Veljellinen kurinpalautus JYPin tavoitteena

LIIGA / Ennakko
Nolan Yonkman on samaan aikaan uhka ja mahdollisuus JYPin takalinjoilla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
KalPa ja JYP mittelevät Pönttövuoren herruudesta neljännen kerran kuluvalla kaudella. Keskinäisestä paremmuudesta ei ole ollut epäselvyyttä, mutta lähtökohdat tuovat neljänteen kamppailuun mielenkiintoisia mausteita.

JYP nappasi vuoden 2018 ensimmäisen voittonsa keskiviikkona Tapparan kustannuksella. Samalla kasaan napsahti kuudes peräkkäinen voitto. Putken aikana kasaan on kertynyt varsin vakuuttavia päänahkoja, kun esimerkiksi Ässät, Tappara ja Kärpät ovat vuorollaan jääneet nollaan maaliin jyväskyläläisiä vastaan.

KalPan paluu kaukaloihin sujui myös voittoisissa merkeissä, tosin vasta jatkoajan jälkeen. Ratkaisevan maalin Sportin verkkoon iski Mikko Nuutinen. Kuopiolaiset ovat onnistuneet poimimaan pisteitä tasaisesti, sillä neljä edellistä ottelua ovat päättyneet maalin erolla, ja kasaan on kertynyt kuusi pistettä.

Keskinäisissä kohtaamisissa KalPa on ollut selvästi niskan päällä. Kahden viime hetken voiton jälkeen joulukuun alussa räpsähti kunnolla, kun pisteet matkasivat Kuopioon peräti 5−0-voitolla.

Ratkaisukohdat

Perjantai-illan suurimpia hahmoja on varmasti Niko Hovinen, joka on osoittanut kuuluvansa liigavahtien eliittiin. Vaikka esimerkiksi alivoimapelaaminen ei ole enää marras-joulukuun vaihteen tasolla, Hovinen pystyy jopa yksin torjumaan pisteitä Kallaveden rannoille.

Hovinen saakin perjantaina vastaansa yhden liigan kuumimmista joukkueista. JYPin hyökkäyskaluston leveydestä kertoo se, että launtaisessa 7−0-voitossa Ässistä joukkueen kultakypärä Antti Suomela jäi ilman tehomerkintöjä. Täten Juuso Puustisen ja Mikko Mäenpään mahdolliset poissaolojen jatkumiset eivät luo kuolettavaa lovea hurrikaaninuttujen hyökkäyspelaamiseen.

Voittoputken suurimpana ansiona on eheämpi jänne koko 60-minuuttisen aikana. Jos tulosta ei samantien ole tullut, turhautuminen on jäänyt vähäisemmäksi. Yksittäisenä pelitavallisena seikkana esiin nostettavissa on tiivistynyt keskialueen puolustaminen.

Tälle saralle ja ylipäätään koko puolustuspelin tasapainoisuudelle kuopiolaiset tarjoavat erinomaisen haasteen. Kiekottelu keskialueen läpi on onnistunut vierasjoukkuetta vastaan ajoittain jopa naurettavan helposti, minkä vuoksi KalPa on päässyt helposti kiinni pitkään hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen.

Tämä onkin suurin kompastuskivi jyväskyläläisten voittohaaveiden tiellä. KalPan päästessä määrittämään ottelun rytmiä JYP on ongelmissa, kun vaihtojen kulku on vaarassa mennä kiekon perässä juoksemiseksi.

Erikoista

Edistyneissä tilastoissa joukkueet kulkevat melko käsi kädessä niin viimeistelyn kuin torjuntaprosentin osalta tasakentällisin pelatessa. KalPan PDO on 100,7, JYPillä 101.

Tilastosta voidaan palata vanhaan totuuteen, erikoistilannepelaamisen tärkeyteen. Kliseen osuessa totuudeksi kuopiolaisten tulee olla huolissaan, sillä viiden kotiottelun otannalla alivoimaprosentti on vain 61,11. Seikka korostuu eritoten siksi, että JYPillä ei ole ollut kotiotteluiden kaltaisia ongelmia ylivoimalla, kun samalla otannalla vieraiden ylivoimaprosentti on hieman alle 30.

JYPin kannalta kliseitä kumotaan sillä, että voittavaa maalivahtia ei vaihdeta. Jussi Olkinuora ja Eetu Laurikainen torjuivat vuorollaan nollapelin, joten edellisestä JYPille tehdystä maalista on kulunut 133 minuuttia ja 31 sekuntia.

Seuraa Heitä

Tommi Jokinen #42 | KalPa

Laitahyökkääjä

Kokenut laituri on hieman yllättäen kuopiolaisten pakkasukko. Avausmaali marraskuun lopulla vapautti pelaamista hieman, mutta parempaa odotetaan.

Nolan Yonkman #43 | JYP

Puolustaja

Raskasjalkaisen puolustajan ongelmat ovat tulleet vahvasti esille juuri KalPaa vastaan. Häneltä odotetaan vahvaa maalinedustan siivoamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYPillä kasvojenpesun paikka
KalPa on ollut tämän kauden keskinäisissä kohtaamisissa niskan päällä vieden kaikki kolme. Erityisesti viimeisin kohtaaminen jätti JYPille kostohimoja, kun KalPa haki pisteet 5-0-lukemin. JYPin pelaamiseen on löytynyt viime aikoina kaivattua eheyttä, mikä parantaa asetelmia myös Kuopion vierailun alla. KalPan ylläkin roikkuu positiivisempia asetelmia tyhjenevän sairastuvan vuoksi, mutta JYP nappaa pisteet tiukan taiston päätteeksi.
1 2
3