TPS-Tappara, ottelusarjaraportti: Tappara tarjosi turkulaisille shokkipäätöksen - sarja katkolla maanantaina

Tappara-vahti Dominik Hrachovina oli ilmiömäinen kolmannessa välieräkamppailussa.
Tappara eteni voiton päähän Liigan finaaleista, kun kirvesrinnat kaatoivat TPS:n päätöserän osumilla 1−2. TPS ei onnistunut tappamaan peliä, vaikka turkulaiset saivat pyörittää ylivoimaa peräti 13 minuuttia. Ottelua seurasi Turkuhallissa 10 003 silmäparia.

7.4. 3. ottelu TPS−Tappara 1−2 (1−0, 0−0, 0−2)

Ennakkoastelmat: Tappara on ratkaissut kaksi ensimmäistä kamppailua ylivoimalla, viisi kirvesrintojen kuudesta maalista on syntynyt ylivoimalla. TPS ei ole onnistunut pelaamaan ehjää 60-minuuttista.

Tappara ei ollut muuttanut voittavaa kokoonpanoaan. TPS puolestaan nosti kokoonpanoonsa Jonne Virtasen ja Lauri Pajuniemen Patrik Virran ja Jasper Lindstenin tilalle. Virta loukkaantui perjantai-illan kamppailussa.

Kertaa edellisten otteluiden tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: TPS hallitsi avauserää Turkuhallissa ja onnistui iskemään yhden maalin Tapparan verkkoon. Turkulaisilla oli peräti seitsemän minuuttia ylivoimaa erässä, mutta yhtään ylivoimamaalia ei syntynyt.

Ottelun avausmaalin iski Lauri Pajuniemi, joka pääsi ensimmäistä kertaa pelaavaan kokoonpanoon välierissä. Olli Juolevin laukaus kilpistyi kirvesrintojen puolustukseen, mutta se kimposi suoraan Pajuniemen lapaan. 18-vuotias nuorukainen latasi kiekon yläkulmaan.

Avauserän puolivälin jälkeen Tapparan Otto Rauhala sai laitataklauksesta pelirangaistuksen, kun TPS-puolustaja Elmeri Eronen paiskautui selkä edellä seinään. Tilanteessa ei vaikuttanut olevan suurta kontaktia, ja Eronen palasi kaukaloon toisessa erässä.

TPS ei käyttänyt viiden minuutin ylivoimaansa hyväkseen, ja 1−0-tilanne säilyi erätauolle.

Kirvesrintojen ainoat maalipaikat ylivoimalla

Toisen erän kuva oli avauserän kaltainen: TPS hallitsi peliä eikä Tappara saanut hyökkäyspeliään pyörimään. Kirvesrintojen mahdollisuudet olivat ylivoimilla, joita siunautui kaksi kappaletta. TPS-vahti Oskari Setänen piti kuitenkin maalinsa puhtaana hyvillä torjunnoillaan.

TPS:n maalinteko puolestaan tökki, ja useista hyvistä paikoista huolimatta laukaukset pamahtivat päätylautaan tai Tappara-vahti Dominik Hrachovinan hanskaan. Kaikista lähimmäksi osumaa pääsi Juolevi, joka täräytti kiekon siniviivalta tolppaan ylivoimalla.

Ottelulle shokkipäätös

Päätöserään Tappara tuli uudella ilmeellä ja otti pelin hallinnan. TPS puolestaan passivoitui ja luovutti kiekkoja jatkuvasti kirvesrinnoille. Pahimmilta maalipaikoilta turkulaiset kuitenkin välttyivät avauskympin aikana.

Tappara kampesi tasoihin ajassa 52.53, kun Henrik Haapala tarjoili Kristian Kuuselalle maalin takaa nappisyötön. Kultakypärä Kuusela sai napauttaa kiekon puolityhjään maaliin.

Kirvesrinnat tarjosivat ratkaisua turkulaisille, kun Jere Karjalainen ja Niko Mikkola ottivat jäähyn. TPS pääsi kahden miehen ylivoimalle, mutta maali jäi jälleen kerran uupumaan.

Vain 15 sekuntia ennen ottelun loppua TPS ja kymmentuhatpäinen yleisö kokivat kylmän suihkun. Sebastian Repo räväytti kiekon yläkulmaan ohi Setäsen ja toi sarjan kolmannen voiton Tapparalle.

Sarja jatkuu maanantaina Tampereella, missä Tapparalla on mahdollisuus edetä finaaleihin.

6.4.2018 2. ottelu 3-0 (3-0, 0-0, 0-0)

Ennakkoasetelmat: TPS kärsi ottelusarjan ensimmäsessä kohtaamisessa kirvelevän kotitappion, kun Tappara nousi kahden maalin takaa ensin rinnalle ja ratkaisi ottelun jatkoajalla hyväkseen. Turkulaisilla oli mielessä varmasti vastaavanlainen ryöstöretki Hakametsään, jolla se tasoittaisi ottelusarjan ja saisi kotiedun takaisin itselleen. Ensimmäinen ottelu oli ratkennut erikoistilanteisiin Tapparan tehtyä kaikki kolme maaliaan ylivoimalla. TPS:n pitikin pysyä poissa jähyboksista eikä antaa Tapparan valovoimaiselle hyökkäykselle liikaa tilaa. Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: Tappara luisteli kotijäälleen täynnä tulta ja tappuraa. TPS jäi täysin vastaantulijan rooliin ensimmäisessä erässä kirvesrintojen hakatessa taululle tylyt 3-0 -lukemat. Ottelun jälkimmäiset erät Tappara pelasi kliinistä ja varmaa peliä johtoasemassa, riisuen turkulaiset täydellisesti aseista.

Tappara pääsi ottelussa ensimmäisen kerran ylivoimalle ajassa 3:38, kun Jani Forsström määrättiin rangaistusaitioon kampituksesta. Ylivoiman paras paikka tuli pirteästi pudotuspelit avanneelle Tomas Záborskýlle, jonka vanhanaikainen oli hyvin lähellä ohittaa TPS -vahti Oskari Setäsen.

Vaikka Tappara ei ylivoimaansa hyödyntänytkään, otti joukkue ohjat käsiinsä rangaistuksen jälkeen. Peli pyöri muutaman minuutin tiiviisti TPS -päädyssä ja Záborský pääsi toisenkin kerran kokeilemaan lähietäisyydeltä mutta Setänen kesti vielä tämän.

Ajassa 11:03 joutui Setänen kuitenkin lopulta antautumaan. Matti Järvinen riisti Ilkka Pikkaraiselta kiekon turkulaisten puolustussiniviivalla, pujotteli komeasti maalille ja sijoitti kiekon varmasti verkkoon.

Heti maalin jälkeen TPS:n ilta synkistyi entisestään, kun joukkueen kapteeni Tomi Kallio huitoi itsensä jäähylle. Vauhdin päälle saanut Tappara pyöritti peliä vaarallisesti ja lopulta kotijukkueen kapteeni Jukka Peltola suti kiekon maalin edestä ohi voimattoman Setäsen.

TPS oli ensimmäisessä erässä täysin Tapparan jyrän alla. Tuntui kuin joukkue olisi jättänyt jalkansa, kätensä ja taistelutahtonsa Turkuun. Tappara teki kentällä suunnilleen mitä tahtoi.

Erän loppupuolella Tapparan Aleksi Elorinne taklasi Patrik Virtaa, joka loukkasi jalkaansa varsin vaarattoman näköisessä tilanteessa. Heti taklauksen jälkeen TPS:n Mark Fraser sai puolestaan jäähyn korkeasta mailasta täysin omaa huolimattomuuttaan.

Tapparan illan kolmas ylivoima ehti pyöriä vain yhdeksän sekuntia ennen kuin kiekko oli jälleen maalissa. Sarjan ensimmäisessä ottelussa kaksi maalia tehnyt Henrik Haapala laukoi suoraan Kristian Kuuselan syötöstä, ja Setänen oli ohitettu kolmannen kerran.

Ensimmäisen erän lopussa myös TPS pääsi kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta. Vaikka turkulaisten ylivoima pyöri varsin mallikkaasti, ei kiekkoa saatu maaliin asti.

Tappara hidastaa vauhtia, Hrachovina ryöstää Perrinin

Toisessa erässä Tappara ei enää hyökännyt samanlaisella rohkeudella kuin ensimmäisessä. Se tyytyi pelaamaan kliinistä ja varmaa pudotuspelikiekkoa. Toisen erän ainoa tilastomerkintä tuli ajassa 30:26, kun Tapparan Matti Järvinen komennettiin istumaan rangaistusta kiinnipitämisestä.

Ylivoiman aikana TPS oli erittäin lähellä päästä peliin mukaan, kun Eric Perrin pääsi nokikkain Tapparan Dominik Hrachovinan kanssa. Perrin sai siirrettyä kiekon jo sivuun, mutta Hrachovinan upea venytys turmeli Perrinin toiveet maalista ja herätti horrokseen vaipuneen Hakametsän yleisön uudelleen otteluun.

Erän loppupuolella TPS sai muutamia mahdollisuuksia, johtuen lähinnä Tapparan huolimattomuudesta. Näytti hiukan siltä kuin kliininen puolustuspeli puudutti kotijoukkuetta aiheuttaen muutamia ajatuskatkoksia pelaajien välillä. TPS ei kuitenkaan onnistunut käyttämään tilanteita hyödyksi.

Erän lopussa nähtiin myös pientä tönimistä Mikko Lehtosen ja Zach Budishin välillä, ja myös TPS:n Mark Fraseria kiinnosti ottaa osaa sapelien kalisteluun. Tilanne ei kuitenkaan päässyt karkaamaan tuomareiden käsistä.

