Alkulohkon kliimaksi käsillä

MAAJOUKKUE / Ennakko
Alkusarjan viimeisenä pelipäivänä ratkeaa myös B-lohkon voitto. Leijonamiehistö lähtee otteluun kahden voiton siivittämänä, mutta USA:ta vastaan kompuroinut Slovakia on vain pisteen jäljessä. Ottelu on molemmille joukkueille erittäin tärkeä.

Suomi ei ole vielä mitään loisto-otteita esittänyt. USA vei leijonaryhmää puolitoista erää, kunnes sen liike loppui kuin seinään. Suomi jaksoi pitää hyvää liikettä yllä ja hoiti ottelun kotiin lopulta melko helposti. Ukraina oli pakkopulla, joka maistui pahalta, mutta syötävä se vaan oli. Leijonat heräsi vasta Ukrainan hylätyn kavennusmaalin jälkeen, loppu pelattiin jälleen omalla tasolla.

Suomen joukkueesta huokuu vielä lievä sekaisuus. Kaikki pelaajat eivät ole vielä sisäistäneet omaa rooliaan, mikä korreloituu suoraan esitykseen. Olli Jokisen ja Ville Peltosen yhteistyö toimii ihailtavan hyvin, samaa voi sanoa neloskentän duunareista Antti Laaksosesta ja Lasse Pirjetästä.

Alisuorittajiakin on. Esa Pirneksen johtama kolmoskenttä ei ole päässyt vielä minkäänlaiseen vauhtiin. MM-turnauksen kesto-onnistuja Niklas Hagman junnaa paikallaan ja toisen laidan Kimmo Rintanen kärsii jalkavammasta, eikä Jarkko Ruudun kädet yksinkertaisesti riitä Rintasta paikkaamaan. Puolustuksessa Janne Niinimaa oli avausottelussa järkyttävissä vaikeuksissa. Mikäli Suomi aikoo tuoda turnauksesta kotiin muutakin kuin tuliaisviinat, tarvitsee se jokaisen pelaajan täydellisen onnistumisen.

Maalivahtipakka meni uusiksi jo ennen kisojen alkua. Jussi Markkanen esiintyi erittäin hermostuneesti ja tämän mahdollisuuden Mika Noronen käytti hyväkseen. Palapelin palaset meni uudelleen jakoon, Noroselle alettiin sommitella ykkösveskarin viittaa. Asema vahvistui entisestään avausvoiton jälkeen.

Mestaruusjahdissa vieraalla maalla

Slovakia on yksi turnauksen suurimmista suosikeista. Pavol Demitra, Marian Hossa, Josef Stümpel, Marian Gaborik, Miroslav Satan ja Vladimir Orszagh. Nimiä, jotka saavat muiden maiden valmentajat kateellisuudesta vihreiksi. Slovakia on aina osannut hyökätä, mutta puolustamisen jalo taito ei ole aina ollut kaikkien päällimmäisenä huolenaiheena.

Slovakia voitti vain vaivoin Ukrainan ja joutui tyytymään tasapeliin rajusti taistellutta USA:ta vastaan. Itse asiassa se saa olla jopa tyytyväinen tuohon tulokseen, tappiokaan ei olisi ollut suuri vääryys. Slovakian kone on lähtenyt käyntiin laiskasti, miljoonia tahkonneet tähdet eivät ole vielä tähän turnaukseen syttyneet.

Alkulohkon päätöspeli on Slovakialle huomattavasti tärkeämpi. Selvää lienee, että Suomi, Slovakia ja USA jatkavat tästä lohkosta jatkoon. Ja koska alkulohkon pisteet jää jatkoon menijöiden osalta voimaan, on Slovakia tavallaan pakkovoiton edessä. Tappion sattuessa se saisi välisarjaan tuliaisina ainoastaan yhden pisteen. Tuolloin se olisi asemassa, mistä ei olisi helppo lähteä Ruotsia ja Venäjää haastamaan.

Erikoistilanteet pelattava huolella

Ottelun ratkaisu saattaa olla erikoistilannepelaamisessa. Suomi sai kokeilla Ukraina-ottelussa ylivoimaa väsymiseen asti, tuloksena kaksi onnistumista. Ylivoima ei ole vakuuttanut. Nyt olisi korkea aika saada se kohdalleen. Yhtenä vinkkinä valmennusjohdolle voisin heittää sen, että kannattaisiko harkita kahden ylivoimakoostumuksen rakentamista? Tähän asti on menty pitkälti tasapäisellä peluutuksella, jota joku voisi sosiaalipeluuttamiseksikin kutsua.

Slovakia on erittäin vaarallinen ylivoimajoukkue. Sen hyökkäyskalustoa katsomalla voi helposti tämän todeta, NHL:kin taitonsa näyttäneitä viimeistelijöitä on kolmeen kentälliseen. Leijonien on pysyttävä jäähyboksista mahdollisimman kaukana, sillä kovin paljon siimaa ei slovakeille voi antaa.

Maalivahtipeli on toinen tärkeä tekijä. Slovakian Jan Lasak ei ole tässäkään turnauksessa vakuuttanut. Tuo sama virsi on laulettu jo monena vuotena aikaisemminkin, mutta mitaliotteluissa Lasak on aina kiekon eteen ehtinyt. Ja näpäyttänyt samalla kaikkia "asiantuntijoita".

Mika Noronen on ensimmäistä kertaa aikuisten MM-turnauksessa. Paineet hänen harteillaan ovat kovat, mutta kova on itse Noronenkin. Hän on tehnyt taustalla kovaa työtä jo vuosia ja on valmis nousemaan uudelle tasolle niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueessakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle