Satakunnan paikallisvääntö venyi voittomaalikilpailuun asti - Gagnonin onnistuminen riitti raumalaisille

LIIGA / Raportti
Aaron Gagnon oli ainoa onnistuja voittomaalikilpailussa - tämä toi Lukolle arvokkaat kaksi pistettä.
Kuva © Timo Savela
Ässät ja Lukko kohtasivat Porissa vuoden viimeisessa koitoksessa. Tasainen ottelu haki ratkaisunsa aina voittomaalikilpailusta asti, jossa Aaron Gagnonin onnistuminen toi raumalaisille maukkaan vierasvoiton.

Kotijoukkue Ässät näytti avausminuuttien ajan raikkaalta vuoden viimeisessä koitoksessaan Rauman Lukkoa vastaan. Tuo raikkaus ei kuitenkaan näkynyt tehokkuutena ja avausmaalista vastasivat vierailijat, vain neljän minuutin pelin jälkeen.

Puolustaja Rony Ahosen kevyt laukaus kohti maalia osoittautui toimivaksi, sillä Aki Kangasmäki sai jatkettua kiekon verkkoon aivan ässävahti Andreas Bernardin nenän edestä. KeuPassa tehokasta kautta pelannut Kangasmäki siirtyi Lukkoon tällä viikolla ja osui heti toisessa ottelussaan.

Ässät sai luotua hyökkäyksiä nopeiden kääntöjen ansiosta, mutta Lukon puolustus katkoi hyökkäykset järjestään hyvissä ajoin ennen parasta maalintekosektoria. Lukon pelaajat kunnostautuivat kiekonriistojen ohella myös hyvissä blokkauksissa, joita kirjattiin joukkueelle avauserään mukavat viisi kappaletta.

Vaikkei raumalaisten hyökkäyspelaaminen ollut kuin ajoittaisesti toimivaa, pääsi joukkue kuitenkin ajamaan maalin eteen huomattavasti Ässiä paremmin - ja useammin.

Simon survoi tusinan täyteen

Jos ei avauserä vielä ollut Ässiltä tehokas, niin toinen erä muutti asetelmia tällä saralla. Läpi ottelun kuin pyörremyrskyn lailla luistellut Ässien kultakypärä Simon Suoranta tarvitsi toisen erän alkuun vain pari luistimenpiirtoa jäähän, kun hän jo survoi kotijoukkueen maalin edestä tasoihin.

Maali oli täksi kaudeksi Kärpistä Ässiin siirtyneelle hyökkääjälle jo kauden kahdestoista.

Ottelun keskimmäinen erä oli yleisesti ottaen paikallispelille sopivaa taistelukiekkoa. Miestä kaatui välillä kuin puuta metsässä, eikä hyville laukaisupaikoille ollut helppoa päästä. Kaikesta ryminästä huolimatta erä pysyi jäähyjen osalta siistinä. Sama, siisti linja jatkui myös läpi koko ottelun.

Erän helmenä nähtiin Ässien Valtteri Viljasen koko kentän soolo. Puolustaja tarjoili näyttävän nousunsa päätteeksi vielä hyvän syötön takatolpille, mutta maali jäi ässähyökkääjiltä tekemättä.

Avauserästä poiketen, sai Ässät nyt Lukon hyökkäykset hyvin kuriin, eikä padan maalille ollut raumalaisilla juuri mitään asiaa.

Pikamaalien kautta raumalaisjuhliin

Päätöserässä haettiin asetelmia vaihtelevasti puolin ja toisin, eikä kumpikaan joukkueista saanut selvää niskalenkkiä toisesta. Ässät sai oivan mahdollisuuden seitsemisen minuuttia ennen loppua ottelun ensimmäisellä ylivoimallaan, mutta sen anti jäi todella köyhäksi.

Kun ei ylivoima tuottanut tulosta, päätti Jussi Makkonen ottaa ratkaisijan viitan harteilleen. Laidasta noussut Makkonen iski tarkan rannelaukauksen alakulmaan, eikä Jakub Stepanek voinut Lukon maalilla kuin pudistella päätään.

Ajassa 57.15 syntynyt johtomaali näytti vahvasti ratkaisevan mittelön porilaisten eduksi, mutta mitä vielä.

Vain 14 sekuntia edellisestä ja Lukon Janne Niskalan kuuluisa "rannikkotykki" löysi siniviivalta tiensä tarkasti maaliin railakkaan tolppakilahduksen säestyksellä. Niskalan kauden viides maali venytti ottelun ratkaisun jatkoajalle.

Jatkoaika ei hyvistä paikoista huolimatta osumia tuottanut, joten ratkaisua haettiin voittomaalikilpailun kautta. Lukon Aaron Gagnon oli ainoa onnistuja ässähyökkääjien yritysten jäädessä torsoiksi, joten Lukko päätti vuoden 2016 kahden pisteen voittoon.

Lukon päävalmentaja Kari Heikkilää miellytti Porista napattu vierasvoitto. Myös raumalaisten maalivahti sai kehunsa.

− Lähdimme mielestäni hyvin tähän otteluun. Olimme heti alusta lähtien aktiivisia ja valmiina antamaan painetta Ässille. Täytyy kyllä todeta, että Stepanek oli tänään maalillaan todella hyvä.

Ässien oli tällä kertaa tyytyminen yhden pisteen pottiin, mikä luonnollisesti kismitti ässävalmentaja Jyrki Ahoa.

− Toisessa erässä peli poukkoili suuntaan ja toiseen, mutta päätöserään olen omalta osaltamme tyytyväinen. Jatkoajalla saimme pidettyä kiekkoa mallikkaasti, vaikkei maaleja tullutkaan. Me emme voittomaalikilpailussa osumia tehneet, ja Gagnonin kaltainen ammattimies tekee kyllä näistä paikoista, Aho analysoi.

− Meillä on vielä tekemistä monella saralla, mutta ainakaan emme päästäneet maaleja samaan tahtiin kuin aiemmissa otteluissamme. Nyt tuleva muutaman päivän huili tekee meille ihan hyvää, hän jatkoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo