Kärpät jatkoi noususuhdannettaan – "SaiPa, Suomen paras häviäjä!"

Peli kulkee – hymyt levenevät.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oulun Kärpät kohtasi Saimaan Pallon lauantaina Oulussa. Oululaiset punnersivat voiton lopulta lukemin 5–2. SaiPalle ei vihelletty ottelussa yhtään jäähyä, joten oululaiset nakuttivat kaikki maalinsa tasakentällisin. Sen sijaan SaiPa teki molemmat maalinsa ylivoimalla, joten se hyödynsi kaksi kolmesta ylivoimapelimahdollisuudestaan.

Ottelun kummallisuuksiin kuului se, että Kärppien maalivahti Jussi Rynnäs torjui peräti 30 kertaa ja SaiPan maalivahti Jussi Markkanen vain 14 kertaa. Teksti-tv:stä pelin katsoneet saisivat näin ollen väärän kuvan ottelun luonteesta, sillä enimmäkseen Kärpät hallitsi ottelua ja SaiPan painostusjaksot olivat vähissä. Tasakentällismaalit 5–0 Kärpille kuvaavat paremmin ottelun kulkua.

Ensimmäisessä erässä John Albert oli mukana hyvässä ja pahassa. Ajassa 6.22 Kärpät siirtyi johtoon, kun Shaun Heshka laukoi siniviivan tuntumasta kohti maalia. Mika Pyörälä siirsi kiekon Albertille, eikä Albert erehtynyt maalintekopaikassaan. Ensimmäisen erän loppupuolella SaiPa teki ylivoimamaalin, kun Albert istui jäähyllä. Albert on kuitenkin tehnyt vuoden 2017 kolmessa pelissään jo tehopisteet 2+2, joten vahvistukseksi hankittu yhdysvaltalaispelaajaa osoittaa piristymisen merkkejä.

Sen sijaan Kärppien edelleen maaleitta oleva Jan Hruška istui tämän ottelun vilttiketjussa.

− Hruška oli syrjässä tämän pelin. Saatiin nuorta nälkäistä jalkaa ja silmää kaukaloon. Silmät palavat Julius Hermosella päässä, kun hän viilettää jäällä. Hyvin hän suoriutui, teki erittäin hyvin töitä, Jesse Koskenkorva myös. Loistavaa tekemistä. Hruška on joukkueessa mukana ja katsotaan seuraavaa peliä, että mikä sitten on tilanne.

Ensimmäisen erän puolivälissä SaiPan Joni Nikko taklasi laidan lähellä Kärppien Taneli Ronkaista sen verran kovaa, ettei Ronkainen enää pystynyt pelaamaan. Suikkanen kertoi ottelun jälkeen Ronkaisen tilanteesta otsakulmat kurtussa.

− Ronkaisella on yläraajavamma, ja hän voi olla pitkään pois. Tuomaritoimintaa en kommentoi. Ennen kauden alkua Rönnin Jyrin kanssa on sovittu, että tuomareita ei kommentoida.

Tuomaritoiminta aiheutti närää oululaisyleisössäkin, varsinkin kun Saku Mäenalanen sai vastaan luistelleelta SaiPan pelaajalta iskun päähänsä, eikä siitäkään tilanteesta tuomittu lappeenrantalaisille jäähyä. Ilkka Mikkolan voimasanat tuomareille kuuluivat Raksilan jäähallin ylimmillekin penkkiriveille.

Toisessa erässä viime aikoina Kärppien johtavana ketjuna lauantaina toiminut Antti Kalaputaan johtama hyökkäyskolmikko alkoi ratkoa ottelua. Mäenalanen syötti kahden SaiPan pelaajan välistä Kalaputaan karkumatkalle, eikä keskushyökkääjä erehtynyt läpiajotilanteessaan. Erän puolivälissä sama ketju oli tehdä erässä toisenkin maalin, mutta Mäenalanen ei saanut kiekkoa maalin.

SaiPa sai ottelun puolivälissä toisen kerran ylivoimamahdollisuuden, jonka aikana Curtis Hamilton tasoitti ottelun 2–2:een. Kärpät kuitenkin meni johtoon vielä toisen erän lopulla, kun Lasse Kukkonen laukoi vastahyökkäyksestä kiekon maaliin.

Kalaputaan ketju ratkaisi ottelun

Kolmannessa erässä SaiPa rynnisti kiivaasti ja vei erän alkuminuuttien aikana peliä täydellisesti halliten. Kärppien päävalmentaja Suikkanen päätti poikkeuksellisesti ottaa aikalisän ajassa 43.52. Aikalisä toi ihmeellisen muutoksen peliin. SaiPan rynnistys loppui ja minuutti aikalisästä Kalapudas vei Kärpät 4–2-johtoon.

− Saatiin tilanne rauhoitettua, ei siinä sen ihmeempää sanomaa ollut kuin että rauha vaan, pelataan normaalia, omaa jääkiekkoa, ei meillä ole mitään paniikkia, rauhoitutaan tähän hommaan, Suikkanen kertoi aikalisän viestistään pelaajille.

Kärpät teki vielä illan viidennen maalinsa ottelun loppupuolella, kun 2+1-tehot tehtaillut Kalapudas syötti Ville Leskiselle, joka laukoi suoraan syötöstä kiekon maaliin. SaiPan päävalmentaja Ari Santanen oli ottelun jälkeen pettynyt.

− Ei saatu lopussa sellaista kiriä aikaiseksi, mitä olisi tarvittu. Kolmannen erän alku oli meiltä hyvä, saatiin silloin hyvää myllytystä aikaiseksi. Ei me silti oikein todellisille paikoille päästy, Kärpät puolusti hyvin, ja 4–2-maali ratkaisi pelin.

Sen sijaan Suikkanen kehui Kalaputaan ketjua.

− He ovat löytäneet toisensa hyvin viime aikoina. Siinä on vanha parivaljakko Leskinen ja Mäenalanen, jotka ovat takoneet jotakin 70–80 pistettä A-junioreissa samassa ketjussa. He löytävät jäällä toisensa, ja nyt yhteispeli on alkanut toimimaan Liiga-tasollakin.

Kokonaisuutena molemmat valmentajat näkivät Kärppien olleen tasakentällisin parempi joukkue.

− Vaikea peli, saatiin oppia kärsivällisyydestä. Kärpät oli selvästi kärsivällisempi joukkue ja iski meidän virheistä. Varsinkin hyökkäyspään virheistä. Turhan helppoja kiekkoja meni Kärppien sumppuun, ja siitä Kärpät iski nopeasti ja sai ylivoimahyökkäyksiä. Tuo asia oli pelin käännekohta. Ei maltettu puolustaa riittävän hyvin, vähän kohelletiin, oltiin väärällä puolella peliä, Santanen suomi.

Ottelun jälkeen Raksilan hallilta lähteneet ja iloisella juhlatuulella olleet SaiPan kannattajat sen sijaan eivät olleet tappiosta moksiskaan. SaiPan kaulaliinat lepattivat tuulessa, kun pyörätieltä kuului iloinen huuto: "SaiPa – Suomen paras häviäjä!".