HIFK voitti taas Oulussa, Suikkanen sadatteli tuomareita ja loukkaantumisia

Kärppien alkukausi on edennyt kangerrellen – Kai Suikkasen kitarisat alkavat jo näkyä.
Oulun Kärpät kohtasi Helsingin IFK:n Oulussa kaksi viikkoa sitten ja jälleen kerran HIFK vieraili Oulussa. Tälläkin kertaa HIFK vei ottelusta voiton, kun se ratkaisi jatkoajalla kiistanalaisen ylivoiman saatuaan neljällä miehellä Kärppien kolmea pelaajaa vastaan ja voitti ottelun maalein 2–3.

Raksilan jäähalliin oli tullut hieman yli 5700 katsojaa seuraamaan lauantai-illan kuumaa kamppailua Kärppien ja HIFK:n välillä. Ottelussa alkoikin tapahtua jo ensimmäisen vaihdon aikana, kun Mikko Lehtosen maila takertui Juhamatti Aaltosen jalkojen väliin ja Lehtoselle tuomittiin kahden minuutin jäähy. HIFK:n ylivoima oli tehokasta ja Joonas Rask vei helsinkiläiset johtoon. Eikä ensimmäinen erä ollut vielä edes puolivälissä, kun Rask vei HIFK:n jo kahden maalin etumatkalle. Ennen toista maalia pelaajapulasta kärsivä Kärpät pyöritti kiekkoa HIFK:n päädyssä, mutta vasta 18-vuotias tšekkipelaaja Radek Koblížek menetti kiekon lähellä Kärppien hyökkäyssiniviivaa, HIFK otti kiekon ja oli vastahyökkäyksessään tehokas.

– Jyväskylästä tultiin myöhään yöllä ja silti saatiin loistava energia ottelun alkuun, siitä olen todella iloinen, kertoi lentokoneeseen kiiruhtanut HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen ottelun jälkeen.

Kärpät kuitenkin kavensi erän lopulla 1–2:een, kun ensin Thomas Nykopp otti jäähyn kiekon toimittamisesta kaukalon sijaan katsomoon, ja siitä seuranneella ylivoimalla Kärpät teki maalin. Shaun Heshka laukoi ja kärppäkapteeni Lasse Kukkosen kautta kiekko meni maaliin. Kului vain minuutti Kärppien kavennusmaalista, kun Kärppien kaksimetrinen puolustajakolossi Jani Hakanpää tasoitti ottelun.

– Vähän oltiin ottelun alussa sukkasillaan ja vastustaja pääsi 2–0-johtoon, mutta meillä oli erittäin hyvä ensimmäisen erän loppu, sanaili Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen ottelun jälkeen.

Toinen erä alkoi HIFK:n painostuksella. Kärpät joutui aikamoiseen myllytykseen, jonka vuoksi se joutui pitkän kiekon jälkeen jatkamaan katkon jälkeen samoilla maitohappokylvyssä uineilla pelaajillaan. Kai Suikkanen otti ajassa 22.39 aikalisän ja näin Kärpät sai lepoaikaa pelaajilleen. HIFK vei toista erää noin kahdeksan minuuttia, kunnes Kärppien Mikko Niemelä kilautti HIFK:n tolppaan ja pian Kärpät pääsi ylivoimalle. Kärpät sai pian toisenkin ylivoimamahdollisuuden, mutta vaikka ylivoimakuviot pyörivät, niin toinen erä oli maaliton. Toisessa erässä HIFK:n Joe Finleylle tuomittu kahden minuutin jäähy kyynärpäätaklauksen vuoksi Koblížekiin aiheutti Finleylle jäähyn ja melkoisen vihellyskonsertin. HIFK:n puolella taklausta pidettiin puhtaana.

– Toinen erä oli hyvä. Kärpät oli siinä ehkä aavistuksen parempi, tärkeät alivoimatapot meiltä. Tasaista oli, molemmilla joukkueilla oli siinä hetkensä, kertoi Antti Törmänen ottelun jälkeen.

Kolmannessa erässä molempien joukkueiden parhaat maalipaikat tulivat erän alussa, joista Shaun Heshkan maalintekopaikka oli vaarallisin. Heshka ei kuitenkaan maalivahdin kanssa nokikkain ollessaan saanut kiekkoa ylös ja hyvin läpi ottelun pelannut Kevin Lankinen torjui maalipaikassaan jäätyneen Heshkan vedon. Vasta kolmatta liigaotteluaan pelannut Kärppien 19-vuotias Tino Metsävainiollakin oli kolmannessa erässä paikkansa, mutta laukaus meni ohi maalin.

Kärppien kokoonpanosta puuttui useita miehiä, mikä mietitytti Suikkasta.

– Kyllähän me tällä viikolla joka pelistä pisteitä saatiin, mutta onhan se tosiasia, että eihän näitä saa itkeä silloin kun häviää pelejä, mutta jos kuusi pelaaja puuttuu ja niistä neljä on ykkös- ja kakkosketjujen miehiä, niin kyllä se nyt jossakin näkyy. Sieltä on tullut maakunnista miehiä tilalle, periaatteessa hyvin he selvisivät, mutta ei se nyt ihan sama asia ole. Seurajohdon kanssa ollaan kyllä käyty useamman kerran keskusteluja uusista pelaajista.

Jatkoajalla kolmella kolmea vastaan pelatessa Juhamatti Aaltonen sai tilaa. Edellisessä pelissä Kärppiä vastaan tehot 2+1 tehnyt Aaltonen sai tällä kertaa koottua tehot 0+2, ja on näin ollen tehnyt Liigassa yli puolet kauden tehopisteistään kasvattajaseuraansa Oulun Kärppiä vastaan. Jatkoajalla Kärppien kultakypärä Mika Pyörälälle tuomittiin kahden minuutin jäähy kiinnipitämisestä, kun HIFK:n kultakypärä Aaltonen menetti Pyörälän halailun vuoksi kypäränsä. Yleisö palkitsi tuomarin valtaisalla vihellyskonsertilla. Kärpiltä luistelivat jäälle alivoimaa pelaamaan kokeneet Ilkka Mikkola, Lasse Kukkonen ja Toni Kähkönen. Samat miehet olivat koko alivoiman 1,5 minuuttia jäällä, ennen kuin ottelun voittomaali syntyi. Ajassa 61.51 Tommi Taimi laukoi kiekon hyvin pelanneen Sami Aittokallion taakse. Samassa rytäkässä Ilkka Mikkola puhui itselleen 10 minuutin käytösrangaistuksen. Pyörälän jäähy aiheutti ottelun jälkeen sapekkaita kommentteja Suikkaselta.

– Ne, jotka ottelun näkivät, tietävät mihin tämä ottelu ratkesi. En viitsi kommentoida sitä sen enempää, Suikkanen kertoi pelin jälkeen hermostuneena ja kirosanojen höystämänä.