Lukon idän-kiertueella nuorallatanssia pudotuspeliviivalla − Maalahti pyöreisiin lukemiin

LIIGA / Ennakko
Kunykin (19) ketju pääsi edellisellä raumalaisten vierailulla näin lähelle maalintekoa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Liiga-kierroksen todellisessa kuuden pisteen herkkupalassa SaiPa isännöi Lukkoa. Ottelu määrittää paitsi joukkueiden tämän kauden keskinäisen herruuden, myös paljon oleellista sarjataulukon asetelmien kannalta.

Lukko saapuu Kisapuistoon hieman yllättäen kolmen ottelun tappioputkessa. Joulutauon jälkeen varsin mainioon vireeseen äitynyt raumalaisrykmentti on saanut viime peleissään todeta, että kaksi tehtyä maalia ottelussa kantavat harvemmin edes pisteille. Torstaina Mikkelissä Arttu Ilomäen ja Janne Keräsen maalit riittivät toki voittolaukauskilpailuun, jossa mikkeliläiset olivat lopulta etevämpiä.

Samaan tahtiin Toni Koiviston, Chris VandeVelden ja Teemu Ramstedtin tuhotrion tehohanan kuivahtaessa on laskenut myös Lukon tuloskunto. Alkuvuoden komeettakoostumus on jäänyt kahdessa viime peleissä tyystin vaille pisteitä. Kemiaa on toisaalta mainio mahdollisuus viritellä eloon Lappeenrannassa, sillä SaiPan puolustuspeli on viime aikoina kärsinyt tutuista vaikeuksista.

SaiPa sai oman, niin ikään kolmen ottelun mittaisen tappioputkensa poikki lauantaina Ilveksen kustannuksella. Henkisesti voitto oli sputnikeille tärkeä monessakin suhteessa: joukkueen edellisestä kolmen pisteen vierasvoitosta oli ehtinyt kulua jo lähes kaksi kuukautta. Tämän lisäksi ulkomaalaishyökkääjät David Goodwin ja Curtis Hamilton saivat tililleen tärkeät onnistumiset. Goodwinille maali oli ensimmäinen kymmeneen otteluun, Hamiltonille ensimmäinen seurajoukkueessa sitten viime kevään.

Ilves-voittonsa jälkeen SaiPa on saanut levätä ja harjoitella lähes viikon. Tämä lepoetu voi olla kamppailussa ratkaisevassa asemassa, sillä Lukon edellisen pelin päättymisestä ei ole kulunut vuorokauttakaan kiekon pudotessa Kisapuiston keskiympyrään. Vaikka SaiPa onkin hävinnyt kaksi edellistä kotiotteluaan, lähtee se silti hienoisena suosikkina otteluun. Tätä asetelmaa alleviivaa osaltaan myös raumalaisten ruma reissupelitilasto.

SaiPan ylivoima ja Lukon alivoima − kumpi tylsyttää kumman?

SaiPan ylivoima on ollut kiintiöpuheenaihe halki koko sesongin. Koko kauden otannalla prosentti on tällä hetkellä 16,67. SaiPa tarvitsee siis laskennallisesti kuusi ylivoimamahdollisuutta tehdäkseen erikoistilanneosuman. Viime viikon peleissä tahti kuitenkin oli hieman toisenlainen. Viisi tehtyä ylivoimamaalia 13 erikoistilanteesta tarkoittaa lähemmäs 40 prosentin ylivoimatehokkuutta. Sama rallattelu toisaalta tuskin jatkuu Lukkoa vastaan, sillä raumalaisten alivoima on sarjan parasta ja vieraskaukalossakin yli 85-prosenttisen varmaa.

Kalle Maalahdelle ottelu on kahdessadas Liigan runkosarjassa. SaiPan oma kasvatti on 199 Liiga-ottelussaan viimeistellyt tehot 13+49=62, joista yli kolmasosan tällä kaudella. Joukkueensa pakkien pistekakkonen solmi hiljattain kasvattajaseuransa kanssa myös vuoden jatkosopimuksen.

Siinä missä Lukon tämän kauden menestys on rakentunut käytännössä yksinomaan kotikaukalossa, SaiPa on kerännyt vieraista lähes saman verran pisteitä kuin kotoa. Vaikka Lukko miehittää kuudetta sijaa, on se vieraskaukalossa sarjan kolmanneksi huonoin joukkue. Äijänsuolla raumalaisten on onnistunut kerätä peräti kaksinkertainen määrä pisteitä vieraskaukaloiden saldoon nähden.

Lähestyttäessä runkosarjan viimeistä kuudennesta kilpailu pudotuspelipaikoista tihentyy väistämättä. Lukko majailee sarjassa ennen ottelua kuudentena neljän pisteen marginaalilla yhdeksättä tilaa miehittävään SaiPaan nähden, joka on pelannut ottelun sinikeltaisia vähemmän. Asetelma on siis äärimmäisen tasainen. Kummankin joukkueen kannalta pisteet itselle ovat samalla (ja kenties vielä keskeisemmin) pisteet pois yhdeltä päävastustajista, joten kamppailua voi hyvästä syystä kutsua kuuden pisteen otteluksi.

Poissaolo-osasto

SaiPalta loukkaantumisen vuoksi sivussa ovat varmuudella pitkäaikaispotilas Jussi Markkanen sekä Anssi Löfman ja Markus Kojo. Eetu Kosken tilannetta tarkkaillaan päivä kerrallaan.

Edellisten lisäksi keltamustien edustuksesta puuttuu kurinpidollisista syistä hyökkääjä Kim Strömberg. Tämä taklasi kotiottelussa Kärppiä vastaan Lasse Kukkosta päähän, mikä johti Strömbergin kahden ottelun pelikieltoon. Lukko-kohtaaminen on pelikiellon alaisista kamppailuista jälkimmäinen.

Lukon sairaslista on vielä SaiPaakin lyhyempi, sillä poissaolevaksi on merkitty ainoastaan hyökkääjä Lauri Tukonen.

Seuraa Heitä

Curtis Hamilton #10 | Graz 99ers

Vasen laitahyökkääjä

Paluu tuttuun nuttuun on ollut vähintäänkin onnistunut. Cody Kunykin tarjoilut ovat siivittäneet kanadanyhdysvaltalaisen yli piste per peli -tahtiin alkukauden pelaamattomuuden jälkeen. Yksi isäntien tärkeimmistä syömähampaista.

Peter Tiivola #74 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Oli tammikuun otteluissaan varsin tehokas ja miltei tuplasi alkukauden pistesaldonsa. Jatkuuko tehoilu myös Lappeenrannassa, johon huhut ovat tulevaksi kaudeksi Tiivolaa vieneet?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPa kiusaa Lukkoa
SaiPa pääsee otteluun tuoreella jalalla, sillä sille ottelu on viikon ensimmäinen. Lukko puolestaan uurasti jo TPS:ää ja Jukureita vastaan häviten molemmat kamppailut. Raumalaisjoukkueelle vierasottelut ovat olleet vaikeita, sillä viimeisistä 10 vierasottelusta voittoja on tullut vain kaksi. SaiPa on pelannut pääosin tiukkoja kamppailuita hyvän maalivahtipelinsä ja toisaalta tehottomuutensa vuoksi. Perjantai-illan kamppailussa voidaan hyvinkin tarvita jatkoaikaa voittajan selvittämiseksi.
1 2 3
1 2