Sami Aittokallion maagiset otteet katkaisivat Sportin massiivisen tappioputken

Sami Aittokallio on huikkansa ansainnut keskiviikon urakan jälkeen.
Sport sai katkaistua kaksi ja puoli vuotta kestäneen tappioputken HPK:ta vastaan. Helpolla voitto ei tullut, mutta ottelun hahmosta ei ollut epäselvyyksiä: Sami Aittokallio kesytti HPK:n.
Lähtökohdat

HPK:lla oli alla komea voitto lauantaisesta KalPa-ottelusta. Näytti siltä, että alkukaudesta hämeenlinnalaisia vaivannut tehottomuus olisi saatu karistettua pois. Lisäksi Sport on ollut mieluisa vastustaja aiempina vuosina, sillä HPK:lla lähti otteluun allaan kahdeksan ottelun voittoputki joukkueiden keskinäisistä otteluista.

Maalivahtipelaaminen

Jos iltaan mahtuu yli 20 torjuntaa, joista tukku huipputorjuntoja, mukaan lukien yksi rangaistuslaukaus ja sillä pääsee vasta illan toiseksi parhaaksi maalivahdiksi, on vastustajan tolppien välissä oltu legendaarisia. Emil Larmi päästi ottelussa ainoastaan kaksi osumaa, eikä hänen otteistaan löytynyt moitteen sijaa.

Puolustuspelaaminen

Puolustuspelaaminen ei ollut aivan priimaa, mutta silti vastustajaa parempaa. Sport sai luotua riittävän monta laatupaikkaa useammankin osuman tekemiseksi. Erityisesti Jesper Lindgrenillä ja Miro Karjalaisella oli omassa päässä vaikeuksia, olivat he kentällä sitten yhdessä tai erikseen. Kaksikon hapuilusta syntyi myös Sportin ainoa osuma.

Hyökkäyspelaaminen

HPK laukoi todella paljon ja iso tukku oli myös huippupaikoilta. Vaikka laukaisukartta hehkuikin punaisena, palasi Kerho alkukauden tuttuun teemaan lauantain maali-iloittelun jälkeen. Sportin Sami Aittokallio hoiti avauserässä leiviskänsä niin hyvin, että se näkyi jo toisessa erässä puristamisena maalipaikoissa.

Kuparisen rikkominen viimeisellä minuutilla oli laiha lohtu, kun Sport johti jo 3-0.

Erikoistilanteet

Ylivoimalla homma ei meinannut lähteä toimimaan, vaikka alussa Kerho pääsikin helposti alueelle ja sai kuvion rauhoitettua. HPK:n ollessa alivoimalla Sport pääsi kotijoukkuettakin helpommin alueelle, mutta sitkeä alivoimanelikko ei joutunut varsinaisesti suuriin vaikeuksiin.

Lähtökohdat

Ässät-ottelun maali-iloittelua lukuunottamatta Sport on pelannut viime aikoina niukkoja maalin otteluita. Viidestä edellisestä ottelusta neljä on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Edellisen kerran Sport oli voittanut HPK:n 10.3.2016.

42 torjuntaa ja puolta minuuttia vaille nollapeli riittävät kuvailemaan Sami Aittokallion hirmuiltaa.

Puolustukselta ei varsinaisesti apuja tullut Aittokalliolle. Kolme erää kestänyt HPK:n kiekkosade kohti Sport-maalia ei johtunut siitä, että jokaisesta paikasta olisi lauottu, vaan kotijoukkue sai rakennettua todella paljon huippupaikkoja.

Kolmanteen erään vaasalaiset tekivät ryhtiliikkeen, eikä Aittokallion tarvinut enää yksin pitää joukkuettaan voitonsyrjässä kiinni.

Kun Sport pääsi hyökkäämään, tapahtui se suoraviivaisesti. Vaikka paikkoja oli HPK:ta vähemmän, olivat ne silti usein vaarallisia. Suoraviivainen lähestymistapa sinetöi myös voiton kolmannessa erässä, kun Aleksi Ainali tinttasi ratkaisevan osuman komealla rannelaukauksella.

Ylivoimalla vierailijoiden pelaaminen oli suoraviivaista ja perustui pitkälti alivoimanelikon keskellä häärineiden hyökkääjien ohjauksiin.

Erikoista

Sportin tuore puolustajahankinta Colby Robak sai otteluluvan vasta aivan viime minuuteilla ennen ottelun alkua. Kanadalainen ei juuri erottunut kentältä hyvässä tai pahassa.

Ottelun ratkaisu

Aittokallion otettua henkisen yliotteen HPK:sta, riitti Gustav Willman Borvikin rakentaman paikan jatkotilanteesta syntynyt Valentin Claireaux'n osuma voittoon.

Kolmannessa erässä Aleksi Ainali sinetöi voiton Sportin toisella osumalla.