JYP-HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK huipensi kirinsä jatkoerävoittoon - Carlsson tehtaili viisi pistettä

Patrik Carlsson teki JYPiä vastaan neljä maalia.
Keskiviikkona Jyväskylässä nähtiin viihdyttävä ottelu, jossa oli monia tapahtumia. JYP meni nopeasti viiden maalin johtoon vain hukatakseen sen ottelun kuluessa. Lopulta HIFK otti voiton lukemin 7-6 ja on voiton päässä välieräpaikasta. Voiton takuumiehenä hääri Patrik Carlsson, joka tehtaili viisi pistettä.

28.3. 5. ottelu JYP-HIFK 6-7 je. (5-2, 1-3, 0-1, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Edellisessä ottelussa maanantaina HIFK tasoitti otteluvoitot 2-2:teen varsin laadukkaan esityksen jälkeen.

HIFK oli ottelun alusta lähtien kuskin paikalla, eikä siitä asemasta luopunut. Keskiviikon otteluun lisämielenkiintoa toi JYPin pienet kokoonpanomuutokset, kun Nolan Yonkman oli sivussa ottelusta. Keskiviikon ottelun voittajalla olisi sarjan katkaisun paikka torstaina Helsingissä.

Raportti: JYP aloitti joukkueiden välisen viidennen ottelun todella vahvasti, vaikka HIFK:n Teemu Tallbergilla oli ottelun ensimmäinen laadukas maalipaikka. JYPin maalilla torjunut Jussi Olkinuora kuitenkin selvitti Tallbergin laukauksen ilman ongelmia.

Tallbergin maalipaikan jälkeen alkoi kotijoukkueen rynnistys. Reilun kahden pelatun minuutin jälkeen JYPin Jarkko Immonen ohitti HIFK:n maalilla aloittaneen Kevin Lankisen ensimmäisen kerran.

HIFK ei päässyt etenkään ensimmäisen maalin jälkeen JYPin kovan paineen alta kiekon kanssa laadukkaasti pois käytännössä missään vaiheessa. JYP paineisti kahdella pelaajalla ja pystyi hyökkäysalueella moniin kiekonriistoihin.

Näin ollen helsinkiläisjoukkueen oma hyökkäyspelaaminen takkusi pahasti, joten paine puolustusalueelle alkoi kasvaa liian suureksi.

Erän valuessa kohti puoltaväliään JYP iski toistamiseen, kun Juuso Puustinen ohitti Lankisen Immosen hienosta syötöstä. Toisesta maalista ei mennyt kuin minuutti ja Lankisen selän takana helähti jälleen. Mikko Mäenpää onnistui maalinteossa ja vei JYPin jo 3−0- johtoon. Kolmannen maalin jälkeen HIFK:n maalille Lankisen tilalle luisteli Atte Engren.

Engren ei ehtinyt olla maalissa kuin noin puoli minuuttia, kun JYPin Jake Newton ohitti hänet ensimmäisen kerran. Newtonin maalista meni vain alle minuutti ja Juha-Pekka Hytönen ohjasi lukemiksi jo 5−0.

HIFK ei kuitenkaan täysin lannistunut, vaan pääsi otteluun mukaan maalien merkeissä iskemällä alle minuuttiin kaksi maalia. Ensin Patrik Carlsson ohitti Olkinuoran helpohkosti siniviivalta ja tämän jälkeen Juha Jääskä muutti lukemiksi 5−2.

Toisessa erässä HIFK maalin päähän, kolmannessa tasoihin

JYP aloitti myös toisen erän vahvasti, sillä erän ensiminuuteilla Micke Saarella että Immosella oli laadukkaat maalipaikat lisätä JYPin johtoa. Engren HIFK:n maalissa oli kuitenkin eri mieltä ja torjui nämä yritykset.

HIFK:n etsikkoaika tuli näiden tilanteiden jälkeen, kun se pääsi kahdesti melkein peräjälkeen ylivoimalle, Immosen ja Jani Tuppuraisen ottaessa jäähyt. Ainoa laadukas maalipaikka sattui JYPille alivoimalla, kun Hytönen riisti kiekon Oliwer Kaskelta HIFK:n maalin lähistöllä. Hytösen laukauksen tielle ehti kuitenkin Engren.

HIFK joutui itse alivoimalle erän puolivälin tienoilla. JYP ei erikoistilannettaan hukannut, kun Joonas Nättinen muutti lukemiksi 6−2. HIFK ei kuitenkaan lannistunut, vaan ilmoittautui jälleen voittotaistoon mukaan, helsinkiläisjoukkueen kakkosketjun nostaessa joukkueensa harteilleen.

Ensin Carlsson onnistui maalinteossa maalin edestä paluukiekosta. Tästä minuutti ja sama mies toi vahvan päätypelin jälkeen HIFK:n jo kahden maalin päähän. Maali oli Carlssonille ottelun kolmas. HIFK:n kakkosketju jatkoi maalitehtailuaan vielä kaksi minuuttia ennen erän loppumista, kun Joonas Rask toi vierailijat maalin päähän maalin kulmalta.

