Ruotsalaispakit eivät pelota − välierään kipua ja pelkoa tuntematta

MAAJOUKKUE / Ennakko
Sebastian Aho on ollut yksi Suomen suurimmista onnistujista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Alkulohkonsa puhtaalla pelillä jälleen läpäissyt Ruotsi saapuu välierään hurjassa vireessä. Juniorkronorna teki puolivälierässä selvää myös Slovakiasta. William Nylanderin ensimmäisessä ottelussaan loukkaantumiselle menettänyt joukkue on kääntänyt poissaolon jopa voimavaraksi. Nyt kukaan joukkueessa ei ole voinut mennä sen taakse, että heidän huippusentterinsä ottaa yksin homman haltuunsa.

Tämän näkee myös tilastoista. Vaikka jättiroolin on ottanut etenkin Williamin pikkuveli Alexander Nylander, on maalinteossa onnistunut viidessä pelissä peräti 15 ruotsalaispelaajaa.

Kun lisäksi ruotsalaismaalivahdit roikkuvat turnaustilastojen kärkisijoilla, voidaan sanoa, että Ruotsilta löytyy tulivoimaa sekä hyvää oman pään pelaamista.

Ilkeä Ruotsi

Kaikki vahvuudet eivät näy kuitenkaan tilastoissa. Oman lisämausteensa tuo röyhkeys, jolla periksiantamattomat ruotsalaispelaajat ovat kouluttaneet myös pohjoisamerikkalaisia vastustajiaan sääntöjen rajamailla.

Ruotsin pelityyli on ollut nopea ja suoraviivainen. Tämä on toistaiseksi sopinut hyvällä taitotasolla pelaavalle joukkueelle. Syötöt näyttävät välillä jopa turhan riskialttiilta, mutta taitavat hyökkääjät ovat kokonaisuutena saaneet kovia syöttöjä hyvin haltuunsa keskialuetta ylittäessä. Ruotsi reagoi tilanteisiin hyvin. Se on avannut hyökkäyksiään eniten laitureilleen.

Ruotsi on hakenut enimmäkseen torpedomaisia hyökkäyksiä tai tiiviitä 2-3 pelaajan hyökkäyksiä, joista se on hakenut nopeaa ratkaisua. Pelaajat eivät myöskään pelkää ajaa maalille.

Suomen kannalta olennaisia asioita ovat puolustuspään puolustuspelin ja puolustuspään hyökkäyspelin lisäksi pitkien hyökkäysten saaminen Ruotsin päätyyn. Vaikka ruotsalaispelaajat ovat junioriuransa aikana tottuneet myös isoon kaukaloon, on osalla isompikokoisista pelaajista todennäköisesti omat vaikeutensa pysyä suomalaishyökkääjien perässä.

Jäähyjen todennäköisyys nousisi. Gustav Forslingia lukuunottamatta kaikki ruotsalaispuolustajat ovat käyneet istumassa kakkosia turnauksen aikana.

Maltti korostuu Suomen pelissä

Puolustaja Vili Saarijärvi painotti lauantaina ottelun jälkeen Suomen avauspelin valintojen malttia ja rauhallisuutta. Pelissä Kanadan karvaus pääsi ottelun alussa häiritsemään Suomen avauspelaamista, mutta Saarijärvi kertoi pelaajien ja valmennuksen itseluottamuksen kestäneen kyseiset hetket ottelusta.

− Kyllähän he olivat skoutanneet meitä, kuten mekin olemme skoutanneet heidän pelaamistaan. Hyvä maltti meillä oli läpi ottelun. Ruotsi yrittää varmasti tehdä samaa, ottaa sitä meidän oman pään avauspeliä pois. Meidän pitää vain uskoa omaan pelaamiseemme. Maltti, ja se, kuinka pääkoppa kestää tällaisessa pelissä.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän Suomi hallitsi kiekollista peliä tasaviisikoin. Sama korostuu myös Kanadaa valmiimman Ruotsin kohtaamisessa.

Mediapeliä Ruotsin ja Suomen tyyliin

Ennen ottelua on joukkueiden välillä nähty myös pientä psyykkausta. Päävalmentaja Jukka Jalonen arvioi ruotsalaislehden haastattelussa ruotsalaispelaajia nuoriksi ja mahdollisesti virhealttiiksi kovassa paikassa. Ruotsalaispuolustajat ovat itse muun muassa uhonneet säikäyttävänsä suomalaispelaajat kumoon.

Suomen ketjut säilynevät edellisottelusta muuttumattomana aloittavaa maalivahtia lukuunottamatta. Kaapo Kähköselle ottelusta tulee täten toinen hänen aloittamansa peli tässä turnauksessa.

Käyttäjän awennstrom kuva

Arvio ottelusta: Antti Wennström

Nuorten MM-huumalla on hyvät mahdollisuudet jatkua Suomen merkeissä myös välierästä eteenpäin. Vaikka Suomen oman pään pelaamista on arvosteltu, on se myös kehittynyt. Edellisestä ottelusta päästään pitkälle jo sillä, että maalivahtipeli ja alivoimapeli onnistuvat paremmin. Kiekollinen peli tasakentällisin toimii kokonaisuutena.

» Lähetä palautetta toimitukselle