Pakkovoiton paikka molemmilla − Ässät ja KooKoo selvittelevät jo kevään välejään

LIIGA / Ennakko
Jarno Kärki on ollut alkuvuoden otteluissa vahvassa vireessä.
Kuva © Mikko Ruohola - mikko@ruohola.org
KooKoo hamuaa kymmenen parhaan joukkoon, ja torstain kotijoukkue Ässät on sopivasti sijalla kymmenen. Eroa on 11 pistettä, mutta keskinäisen pelin voitto tarjoaisi kouvolalaisille aidon mahdollisuuden kiriin.

Tuntuuko siltä, että klisee "ei tässä sarjataulukkoa paljon katsella" toistuu liian usein?

Ässien ja KooKoon torstaiottelun mielenkiinnosta iso osa löytyy nimenomaan Liigan tarjoamasta joukkuetilastosta, sillä pudotuspelipaikoista kamppailu tiivistyy hienosti muuten normaaliin arkipeliin.

KooKoon voitolla ero joukkueiden välillä kaventuisi kahdeksaan tai yhdeksään pisteeseen, ja Kouvolan vierailla on kaksi ottelua vähemmän pelattunakin. Ässien voitolla taas ero kasvaisi kolmeen- tai neljääntoista sarjapisteeseen, mikä vaikuttaa tässä vaiheessa kautta ratkaisevalta etumatkalta.

Panosta ei siis puutu, varsinkaan kun KooKoon tiistainen visiitti Raumalle meni penkin alle. Lukko ei jättänyt mitään kysyttävää ottelun voittajan suhteen.

Havaintoja Ässien uuden päävalmentajan aikakaudesta

Tasan yhden tämän kauden ottelun jälkeen Mikael Kotkaniemellä on kaikkiaan kolmentoista ottelun kokemus Liiga-joukkueen päävalmentajan pestistä. Pisteitä on tältä ajalta kertynyt 19 kappaletta.

Keskeisin havainto tiistain HIFK-ottelusta on hyökkäyspelin variaatioiden määrä. Osaltaan tähän vaikuttaa Simon Suorannan paluu, mutta Ässät pyrkii aiempaa enemmän kontroilloimaan pelivälinettä. Pyrkimys näkyy hitaampina, mutta rakenteeltaan hallituimpina hyökkäyksinä. Toisaalta omalla puolustusalueellaan patapaidat ovat hetkittäin olleet helisemässä, kun tapa lähteä liikkeelle on aavistuksen verran muuttunut.

Kaksi isoa ongelmakohtaa ovat entisenlaisia: yli- ja alivoimapelaaminen. KooKoon mahdollisuus Porin-ottelun kääntämiseen piilee vahvimmin pelinopeudessa ja sitä kautta Ässille aiheutetuissa kaksiminuuttisissa. Padan erikoistilannepelaaminen on ollut kunnossa lyhyen hetken ajan marras-joulukuussa, muuten tilastot molemmista jättävät porilaiset sarjan häntäpäähän.

Ässien alivoimasta puuttuvat pahimmillaan sekä syöttö- että vetolinjojen peittämiset, jolloin maalivahdille jää usein tekemätön paikka. Tai kiekko ohjautuu maaliin omista tai vastustajista.

Toki KooKoo on osoittanut muutenkin nousuvirettä, joka vain aina ei ole kestänyt täyttä 60 minuuttia. Jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun Tuomas Tuokkolan ryhmä on kuitenkin vienyt pelin suhteellisen usein. Tapparalla on 15 varsinaisen peliajan jälkeen ratkennutta kamppailua tilillään, ja KooKoolla sekä SaiPalla 14 niin sanottua tasapeliä.

Seuraa Heitä

Jesperi Kotkaniemi #31 | Ässät

Keskushyökkääjä

Jesperi Kotkaniemen seuraava tehopiste tarkoittaa hänen isänsä Mikael Kotkaniemen yhden kauden piste-ennätyksen rikkomista. Paraneeko polvi pojasta jo torstaina?

Juha Järvenpää #1 | KooKoo

Maalivahti

Järvenpää viihtyy aina Porissa, olipa hän pelaamassa tai luukkuvahtina. Viime aikoina Järvenpää on pelannut myös kelpo vieraspelejä Porissa, ja aiempina vuosina nähty jännittäminen vanhassa kotihallissa on jäänyt taakse.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Vapautuneempi Ässät vie voiton
Ässät pelasi tiistaina ensimmäisen ottelun uuden päävalmentajansa alaisuudessa. Pahimmillaan sekavalta ja jo valmiiksi luovuttaneelta näyttänyt joukkue sai uutta virtaa. Porilaiset olivat ottelussa hallitsevampia, mutta höntyily puolustuspäässä maksoi kaksi pistettä. Materiaalin puolesta joukkueella on näyttöhaluja kotiyleisönsä edessä. KooKoo on piristynyt, mutta paineet ovat kouvolalaisten puolella. Tappio tietäisi pudotuspelihaaveiden karkaamista jo lähes ulottumattomiin.
3 4
1 2