Maalien jälkeen molemmilla joukkueilla oli vielä ylivoimahyökkäykset, mutta kumpikaan ei saanut edes laukausta aikaiseksi näistä hyökkäyksistä. Erätauolle mentiin tilanteessa 6−5.

Kolmannen erän alkuun tuli jälleen JYP vahvasti. Nättisellä ja Mikko Kaltevalla oli peräkkäin laadukkaat maalipaikat, mutta Engren piti tuplatorjunnoillaan HIFK:n maalin päässä.

Alun jälkeen HIFK kuitenkin otti ottelun haltuunsa. JYP laski prässitasojaan ja tyytyi laittamaan keskialueen tukkoon trapin avulla, HIFK:n ottaessa kiekkokontrollin. Vierasjoukkue pääsi rytmittämään näin ollen varsin vapaasti peliä.

Erän puolivälissä nähtiin kolmannen erän eniten tunteita herättänyt tilanne, kun HIFK:n Saku Salmela ja Tuppurainen menivät rajusti kulmaan. Tilanteen seurauksena Tuppurainen löi päänsä laitaan. Kotiyleisö vaati Salmelalle ulosajoa, mutta tuomaristo päätti antaa HIFK-puolustajalla vain kahden minuutin jäähyn.

Tuppurainen ei kuitenkaan loukkaantunut tilanteessa, vaikka istuikin pitkän tovin vaihtopenkillä. Erän puolivälin jälkeen HIFK täytti takaa-ajonsa tulemalla tasoihin. Neljä - vastaan - kolme vastahyökkäyksen päätteeksi Juhani Tyrväinen onnistui ohittamaan Olkinuoran. JYP oli johtanut ottelua parhaimmillaan 5−0 ja 6−2. Silti HIFK onnistui nousemaan ottelussa tasoihin.

Tasoitusmaalin jälkeen vierailijat pitivät hieman painetta JYPin puolustusalueella, pystymättä kuitenkaan rakentamaan laadukkaita maalipaikkoja. Vielä erän loppuminuuteilla JYPin Hytösellä ja Tuppuraisella oli laadukkaat maalipaikat ratkaista ottelu JYPille, mutta Engren oli toista mieltä. Näin ollen ottelu venyi jatkoajalle.

Jatkoerässä ratkaisijana HIFK:n ruotsalaishyökkääjä

Jatkoerä alkoi JYPin hienoisella hallinnalla, mutta maalipaikkoja se ei pystynyt luomaan. Tämän jälkeen oli HIFK:n vuoro hallta kiekkoa ja rytmittää peliä.

Erän valuessa kohti loppuaan JYPin etsikkoaika voittomaalin tekemiselle ilmaantui. Ensin Ossi Louhivaara pääsi läpiajoon, mutta ei onnistunut maalia tekemään. Tilanteen jälkeen JYP pääsi ylivoimalle, mutta maalia ei syntynyt vieläkään

Lopulta ihan jatkoerän viimeisillä minuuteilla Carlsson kruunasi iltansa ja ratkaisi ottelun HIFK:lle ottelun neljännellä maalillaan. Näin ollen HIFK johtaa ottelusarjaa voitoin 3-2.

Sarja on katkolla torstaina Helsingissä.

26.3. 4. ottelu HIFK-JYP 4-1 (2-0, 2-0, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Kaksi edellistä ottelua voittanut JYP haki Helsingistä kolmatta voittoaan peräjälkeen. Voitolla sarja olisi ensimmäisen kerran katkolla keskiviikkona Jyväskylässä.

Lisämielenkiintoa maanantain otteluun toi HIFK:n Juhani Tyrväisen paluu kaukaloon pelikieltonsa jäljiltä. Tyrväisen paluun myötä HIFK rukkasi kokoonpanoaan isolla kädellä, kun jokaisessa ketjussa oli muutoksia aina maalivahtia myöten.

Raportti: Ottelu meni JYPin kannalta heti alkuminuuteista lähtien vihkoon. HIFK oli joukkueista aloitteellisempi, pelasi laadukkaammin kiekolla ja puolusti viisikkona tiiviisti, minkä ansiosta se pystyi ottamaan voiton ja tasoittamaan ottelusarjan.

Voiton takuumiehinä hääri kolme pistettä nakuttanut Joonas Rask ja kaksi pistettä tehtaillut Miro Heiskanen. JYPin Janne Kolehmaiselle ottelu oli varsin synkkä.

Ottelun alku painajaismainen JYPille ja jyväskyläläisten konkarihyökkääjälle

Ottelun ensimmäinen erä ei olisi voinut olla JYPin kannalta hankalampi. Jyväskyläläisjoukkue joutui jo toisella peliminuutilla alivoimalle, kun Kolehmainen otti jäähyn. Kokenut hyökkääjä oli lopulta avauserän ensimmäisen kymmenen minuutin aikana peräti kolme kertaa jäähyllä.

