Jatkuuko Lukon ja TPS:n kotitaika Turussa?

LIIGA / Ennakko
Onko kotijoukkeella jälleen syytä hymyyn?
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS:n ja Lukon kohtaamisissa on tällä kaudella ollut kotitaikaa. Jokainen joukkueiden kolmesta kohtaamisesta on päättynyt kotijoukkueen voitonjuhliin. Tilastot siis ennakoivat turkulaisjoukkueen kotivoittoa. Löytääkö Lukko keinot kotitaian murtamiseen?

Lukko päätti viime vuoden viiden ottelun pisteputkessa. Pudotuspelihaaveet olivat heränneet henkiin ja vuosi 2016 päättyi kolmen peräkkäisen voiton myötä nousujohteisena raumalaisjoukkueen kannalta.

Vuoden ensimmäinen viikko ei ole kuitenkaan tarjonnut sinikeltaisille aihetta juhlaan. Ennen viikon alkua Lukko oli kokenut Kari Heikkilän alaisuudessa ainoastaan kaksi suoraa tappiota. Tiistaina ja torstaina koetut tappiot Kärpille ja JYP:ille tuplasivat tämän lukeman neljään.

Ennen tiistaita raumalaisryhmä oli viiden pisteen päässä pudotuspelipaikasta. Viikon kolmanteen otteluun tultaessa on välimatka viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävään Sportiin kasvanut jo yhdeksään pisteeseen.

Tiistaina ja torstaina koetut kotitappiot jättivät peliesityksiensä puolesta paljon parantamisen varaa sinikeltaisten osalta. Lukko ei saanut ottelua hallintaansa kummassakaan kohtaamisessa, vaan ottelut kuluivat enimmäkseen vierasjoukkueiden pyörityksissä.

JYP-ottelussa vierasjoukkueen hallinta oli näennäistä, eikä niin suvereenia kuin esimerkiksi Kärpät-ottelussa, eli kehitys on menossa Lukon kannalta parempaan suuntaan. Torstain ottelussa Lukolla oli omat mahdollisuutensa maalintekoon, mutta huono viimeistely tarjosi jyväskyläläisille voiton.

Lukko alkaa olla tilanteessa, jossa kaikki muu kuin kolmen pisteen voitto voidaan luokitella pettymykseksi. Runkosarjaa on pian pelattu kaksi kolmasosaa ja taistelu paikasta auringossa käy kiivaana. Ero pudotuspeliviivaan ei ole vielä kasvanut liian suureksi, mutta sen saavuttaminen vaatii pisteiden raapimista ottelusta toiseen.

Raumalaisten onneksi TPS on kuluvalla kaudella osoittautunut heidän kannaltaan suotuisaksi vastustajaksi, sillä joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Lukon voittoon.

TPS napsii pisteitä myös heikommilla esityksillä

TPS päätti syyskautensa vakuuttavasti. Joukkueen peli oli läpi syksyn nousujohteista ja sarjataulukon kolmas sija on tukevasti turkulaisten hyppysissä.

Palloseuran esitykset eivät ole joulutauon jälkeen olleet aivan yhtä vakuuttavia kuin sitä ennen. Pisteitä turkulaisryhmä on kuitenkin onnistunut saalistamaan hyvällä prosentilla, sillä joulutauon jälkeisistä 15 mahdollisesta jaossa olleesta pisteestä TPS on napannut pottiinsa yhdeksän.

Turkulaiset ovat pelanneet tällä viikolla kaksi vierasottelua. Tiistaina Palloseura nappasi Mikkelistä kaksi pistettä voittolaukauskilpailun jälkeen. Myös KalPaa vastaan ratkaisu haettiin pitkän kaavan kautta, mutta tällä kertaa saaliksi jäi yksi piste Juuso Riikolan ratkaistessa ottelun jatkoajalla kuopiolaisille.

TPS on viime aikoina tarjonnut vauhtia ja vaarallisia tilanteita entiseen tapaan, mutta kiekollisen peliin on tullut mukaan pieni huolimattomuus. Huonoja ratkaisuja on nähty tavallista enemmän ja tämä on yksi syy myös viime aikoina nähtyihin vaikeuksiin ylivoimapelissä.

TPS:n maalilla aloittaa hyvin suurella todennäköisyydellä Oskari Setänen. Kauden läpi on toistunut kaava voittavan maalivahdin peluutuksesta, joten KalPalle koetun tappion myötä Alexander Georgievin on aika tehdä tolppien välissä tilaa Setäselle.

Ratkaisun paikat

TPS on läpi kauden aloittanut kotiottelunsa vauhdikkaasti ja räväkästi. Paine vastustajan puolustukseen on kova, sillä Palloseura karvaa ajoittain todella ahnaasti. Tämä on kantanut turkulaisryhmän hyviin tuloksiin kotiluolassaan.

Hitaat otteluiden alut ovat taas olleet yksi Lukon perisynneistä kuluvalla kaudella. Ottelut ovat alkaneet lukemattomia kertoja vastustajajoukkueen pyörityksellä raumalaisten puolustusalueella. JYP-ottelun Lukko aloitti pirteästi ja tälle raumalaiset varmasti hakevat jatkoa myös Turussa.

Monilla liigajoukkueilla on ollut kuluvalla kaudella vaikeuksia vastata TPS:n korkeaan pelinopeuteen ja kovaan paineeseen. Lukon viisikon on pysyttävä kasassa mustavalkoisten paineen alla, eivätkä hyökkääjien ja puolustajien välimatkat saa kasvaa liian suuriksi.

Maltti on valttia kovan paineen alla pelatessa eikä Lukolla ole varaa hätäisiin ratkaisuihin, sillä niistä TPS on rankaissut tällä kaudella kovalla kädellä.

Erikoista

TPS on päästänyt vähiten maaleja Liigassa (71). Lukko taas on päästänyt maaleja eniten (110).

Seuraa Heitä

Aleksi Saarela #87 | SCL Tigers

Laitahyökkääjä

Saarela teki joulukuussa kuusi maalia, joista kaksi olivat voittomaaleja. Niin piste- kuin maalitilikin ovat kuitenkin vielä tämän vuoden puolella avaamatta. Tehojen katoaminen on samassa linjassa Lukon pienoisen notkahduksen kanssa. Noin 20 mnuutin peliajalla tulosta on tultava.

Erik Thorell #86 | EV Zug

Laitahyökkääjä

Ruotsalaishyökkääjän otteissa on ollut viime aikoina havaittavissa pieni suvantovaihe. Hakkasi alkukauden maaleistaan suuren osan maalinedustalta. Maalipaikkoja on vieläkin ollut riittämiin, mutta viimeistely on ontunut. Thorellin osumien hetkellinen katoaminen on myös linjassa Palloseuran laskeneiden maalimäärien kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS:lle riittää rutiinipeli
Vaikka Lukon otteet ovatkin parantuneet alkukauden kankeuden jälkeen, tulee TPS olemaan raumalaisille liian kova pala. Turkulaisten verkkoon on tehty koko Liigassa vähiten maaleja, ja maalivahtipeli on tälläkin kertaa avain vastustajan kellistämiseen. Vaikka Lukko ei jääkään nollille, on parikin maalia jo hyvä saavutus. Se ei kuitenkaan riitä tällä kertaa.
3 4
1 2