Reissulaisten päätepysäkkinä Kalevankangas - sytyttääkö Euroopan kuumin joukkue Jukureiden ylivoiman liekkeihin

LIIGA / Ennakko
Jukureiden puolustusmuurin pitävyys joutuu jälleen JYPin testiin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kalevankankaan lauantai-illassa kohtaavat Jukurit ja JYP. Kamppailu päättää molempien joukkueiden reissuviikon, sillä kumpikin joukkue on kuluvan viikon pelannut matkaotteluita.

Jukureille ei Hämeenlinnan ja Turun vierailuista jäänyt vahvoista esityksistä huolimatta kotiin tuomisiksi kuin yksi piste. Molemmissa otteluissa mikkeliläisryhmä pystyi hallitsemaan peliä, mutta viimeistely oli tehotonta.

Viimeistelyn tehottomuus näkyi myös Jukureiden ylivoimapelaamisessa, josta puuttuivat onnistumiset täysin. TPS:ää vastaan joukkue pääsi pyörittämään muun muassa viisi minuuttia ylivoimaa kolmannen erän alkuun, mutta ei saanut tilanteita aikaan lainkaan. Mikkeliläisryhmän ylivoimapeli on kuitenkin viime aikoina toiminut muuten mallikkaasti ja siihen paluuta joukkue tarvitsee JYPiä vastaan.

Mikkeliläisryhmä kuitenkin puolusti molemmissa otteluissa erinomaisesti ja joukkueen alivoimapelaaminen oli rautaista. Viimeisen 10 ottelun jaksolla Jukureiden alivoima on toiminut hieman reilun 95 prosentin varmuudella.

− Kyllähän se itseluottamusta antaa, että pystytään haastamaan noin monipuolisesti vastustajia. Jos katsotaan vaikka edellistä 10 pelin jaksoa, niin siellä otettiin paljon pisteitä erikoistilannepelaamisen kautta. Näen, että meidän peruspeli on parantunut vielä siitä. Nyt pitää vain saada kaikki osa-alueet samaan iltaan. Esimerkiksi tämän viikon peleistä se tuloskin olisi kääntynyt, jos ylivoimapelaaminen olisi ollut meidän viime aikojen tasolla, Jukureiden valmentaja Juuso Hahl kommentoi.

− Pelin kehittyminen on kuitenkin iloinen asia ja myös energiapolittiinen juttu. Kun pystyt hyökkäämään, niin se säästää vähän enemmän energiaa kuin pelkkä puolustaminen. Jos vain joudut 60 minuuttia juoksemaan kiekon ja vastustajan perässä, niin se syö tehoja. Peruspelin kehittyminen antaa hyvän lähtökohdan niin energiapolittiisesti kuin henkisestikin.

Jukureiden kokoonpanossa nähdään muutoksia TPS-otteluun nähden, sillä flunssan vuoksi sivussa olleet Turo Asplund ja Mika Partanen ovat mukana JYPiä vastaan. Ilmari Pitkänen sai TPS-ottelussa ulosajon korkeasta mailasta ja tilanne eteni kurinpitokäsittelyyn, jonka vuoksi hän on poissa lauantain ottelusta.

JYPin reissulle päätepysäkki

Jukureiden tapaan myös JYP on viettänyt kuluvan viikon reissutunnelmissa. Tiistaina se pelasi CHL-ottelun Tšekeissä ja eteni rangaistuslaukauskisaan venyneessä ottelussa voittoon varmistaen finaalipaikan. Perjantaina hurrikaanipaidat palasivat liiga-arkeen Pelicansin vieraana voittaen 5-4-lukemin voittomaalikisassa.

− Meidän kohdalla lähtökohdan haastavaksi tekee ohjelmapoliittinen juttu, että ollaan rankalta reissulta tulossa. Toki myös vastustajalla on ollut aika kova ohjelma. Kysymys on siitä, kuinka yksittäiset pelaajat saavat valmistettua itsensä peliin, koska ruuhka ja matkustusrasitukset ovat kovat. Se kuitenkin aina lähtee siitä, kuinka yksi yksilö kykenee antamaan itselleen mahdollisuuden olla parhaimmillaan, Hahl kuvaili.