HIFK onnistui lopulta kolmannella ylivoimallaan maalinteossa, kun Miro Heiskanen avasi maalihanat Joonas Raskin esityöstä. Maalin jälkeen JYP pyrki laittamaan paineen HIFK:n puolustusalueelle ja otti hetkellisesti kiekkokontrollin. Sitä iloa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Kolehmainen otti jo neljännen jäähynsä.

Neljännellä ylivoimallaan HIFK onnistui toistamiseen maalinteossa, kun Teemu Erosen rannelaukaus siniviivasta meni avauserässä mainiosti torjuneen Jussi Olkinuoran ohi maaliin.

Erän edetessä kohti loppuaan HIFK pysyi JYPiä aloitteellisempana joukkueena. Se pystyi paineistamaan korkealta ja hyvässä tasapainossa saaden JYPin avauspelaamisen sakkaamaan. Tästä hyvä esimerkki oli aivan erän loppuhetken HIFK:n Erik Thorellille siunaantunut huippupaikka.

Jarkko Immonen menetti kulmassa kiekon, minkä seurauksena HIFK pystyi rakentamaan Thorellille maalin kulmalle loistotontin tehdä maali. Olkinuora kuitenkin otti tuiki tärkeän torjunnan, joten erätauolle mentiin HIFK:n kahden maalin johdossa.

HIFK:n hallinta jatkui toisessa erässä, kolmannessä erässä JYP otti maalivahdin maaliltaan kolmesti

Toisen erän alkuun JYP tuli hieman aiempaa paremmin, kun Miha Verlicillä oli jyväskyläläisten ensimmäinen laadukas maalipaikka koko ottelussa. Slovenialaishyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan kotijoukkueen maalilla torjunutta Kevin Lankista

Läpi toisen erän alkuminuuttien molemmat joukkueet kamppailivat tiukasti kiekkokontrollista ja pelin virtauksen haltuun ottamisesta. Heti kun siihen paikka oli, molemmat joukkuet rytmittivät peliä. Keskialueelle syntyi myös varsin suuria tiloja molempien joukkueiden osalta. Näin ollen keskialueen yli mentiin vauhdilla.

Erän puolessa välissä HIFK alkoi ottaa peliä jälleen haltuunsa. Kotijoukkueen nelosketju sai pitkän pyörityksen JYPin puolustusalueelle, minkä aikana se pystyi vaihtamaan lennosta pelaajia ja pitämään kiekkoa hyökkäysalueella.

Tästä pitkästä pyörityksestä ei mennyt kuin hetki, kun Rask onnistui ohittamaan Olkinuoran ja vei HIFK:n jo kolmen maalin johtoon. Maalin jälkeen JYP vaihtoi maalille Eetu Laurikaisen.

Hetkellisesti JYP piristyi maalin jälkeen. Se sai pienen paineen hyökkäysalueelle, minkä aikana Vili Sopanen hankki itselleen jäähyn. Ylivoimalla JYPin kultakypärä Antti Suomela pääsi lähimmäksi maalia laukoessaan maalirautoihin.

JYPin piristyminen oli vain hetkellistä, sillä pian JYPin ylivoiman jälkeen Ryan O'Connor muutti lukemiksi 4−0. Neljännen maalin jälkeen JYP pääsi jälleen ylivoimalle, mutta ei onnistunut maalinteossa muutamasta maalipaikastaan huolimatta. Erän loppuvaiheilla pelin virtauskin muuttui koko ajan aaltoilevammaksi.

Kolmannen erän alkuun JYP tuli niin ikään vahvasti. Se pääsi jo toisella peliminuutilla ylivoimalle, jonka aikana se myös otti maalivahdin pois. Ylivoimansa aikana Jake Newton laukoi maalirautoihin ja Jani Tuppuraisella oli miltei tyhjä maali edessä, mutta maalia ei syntynyt.

Erikoistilanteen jälkeen HIFK:lla oli myös oma laadukas maalipaikkansa, kun Thorell tarjoili maalin takaa maalin eteen Raskille laadukkaan maalipaikan, mutta veto suuntautui yli maalin. Erän puolivälin tienoilla Kolehmaisen synkkä ottelu jatkui, kun kokenut hyökkääjä joutui jo viidennen kerran jäähylle.

JYP kuitenkin lopulta onnistui maalinteossa Juha-Pekka Haatajan istuessa jäähyllä. JYP otti jälleen maalivahdin pois ja pyöritti ylivoimaa kuudella miehellä. Juuso Puustinen rokotti lopulta vanhaa seuraansa vastaan maalin edestä.

Käytännössä läpi kolmannen erän lopun JYP pelasi kuudella miehellä. Se pystyi luomaan pitkiäkin pyörityksiä HIFK:n puolustusalueelle, mutta maalinteko oli edelleen tuskaista. Muun muassa Tuppuraisella oli jälleen puolityhjää maalia tarjolla. HIFK kuitenkin kesti paineen, voitti ottelun lukemin 4−1 ja tasoitti otteluvoitot.

Seuraava ottelu pelataan keskiviikkona Jyväskylässä.