäjälle. Suomella on Malmön kisoissa 11 samaa pelaajaa kuin Ottawassa, eikä uutta pronssitappiota yksikään näistä pelaajista halua varmasti kokea uudestaan.

Suomi ja Venäjä kohtasivat alkulohkon ottelussa, jolloin Suomi vei tiukan ottelun nimiinsä vasta voittomaalikilpailussa. Fakta on kuitenkin se, että Suomen joukkueen pelaaminen on kehittynyt tästä askelia parempaan suuntaan, mutta samaa ei voi välttämättä sanoa Venäjästä.

Venäjä hävisi välieräottelunsa USA:lle peräti 1−13, eikä esittänyt kyseisessä ottelussa mitään mainitsemisen arvoista. Julija Leskina ja Valerija Tarakanova kävivät vuoroillaan ottamassa kiekkoa kiinni, mutta kumpikaan ei vakuuttanut, päinvastoin.

Molemmat venäläisvahdit tiputtelivat kiekkoja eteensä, eikä hanskakäsikään ollut kummallakaan kovin liukkaassa viressä.

Toistaiseksi nähdyn perusteella Suomen Meeri Räisänen on askeleen edellä venäläisvahteja, kumpi sitten ikinä pronssiottelussa torjuukin. Lisäksi Räisänen pelasi kuluvan kauden Venäjällä, joten vastustajien niksit ovat hänellä tiedossa.

Erikoistilanteilla homma haltuun

Suomen ylivoima- ja alivoimapelaaminen ovat kummatkin olleet turnauksessa Venäjän vastaavia paremmalla tasolla. Venäjä on myös ottanut Suomea ahkerammin jäähyjä, joten ylivoimapelaaminen voi olla Suomen ase onnistumiseen.

Venäjä on tehnyt turnauksessa seitsemän maalia, joista kaksikko Iya Gavrilova-Olga Sosina on tehnyt peräti viisi. Sama kaksikko vastaa pitkälti myös venäläisten ylivoiman pyörittämisestä. Suomelta löytyy Venäjää enemmän maalintekoon kykeneviä hyökkääjiä, eikä pakistokaan vertailussa kalpene.

Suomen kapteeni Jenni Hiirikoski on iskussa ollessaan maailman parhaimpia puolustajia, eikä Venäjältä löydy pakistostaan lähellekään Hiirikosken tasoista yksilöä. Suomi tarvitsee kapteeniltaan tasokkaan illan myös lauantaina. Rosa Lindstedt on myös esittänyt turnauksessa pehmeitä käsiään, joten tulivoimaa Suomelta löytyy.

Suomi tullee hallitsemaan peliä lauantaina, mutta viimeistelyn takkuamiseen ei ole enää varaa. Suomi on pronssiottelun ennakkosuosikki, mutta keskittymisen pitää säilyä täydet 60 minuuttia, sillä venäläisten yksilötaito riittää rokottamaan virheistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle