Kärpät nuiji HIFK:n maanrakoon suurseurojen mittelössä

LIIGA / Raportti
Julius Junttila karisti maalipeikon ja Joonas Raskin harteiltaan iskemällä tehot 2+1.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Lähes täysi Raksila tarjosi ylilyöntejä ja ison läjän kotijoukkueen maaleja. Kamppailun suunnan määritti HIFK:n ensimmäisen erän turhat jäähyilyt ja Kärppien tehokas ylivoimapeli. Kärpät vei ottelun helposti nimiinsä venyttäen samalla voitettujen kotipeliensä putken jo seitsemään.

Ottelua seurasi 6257 muun katsojan lisäksi Kärppien entinen toimitusjohtaja Juha Junno. Junnoa muistettiin pelin alussa tulostaululla viime perjantaisesta aateloinnista Suomen jääkekkoleijonaksi numero 246. Junnon korvasi Kärppien peräsimessä Tommi Virkkunen.

Viime viikkoina Kärpät on pelannut runsaasti tiukkoja yhden maalin pelejä ja sama suunta vaikutti jatkuvan ensimmäisen erän ensimmäisellä puolikkaalla. Muutamia maalipaikkoja nähtiin molempiin suuntiin, mutta erän suunnan määritti lopulta HIFK-kultakypärän Juhani Tyrväisen ottama jäähy. Rangaistusta ehti kulua vain 23 sekuntia, kun Liigan pörssikärki Julius Junttila iski kauden kolmannen maalinsa Charles Bertrandin loistavasta tarjoilusta maalinedustalle. Junttila on iskenyt pisteitä piste per peli –tahdilla, mutta maalihanat ovat olleet tukkoiset läpi alkukauden. Junttilalta löytyy Liiga-historiasta parhaimmillaan jopa 19 maalin kausi neljän vuoden takaa, joten maalitahdin kiristymistä on myös syytä odottaa.

Vain minuuttia myöhemmin helsinkiläispelaaja löysi jälleen itsensä jäähykarsinasta, kun Miro Heiskasen maila nousi liian korkealle. Oululaisjoukkue ei maalijyväänsä tällä ylivoimalla löytänyt, mutta lähestulkoon jäähyn päättymisen jälkeen Ryan O'Connor osoitti turhautumisen merkkejä ottamalla 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kohteena ollut Miska Humaloja käveli tapahtuneen seurauksena pukukopin suojiin. Samassa vaihdossa Teemu Kivihalme sai iskun pään seudulle Tyrväisen taklauksen yhteydessä ja käveli Humalojan perässä Kärppä-pukuhuoneeseen.

Toinen peräkkäinen jäähy riitti oululaisille 2–0-johtoon siirtymiseen. Ylivoimaosumaa ei tilastoihin merkitty, mutta maali syntyi jäähyn jälkimainigeissa, ainoastaan viisi sekuntia sen päättymisen jälkeen. Maalinteossa oli edelliseen peliin loukkaantumisen jäljiltä palannut Ville Leskinen.

HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin harmitteli joukkueensa heikkoa valmistautumista ja pelin alun jäähyjä. Jos joukkue on kunnolla valmistautunut, niin tuollaisia jäähyjä ei pitäisi nähdä, Selin totesi.

Toinen erä täysin Kärppä-komennossa

Ensimmäisessä erässä kesken penkiltä poistunut Kivihalme palasi Kärppien puolustusvahvuuteen. Sen sijaan Humalojaa ei oululaisvahvuudessa näkynyt. Humalojan korvasi keskushyökkääjänä laidassa pelin aloittanut kotijoukkueen superlupaus Rasmus Kupari.

Toisen erän alkutahdin määräsi kotijoukkue. Tuomas Vartiainen hukkasi loistavan paikan iskeä kauden ensimmäisensa ja muutama minuutti myöhemmin maalipörssiä johtava Charles Bertrand hukkasi oman saumansa.

Kärpät ei tästä turhautunut, vaan kakkoskenttä järjesteli kaksi peräkkäistä huippupaikkaa, joista jälkimmäisestä Ville Leskinen iski illan toisensa. Leskinen on ollut pelaamissaan kuudessa ottelussa hurjassa lennossa tehtyään nyt tehot 5+3. Tilanne sai alkunsa Kivihalmeen loistavasta viivan pitämisestä. Kivihalme esiintyi erässä muutenkin hyökkäyspäässä edukseen ollen alati vaarallinen kiekon kanssa. Oululaisilla ei ollut erän lopussakaan hankaluuksia säilyttää johtoaan, vaan erätauolle mentiin 3–0-tilanteessa.

Kärppien viimeinen niitti ja HIFK:n liskoilunäytös

Kolmas erä jatkui siitä mihin kaksi ensimmäistä jäivät. Miro Heiskanen otti erän alkuun kampitusrangaistuksen, jonka aikana Kärpät otti ottelun komennon lopullisesti haltuunsa. Syöttökuvion päästä löytyi jälleen pistepörssin kärkiasemaansa sementoinut Junttila. Kultakypärä osoittaa merkkejä maalintekoapinan tippumisesta harteilta tuplattuaan illan ottelussa kauden maalimääränsä.

HIFK:n peli oli hyvin sekaisin pitkään 4–0-maalin ilmestyttyä tulostaululle. Kärppien peli ei osoittanut hiipumisen merkkejä ja pelinrakentelu olikin mallikasta läpi erän. Kärpät ja Bertrand tarjosi seitinohuen sauman helsinkiläisille ottamalla jäähyn kuusi minuuttia ennen pelin päättymistä. HIFK ei kuitenkaan tarttunut tilaisuuteen, mutta Bertrand tarttui jäähyaitiosta vapauduttuaan omaansa. Junttila tarjoili ja Bertrand napautti kauden kymmenen maalinsa siirtyen yksinään maalipörssin johtoon.

HIFK onnistui viime lauantaina nappaamaan ensimmäisen vierasvoittonsa Turussa, samanlaiset otteet olivat kaukana Raksilassa. Kärppien kauden ainoa kotiottelutappio tuli ensimmäisessä mahdollisessa HPK:n viedessä sen nimiinsä voittolaukauskilpailun ratkettua. Sen jälkeen oululaisjoukkue on rynnistänyt voitosta voittoon vieden täyden pistepotin seitsemästi peräkkäin. Kärppä-pelaajat ovat henkilökohtaisissakin tilastoissa liigan kärkeä. Bertrandin maalipörssijohdon lisäksi Junttila johtaa pistepörssiä ja Miika Koivisto puolustajien pistepörssiä.

HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin tituleerasi peliä Kärppien kauden helpoimmaksi. Ottelu oli meiltä semmoinen 60 minuutin liskoilunäytös ja luultavasti Kärpät saivat kauden helpoimman voittonsa, kaiken kaikkiaan hyvin ponneton esitys meiltä, manaili Selin.

Kärpät jatkaa ottelun jälkeen Itä-Suomen kiertueelle, jonka aikana se kohtaa Jukurit perjantaina ja lauantaina kovassa kiidossa olevan SaiPan. HIFK jatkaa lauantaina Kouvolassa KooKoon vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo