Jääkiekon suurvallat nuorten finaalissa

MAAJOUKKUE / Ennakko
Nouseeko Max Domista Kanadan sankari?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Nuorten MM-kisojen kliimaksi lähestyy, kun ensi yön finaalissa kohtaavat jääkiekon suurvallat Kanada ja Venäjä. Vaahterapaidat pääsivät mitalikantaan kahden vuoden tauon jälkeen, kun Venäjä puolestaan jatkaa liitoaan neljän parhaan joukossa.

Tiistaiyönä kello kolme Suomen aikaa Toronton Air Canada Centre räjähtää kotiyleisön huudosta, kun taistelu vuoden 2015 nuorten maailmanmestaruudesta alkaa. Viime vuonna Venäjä peittosi Kanadan pronssiottelussa Malmössä, joten Kanadalla on oiva revanssin paikka maksaa potut pottuina.

Kanada ei jättänyt Slovakialle mahdollisuuksia päästä finaaleihin, kun se voitti slaavilaisyllättäjän 5-1. Iso kiitos kanukeilta kuuluu hattutempun tehneelle Nic Petanille. Slovakia ei päässyt ottelussa kunnolla koettelemaan Kanadan puolustusta tai maalivahtipeliä, joten kunnon hiillostuksessa isoissa otteluissa Zach Fucale ja vaahterapaitojen puolustus ovat vielä kysymysmerkkejä.

Myös Venäjä eteni loppuotteluun lähes yhtä selkein luvuin. Itä-Euroopan jätti passitti Juniorkronorin pronssiotteluun lukemin 4-1.  Igor Šestjorkin pelasi maalilla hyvän ottelun, vaikka Venäjä hallitsi suvereenisti suurimman osan ottelua. Kenttäpelaajista suurin tähti oli Aleksandr Šarov kahdella osumallaan.

Tiedossa huikea kohtaaminen

Kisoja edeltäneessä harjoitusottelussa Venäjä otti 2-1-jatkoaikavoiton Kanadasta. Ottelun suurin sankari oli Venäjän maalivahti Ilja Sorokin, joka otti kiekosta kopin 52 kertaa. Molemmat mainituista venäläisvahdeista ovat pelanneet hyvät turnaukset, joten kumpi tahansa voi aloittaa luukulla.

Kisaisännällä on myös samanlainen tilanne. Eric Comriella on tilillään ainoastaan kaksi ottelua, jotka ovat olleet Yhdysvaltoja ja Saksaa vastaan.

Fucale ja Šestjorkin johtavat kisojen maalivahtien torjuntaprosenttien tilastoa. Kenttäpelaajien pistepörssissä onkin aivan toiset sävelet, sillä vaahterapaidoilla on nelinkertainen johto. Välierän jälkeen Petan nousi kärkeen ohi Sam Reinhartin.  Venäjän paras pistemies Šarov löytyy sijalta 22.

Ottelussa voi tapahtua ihan mitä vain. Kummallakin joukkueella on ollut helpohkoja ja haastavia otteluita, mutta Kanadalla on kuitenkin ollut hiukan helpompi tie finaaliin, joten Venäjä lähtee taisteluun suuremmalla mentaliteetillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle