Kärpät-HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK tylsytti Kärppien vahvuudet - Lankinen voiton takuumiehenä

Lennart Petrell teki HIFK:n kolmannen maalin.
Kuva © Sami Kemppainen
Tiistai-iltana Oulussa pelattiin Kärppien ja HIFK:n välisen välieräsarjan ensimmäinen ottelu. Ottelusta muodostui tasainen mittelö, jossa molemmilla joukkueilla oli omat maalipaikkansa tehdä maalit. Lopulta HIFK oli omissaan etevämpi ja otti voiton lukemin 4-1.

3.4.2018 1.ottelu 1−4 (0−1, 0−0, 1−3)

Ennakkoasetelmat: Lue Jatkoajan ennakko

Raportti: HIFK oli selkeästi tehnyt kotiläksynsä huolella, ja tuli valmiimpana tiistai-illan koitokseen. Se puolusti läpi ottelun varsin laadukkaasti ja pystyi estämään Kärppien vaaralliset suorat hyökkäykset. Kärpät ei onnistunut ohittamaan kuin kerran läpi ottelun vahvasti torjunutta Kevin Lankista. Lankinen torjui kaiken kaikkiaan 32 laukausta.

Ensimmäisen erän alku oli varsin tunnustelevaa pelaamista. Erän alkaessa vanheta, alkoi HIFK ottaa hienoista hallintaa kiekosta ja rytmitti peliä. Kärpät pyrki rikkomaan tätä korkealta ottavalla paineistuspelaamisella, mutta HIFK pystyi lyhyillä, laadukkailla syötöillä pääsemään paineen alta hyökkäykseen.

Ensimmäisessä erässä laadukkaat maalipaikat olivat kuitenkin varsin vähissä. HIFK pääsi alun ensimmäisellä kymmenminuuttisella ylivoimallekin, mutta maalipaikkoja se ei pystynyt luomaan. Heti ylivoiman jälkeen nähtiin ottelussa ensimmäinen pidempi pyöritys, kun Kärpät sai pidettyä kiekkoa hyökkäysalueella pidemmän tovin. Kotijoukkueen Jani Hakanpäälle siunaantui maalipaikka maalin edestä, mutta Lankinen torjui tämän yrityksen.

Erän puolivälin jälkeen HIFK:llakin oli oma laadukas maalipaikkansa, kun Juha-Pekka Haataja pääsi yrittämään maalintekoa maalin edestä. HIFK alusti tämän hyökkäyksen pitkällä syöttöketjulla, jolla se pystyi purkamaan Kärppien paineen.

HIFK oli joukkueista ensimmäinen joka onnistui maalinteossa. Miro Heiskanen tarjoili päätypelin kautta syötön maalin eteen Juha Jääskälle, joka ei paikastaan erehtynyt.

Maalin jälkeen Kärpillä oli ajoittain vaikeuksia päästä HIFK:n tiiviin keskialueen trapin läpi. Kotijoukkue pääsi vielä erän lopussa ylivoimalle kahdesti, mutta hyvistä maalipaikoistaan huolimatta erätauolle mentiin HIFK:n 1−0- johdossa.

Toinen erä Kärppien hallintaa, kolmannessa HIFK ratkaisi ottelun

Toisen erän alkuun kotijoukkue Kärpät tuli vahvasti. Se pyrki kiekonriistoihin syvällä hyökkäysalueella useamman pelaajan voimin ja pakotti HIFK:n siirtokiekkoihin. Ajoittain Kärpät sai kiekonriistoja, joista se loi muutamat maalipaikat, mutta Lankinen oli maalillaan varma ja torjui nämä yritykset.

Kärpät oli myös toisen erän aikana hallitsevampi osapuoli kiekkokontrollissa. HIFK tyytyi laittamaan keskialueen tukkoon tiiviillä trapilla, jolloin Kärpillä oli aikaa kiekotella omissa hyökkäyksiinlähdöissä. Mikäli HIFK:n pelaajat höntyilivät vähäsenkin, Kärpät lähettivät pitkiä, puhkovia syöttöjä hyökkäyssiniviivan tuntumaan.

Näistä tilanteista Kärpät myös pystyi luomaan omat maalipaikkansa, mutta Lankista se ei pystynyt ohittamaan. HIFK:lla oli myös omat laadukkaat maalipaikkansa toisessa erässä.

Muun muassa erän alussa Jarkko Malisella oli hyvä maalipaikka Joonas Raskin kiekonriiston jälkeen, mutta Kärppien maalilla torjunut Veini Vehviläinen veti pidemmän korren. Molemmilla joukkueilla oli erässä ylivoimatkin, mutta hyvistä maalipaikoista huolimatta tilanne pysyi muuttumattomana.

Kolmannen erän alku oli oululaisten näkökulmasta murheellinen. Ensin Vili Sopanen pääsi laittamaan kiekon tyhjään verkkoon maalin kulmalta, Oliwer Kasken syötöstä. Reilu kaksi minuuttia myöhemmin HIFK iski toistamiseen. HIFK katkaisi Kärppien heikon avaussyötön hyökkäysalueella, josta muutamalla syötöllä Lennart Petrell pääsi laittamaan kiekon miltein puolityhjään maaliin.

Ennen HIFK:n maaleja Kärpillä oli oma laadukas maalipaikka, mutta Nicklas Lasu ei onnistunut ohittamaan Lankista.

Maalien jälkeen Kärpillä oli muutamia maalipaikkoja tulla kahden maalin päähän, mutta Lankinen venytti jokaisen vedon tielle. HIFK sai edelleen keskialueen tiiviillä trapilla Kärpät ongelmiin. Vierasjoukkue myös sai kiekonriistoja keskialueella, josta se pystyi kääntämään pelin painopisteen takaisin Kärppien puolustusalueelle.

Kärpät otti maalivahdinkin pois reilu kolme minuuttia ennen päätössummeria, mutta maalia ei syntynyt vieläkään. HIFK sen sijaan onnistui maalinteossa, kun Haataja pääsi viimeistelemään lukemiksi 4−0 tyhjään maaliin.

Puoli minuuttia ennen päätössummeria Kärppien Jari Sailio onnistui lopulta maalinteossa, mutta Kärppien kannalta liian myöhään. Näin ollen HIFK ryösti kotiedun itselleen lukemin 4−1. Seuraava ottelu pelataan torstaina Helsingissä.