KalPan väärä vaihto koitui turmioksi − Tappara väkisin voittoon Hakametsässä

LIIGA / Raportti
Tappara juhli kolmannessa finaalissa
Kuva © Jarno Hietanen

Finaalisarjan kolmanteen otteluun lähdettäessä panokset olivat kaikkien tiedossa. Tapparan oli voitettava kotonaan, tai muuten KalPa karkaisi jo lähes tavoittamattomaan 0−3-johtoon ottelusarjassa.

Tapparan urakkaa ei helpottanut Veli-Matti Savinaisen puuttuminen. Kevään aikana usein vääriin asioihin keskittynyt hyökkääjä oli hölmöillyt itsensä pelikieltoon toisen finaaliottelun päätteeksi.

Ottelu ehti vanhentua ainoastaan pari minuuttia, kun Alexander Ruutun ja Otso Rantakarin polvet osuivat ikävästi keskialueella yhteen. Ruuttu poistui törmäyksen jälkeen pukukoppin, ja osa näki tilanteessa myös polvitaklauksen. Tilanteesta ei kuitenkaan vihelletty Rantakarille jäähyä. Ruuttu ei enää palannut otteluun.

Avauserässä Tappara pyrki karvaamaan aktiivisesti ja korkealta. KalPa pääsi kuitenkin useimmiten paineen alta pois nopean kiekonsiirtelyn ansioista.

Ottelun ensimmäisen jäähyn otti Tapparan Blake Parlett väkivaltaisuudesta hiukan erän puolenvälin jälkeen. Alivoimajoukkue Tappara oli kuitenkin iskeä heti rangaistuksen aluksi, kun joukkueen kapteeni Jukka Peltola karkasi läpiajoon.

Maalivahti Eero Kilpeläisen oikea-aikainen ulostulo pelasti KalPan kuitenkin takaiskulta. Tämä jäikin parhaaksi maalitilanteeksi Parlettin jäähäyn aikana. KalPa ei saanut ylivoimaansa pyörimään kunnolla missään vaiheessa.

Tappara pääsi kokeilemaan oman ylivoimansa toimivuutta erän loppupuolella, kun KalPan Niko Mikkola huiskaisi kiekon katsomoon. Tapparan ylivoima oli KalPan vastaavaa parempaa, mutta tulostaululle tämä ei realisoitunut.

Kaikkiaan ensimmäinen erä oli varsin hyvätasoista, tasaista vääntöä. 0−0 olikin varsin oikeutettu tulos erätauolle lähdettäessä.

Kuusela avasi maalihanat

Toiseen erään Tappara tuli vahvasti. Joukkueen paine tuotti tulosta, kun erä oli vanhentunut tasan neljä minuuttia. 

Jukka Peltola katkaisi KalPan purkuyrityksen ja jakoi kiekon Jan-Mikael Järviselle. Tämän syöttö puolestaan löysi maalin kulmalta Kristian Kuuselan, joka siirsi kiekon ohi Kilpeläisen.

Maalin jälkeen KalPan pelaajat pääsivät tilastoihin jäähyjen muodossa. Ensin Joonas Lyytinen kuittasi itselleen käytöskympin lauottuaan kiekon kohti Tapparan maalivahti Dominik Hrachovinaa vihellyksen jälkeen.

Hetkeä myöhemmin KalPan Juuso Riikola puolestaan esti Teemu Nurmea jäähyn arvoisesti. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään tilanteesta seurannutta ylivoimaa.

Tapparan vahvan alun jälkeen toinen erä eteni varsin tasaisissa merkeissä. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta Hrachovina ja Kilpeläinen olivat ohittamattomia.

Huomioitavaa oli, että kahdessa ensimmäisessä erässä jäähyjä ei kovin helpolla vihelletty. Päätuomaripari Jari LevonenTeemu Salminen oli ottanut varsin sallivan, joskin tasapuolisen linjan.

KalPa punnersi tasoihin ja antoi voiton avaimet pois

Kolmas erä ehti vanheta reilut kolme minuuttia, kun KalPa iski tasoituksen. Jesse Mankisen laukaus viivalta yllätti Dominik Hrachovinan. KalPan Mikael Seppälä teki tilanteessa hyvää maskia.

Muutoin ottelun kolmas erä noudatteli kahden aikaisemman kaavaa. Molemmat joukkueet pelasivat taktisesti kypsää peliä, omilla vahvuuksillaan.

Molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta aivan huippupaikat olivat harvassa. Erän edetessä peli alkoi kuitenkin avautua, ja näytti siltä, että ratkaisu saatettaisiin nähdä ennen jatkoerää.

KalPa sai muutamia pidempiä, vaarallisia pyörityksiä Tapparan päätyyn, ja vastaavasti Tappara iski terävästi vastaan. Tässä vaiheessa myös loppuunmyyty Hakametsä heräsi kunnolla otteluun mukaan.

Erän viimeinen viisiminuuttinen käynnistyi Jukka Peltolan komealla nousulla KalPan maalille. Juuso Riikola esti Peltolan viimeistely-yrityksen heittäytymällä tämän jalkoihin jäähyn arvoisesti.

Tapparan ylivoima pyöritti vaarallisesti, mutta KalPa kesti. Juuri päästyään täysilukuiseksi KalPa kuitenkin hölmöili itsensä uudelleen alivoimalle täysin selvän väärän vaihdon seurauksena.

Tässä vaiheessa Tapparan sankariksi nousi Otso Rantakari. Puolustajan omalta alueelta lähtenyt komea kuljetus päättyi laukaukseen, joka yllätti Eero Kilpeläisen. 

Viimeiset puolitoista minuuttia Tappara onnistui puolustamaan klinisesti, eikä antanut KalPalle enää mahdollisuuksia tasoitukseen. Otteluvoitot ovat nyt KalPan hyväksi 2−1, ja seuraavan kerran joukkueet kohtaavat maanantai-iltana Kuopiossa.

Tuleviin otteluihin haettiin asetelmia myös katsomossa. Molempien joukkueiden fanikatsomosta jäätiin nimittäin huutelemaan toisilleen vielä ottelun päätyttyä.

Liiga-finaalit päättyvät todelliseen härkäviikkoon, kun ensi viikolla pelataan neljä ottelua viiteen päivään. Tämä siis jos ottelusarja etenee seitsemänteen peliin asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo