Taitokiekon näytös

MAAJOUKKUE / Ennakko
Vappuaatto tarjoaa runsaasti nähtävää huippukiekon ystäville. Kun iltapäivän hegemoniakamppailu Suomen ja Ruotsin välillä on ratkennut, astuvat estradille Slovakia ja Venäjä. Molemmilla on asettaa jäälle varsin nimekkäät ja taitavat ryhmät, joten ottelusta voi odottaa kehkeytyvän varsin viihdyttävän.

Slovakian joukkue on lähes paras mahdollinen. Mainittavimmat poissaolijat maan NHL-tähdistä ovat kisat väliin jättänyt maalitykki Peter Bondra ja vielä pudotuspeleissä taisteleva Richard Zednik. Lisäksi Zigmund Palffy on viettänyt sairastuvalla jo pidemmän tovin, eikä näin kisoihin voinut osallistua. Muutoin Slovakia on liikkeellä todella vahvalla miehistöllä. Vastaavanlainen nimilista löytyy lähinnä isäntämaa Tshekiltä ja hallitsevalta mestarilta Kanadalta.

Slovakian vahvuuden joutui viimeksi toteamaan Suomi, joka jäi lopulta tyystin vailla mahdollisuuksia. Slovakia rankaisi maalipaikoista tehokkaasti ja osoitti myös osaavansa puolustaa. Suomi ei päätöserässä saanut aikaiseksi juuri mitään slovakkien tyytyessä jäädyttämään peliä. Erityisesti Zdeno Charan rauhallinen olemus jäällä oli vakuuttava. USA-ottelun puolustusvirheet nostivat epäilyksiä Slovakian kyvystä puolustaa omaa maaliaan, mutta Suomea vastaan joukkue osoitti tasonsa pelaamalla tehottomat Leijonat aseettomiksi. Maalivahti Jan Lasak ei vieläkään huippuvakuuttavia otteita esittänyt, mutta riittävät torjunnat hänkin teki.

Slovakian hyökkäyspeli on parhaimmillaan todella kaunista katsottavaa. Kiekko liikkuu taitavalta yksilöltä toiselle. Frantisek Hossan taktiikkana on kuitenkin ollut peluuttaa kahta ensimmäistä ketjuaan mahdollisimman paljon. Nämä vitjat ovatkin täynnä maailman huippunimiä, mutta kahdessa muussa ketjussa taso putoaa jonkun verran. Mainoskatkot antavat kuitenkin hyvin lepoaikaa, joten vauhtia slovakeilla riittää.

Hyökkäys on Venäjän paras puolustus

Yllättävää kyllä, Venäjä esitti itselleen vähemmän tyypillistä tiivistä puolustuspeliä Ruotsia vastaan. Tästäkin huolimatta joutuivat venäläiset Tre Kronorin paremmakseen tunnustamaan. Japani-ottelu ei venäläisille tarjonnut juuri minkäänlaista haastetta, joten minkälainen on itänaapurin pelivire?

Puolustuksen kautta Venäjä pystyi Ruotsia vastaan vaarallisiin vastaiskuihin. Kun venäläishyökkäyksessä on valtavasti taitoa muun muassa Ilja Kovaltshukin ja Aleksei Jashinin myötä, ovat vastahyökkäykset hyvä ase Slovakian hieman kankeaa puolustusta vastaan. Myös nuori Aleksandr Ovetshkin on väläytellyt taitojaan, mutta miesten peleissä ei kovuus aina tahdo riittää. Tilaa saadessaan 19-vuotias huippulupaus on kuitenkin vaarallinen mies. Venäjällä on riittävästi avuja pelitapahtumien hallitsemiseen, mutta antaako Slovakia siihen mahdollisuuden?

Venäläispuolustuksessa on vain yksi NHL-apu, Dmitri Kalinin Buffalo Sabresista. Heikosta puolustuspelistä ei sovi Venäjää kritisoida, sillä kotimaisesta sarjasta tulevat puolustajat ovat kyenneet pelaamaan varsin yhtenäisesti. Suurelle kiekkoyleisölle pelaajat ovat NHL-kokemusta omaavaa Oleg Tverdovskia ja TPS:n riveissä pelannutta Andrei Skopintsevia lukuun ottamatta melko tuntemattomia, mutta peli on toiminut. Maalivahtiosastolla päävastuun on toistaiseksi kantanut Maksim Sokolov, joka on välillä säikytellyt katsojia persoonallisella tyylillään. Omaperäiset torjunnat ovat antaneet Sokolovista todellista epävarmemman kuvan.

Kestääkö kasetti?

Molempien joukkueiden pienenä uhkana on pelikurin ja –huumorin katoaminen. Taitavien yksilöiden hermot eivät välttämättä kestä, jos peli alkaakin lipsua vastustajalle. Venäjä jäähyili runsaasti kahdessa ensimmäisessä ottelussaan. Tanska ei ollut riittävän kyvykäs joukkue kääntääkseen ottelun ylivoimilla itselleen, mutta Ruotsia vastaan boksissa istuminen peliä jonkun verran sekoitti.

Slovakialla puolustuksen pitävyys on edelleen pienehkö kysymysmerkki. Suomen hyökkäyskalustoon verrattuna Venäjän arsenaali on huomattavasti järeämpi. Tämän hyökkäysvaunun pysäyttämiseksi virheitä on pystyttävä välttämään viimeiseen asti. Jan Lasakilta vaaditaan nyt sataprosenttista onnistumista.

Slovakia lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta Venäjä on vaarallinen yhdistelmä. Molemmat joukkueet ovat esittäneet liikkuvaa ja näyttävää peliä, joten television äärellä Vappua juhlistaville jääkiekon ystäville on tarjolla mielenkiintoinen ottelu. Mitä tahansa voi tapahtua kahden taitavan joukkueen kohdatessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle