Vappuaaton jännitysnäytelmässä kovat panokset

MAAJOUKKUE / Ennakko
Slovakian jalkoihin keskiviikkona jäänyt Suomi yrittää kirkastaa välisarjan avausottelussa kilpeään Ruotsin kustannuksella. Rakas kiistakumppani selvisi ensimmäisestä tulikasteestaan kunnialla, sillä Venäjä kaatui hyvän loppukirin ansiosta 3-2. Tämän illan kamppailun voittaja on jo erittäin lähellä varmaa puolivälieräpaikkaa ja hyvissä asemissa myös lohkon kärkipaikan suhteen.

Suomi taisteli keskiviikkona Slovakiaa vastaan näennäisesti voitosta lähes ottelun loppuun saakka, mutta tosiasiassa slovakit olivat huomattavasti edellä Leijona-miehistöä. Suomen pelissä ei toiminut kunnolla oikeastaan mikään. Maalivahti Mika Noronen lahjoitti avausmaalin, eikä muutenkaan pystynyt pitämään joukkuetta pystyssä.

Puolustus oli yllättävänkin suurissa vaikeuksissa taitavien slovakien kanssa niin kauan kuin vastustaja hyökkäsi aktiivisesti. Myöskään hyökkäyspeli ei ollut uomissaan, sillä päätöserän takaa-ajoasemassa Suomi ei pystynyt luomaan ainoatakaan kunnon maalipaikkaa! Selvää siis on, että Leijonilla jäi parannettavaa ja rutkasti.

Koivusta ei pelastajaksi

Suomen Slovakia-ottelun aneemista hyökkäyspeliä katsoessa moni mieli kaipasi varmastikin Saku Koivun tapaista dynamoa joukkueeseen. Koivun NHL-joukkue Montreal Canadiens putosikin viime yönä jatkosta, mutta tämä ei silti todennäköisesti tuo Suomelle kaivattua apua.

Ottelusarjan jälkeen Montrealin päävalmentaja paljasti nimittäin Koivun pelanneen lähes koko pudotuspelit loukkaantuneena. Mm. kylkiluita murtuneena NHL-kaukaloissa taistellut Koivu ei varmastikaan pelaa riskipeliä enää MM-kisoilla. Suomen on siis tultava edelleen toimeen samalla miehistöllä.

Suomi pystyy paljon parempaan kuin mitä Slovakia-ottelussa nähtiin ja yleensä Ruotsi sytyttää aina Leijonat perinteisiä loppuhermoiluja lukuunottamatta parhaimmilleen. Kolmen kruunun joukkueen peli on tänä(kin) vuonna hyvin pitkälti muutaman yksilön varassa.

Suomella on tasaisemmat neljä kenttää ja avainkysymykseksi muodostuukin se, kuinka hyvin sinivalkopaidat saavat mm. Daniel Alfredssonin ja isossa kaukalossa lähestulkoon Peter Forsbergiakin vaarallisemman Michael Nylanderin kuriin.

Kyseessä huipputärkeä ottelu
Ruotsi –kamppailussa panokset ovat erittäin korkeat. Samassa lohkossa pelaa 5 kovaa joukkuetta, joista yhden kisaurakka päättyy jo välisarjapeleihin.

USA-voitto pitää Suomen vielä hengissä vaikka tänään tappio tulisikin, mutta pelkkä Tanskan kaataminen ei välttämättä riitä puolivälieriin. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen on saalistettava pisteitä myös joko Ruotsilta tai Venäjältä.

Oman lisänsä otteluun tuo myös taistelu lohkon kärkipaikoista. Tshekin ja Kanadan välttäminen puolivälierävaiheessa lisäisi menestymismahdollisuuksia. Tämä vaatisi kuitenkin todennäköisesti sitä, että Suomen olisi sijoituttava lohkossaan kahden parhaan joukkoon. Mikäli Leijonat tänään kokevat tappion, alkavat mahdollisuudet tähän olla enää teoreettisia.

Sisuuntuneelle Leijona-ryhmälle Ruotsi vaikuttaa tähän väliin juuri sopivalta vastustajalta ja uskonkin Suomen palaavan tänään takaisin voittojen tielle. Ruotsin kukistamiseen tosin vaaditaan onnistunut maalivahtipeli ja hyökkäyspeliin jotain muuta ideaa kuin Slovakiaa vastaan toteutettu kiekko päätyyn ja perään jos keritään.

» Lähetä palautetta toimitukselle