Tuloksellisesti vahvassa iskussa viime ajat ollut JYP johti perjantainakin Lahdessa ottelua jo 4-1, mutta passivoitui johtoasemassa ja Pelicans tuli ottelun viimeisellä viisiminuuttisella tasoihin tekemällä kolme maalia. Passivoituminen onkin isoimpia ongelmia jyväskyläläisryhmän pelissä, sillä joukkue pelaa parhaimmillaan erittäin tylyä peliä, mutta päästää myös vastustajat johtoasemassa pelatessaan usein mukaan peliin.

Jyväskyläläisten hyökkäyskalustosta löytyy runsaasti tulivoimaa, kuten viime aikoina hyvässä iskussa olleet konkariosaston Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen. Jyväskyläläisten takalinjoilta puuttuu perjantain tapaan kokenut Mikko Mäenpää, mikä tekee loven JYP-puolustukseen.

Jukurit on kahdessa edellisessä kohtaamisessa pystynyt pitämään hyvin JYPin aisoissa ja samaa ryhmä tavoittelee lauantainakin, vaikka tiedostaa haasteen olevan kova.

− Tietenkin kunnia-asia saada Euroopan kuumin joukkue vastaan ja kun katsotaan vaikkapa JYPin kolmea ensimmäistä hyökkäysketjua, niin kyllähän ne olisi voinut vaikka viime MM-kisoihin laittaa sellaisenaan ja väitän, että Suomen joukkue olisi ollut siten parempi, Hahl totesi.

− Sitten jos kaivellaan paria edellistä peliä, mitä heitä vastaan ollaan pelattu, niin ollaan ihan hyvin pisteitäkin saatu. Sikäli tämä urheilu on metkaa, että tuon tason joukkue pystytään haastamaan ja ollaan joskus jopa pystytty voittamaan. En näe mitään syytä, etteikö pystyttäisi siihen huomennakin.

Hahlin mukaan hyökkäyspelaaminen tulee ratkaisemaan paljon lauantaina.

− Meidän puolustuspelaamisesta ei tarvitse olla viime aikojen näyttöjen perusteella huolissaan, se kestää kyllä ketä tahansa vastaan. Kyse on siitä, millainen hyökkäyspeli saadaan aikaiseksi, jota JYP tietysti mittaa omalla painepelillä vahvasti. Ei voi ajatella, niin että altavastaaja lähtee vain puolustamaan, koska hyökkääminen on yhtä tärkeää ellei tärkeämpää. Vanha viisaus on, että mitä enemmän hyökkäät, sitä vähemmän sinun tarvitsee puolustaa.

JYPin kokoonpanossa suuria muutoksia tapahtdu. Pelicansia vastaan maalia vartioi Eetu Laurikainen, mutta Jukureita vastaan tolppien välissä nähdään Jussi Olkinuora.

Seuraa Heitä

Zach Budish #18 | TPS

Oikea laitahyökkääjä

Isokokoinen yhdysvaltalaishyökkääjä kantaa Jukureiden kultaista kypärää. Tehojen ohella Budish tekee paljon likaista työtä ja sitä odotetaan myös JYPiä vastaan.

Jani Tuppurainen #12 | JYP

Laitahyökkääjä

Kokenut laitahyökkääjä iski kaksi osumaa Pelicansin verkkoihin ja on koonnut viimeisissä viidessä ottelussa kuusi tehopistettä. Hyökkääjä janoaa varmasti lisää onnistumisia Jukureita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Jukurit ei voita vieläkään JYPiä
Jukurit ei ole liigataipaleensa aikana onnistunut voittamaan JYPiä kertaakaan kotikaukalossaan. Tämän korjaamiseen hyvät lähtökohdat tarjoavat mikkeliläisten pirteät viime aikojen otteet sekä JYPin pitkäksi venynyt peli edellisiltana. Alusta selviäminen kuivin jaloin olisi puolikas voitto isännille, mutta tätä ei kuitenkaan käy. Jyväskyläläisten laaja hyökkäyskalusto takoo tarvittavat maalit.
1
3 4