Kolmannen erän alku enteili vauhdikasta ottelun loppua. Heti erän alussa TPS:n Zach Budish oli päästä tälläämään lähietäisyydeltä, mutta Tapparan takakarva pelasti tilanteen viime hetkellä. Saman vaihdon aikana Tapparan Joona Luoto pääsi kahdesti nokikkain Oskari Setäsen kanssa, mutta Luotokaan ei onnistunut kasvattamaan kirvesrintojen johtoa.

Ottelun kolmas erä ei kuitenkaan lopulta noussut elämää suuremmaksi näytelmäksi. Erän edetessä TPS piti yhä enemmän kiekkoa, mutta Tapparan puolustuspelaaminen sai TPS:n näyttämään paljon tasoaan huonommalta joukkueelta. Tappara piti keskialueen tiiviisti sumpussa ja karvasi korkealta kun siihen avautui mahdollisuus.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä pahemmin näytti siltä että joukkueet tyytyivät tilanteeseen ja vain kiekottelivat sekunteja pois kellosta. Etenkin TPS:n kantilta tämä vaikutti varsin oudolta. Olisi voinut odottaa, että turkulaisten valmentaja Kalle Kaskinen olisi tehnyt enemmän herätelläkseen joukkojaan taisteluun.

Vielä ottelun viimeiselle minuutille lähdettäessä TPS pääsi ylivoimalle Sebastian Revon kampitusrangaistuksen myötä. Hrachovinan nollaa turkulaiset eivät kuitenkaan saaneet rikottua ja ylivoimakin päättyi Ilkka Pikkaraisen turhautuneena ottamiin kahteen kakkoseen.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran heti huomenna lauantaina, jolloin turkulaisilla on iso kasvojen pesun paikka kotiyleisönsä edessä.

4.4.2018 1. ottelu 2-3 je. (1-0, 1-0, 0-2, 0-1)

Ennakkoastelmat: Katso ottelusarjaennakko tästä.

Raportti: TPS:n ja Tapparan ensimmäisessä välieräottelussa ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoerästä. Ratkaisevan 3−2-voittomaalin iski ylivoimalla Henrik Haapala, jolle osuma oli illan toinen ja kevään kolmas.

− Kova peli. Eka erä tunnusteleva puolin ja toisin. Toiseen erään parannettiin pelaamista, mutta TPS onnistui lisäämään johtoa. Osoittaa joukkueesta luonnetta, kun tultiin kahden maalin takaa tasoihin ja ohi vieraskaukalossa, kommentoi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

Varsinaisella peliajalla TPS karkasi Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin maaleilla 2−0-johtoon ennen kolmatta erää, mutta Tappara nousi tasoihin Juhani Jasun ja Haapalan ylivoimamaaleilla.

Forsström vei kotijoukkueen johtoon

Ottelun ensimmäinen erä lähti odotetusti kotijoukkueen hallinnassa liikkeelle, mutta näennäisestä paineesta huolimatta TPS ei pystynyt luomaan ainuttakaan laadukasta maalintekopaikkaa ensimmäiseen kymppiin.

Molemmat joukkueet pääsivät yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta molemmat erikoistilanteet olivat melko kesyjä.

Välieräsarjan ensimmäinen maali nähtiin kuitenkin vielä ensimmäisen erän lopulla, kun Ilari Filppula sai kiekon hyökkäysalueen siniviivalla. Taitava keskushyökkääjä levitti kiekon tyhjään tilaan Forsströmille. 33-vuotias puolustaja nousi kohti maalia ja heitti kiekon maalin edustalle, josta kiekko pomppi tyhjiin ohi Dominik Hrachovinan.

TPS lisäsi johtoa toisessa erässä

Ottelun varovaisen ensimmäisen erän jälkeen pelin intensiteetti nousi huimasti toiseen erään. Kummatkin joukkueet paransivat liikettä, mikä avasi myös enemmän maalintekopaikkoja.

Tappara oli toisessa erässä TPS:ää edellä. Muun muassa Juhani Jasun johtama neloskenttä sai muutaman oikeinkin mukavan pyörityksen kotijoukkueen alueelle.

Ottelu oli tiukkaa puurtamista ensimmäisestä vaihdosta alkaen.
Kuva © Saana Hakala

Vierasjoukkueen paras maalintekopaikka avautui Kristian Kuuselalle, mutta TPS:n avausmaalin tehnyt Forsström iski kiekon Kuuselan lavasta irti juuri ennen kuin hyökkääjä olisi päässyt laukomaan kiekon tyhjään maaliin.

Erässä nähtiin muutaman paikan lisäksi myös yksi maali. TPS siirtyi erän lopun ylivoimallaan 2—0-johtoon, kun Oula Palveen loistava neliön läpi heitetty syöttö päätyi b-pisteellä päivystäneelle Ekeståhl-Jonssonille, jonka laukaus suoraan syötöstä painui Hrachovinan selän taakse.

Jasu toi Tapparan maalin päähän

Tappara pääsi heti kolmannen erän alussa ylivoimalle, kun TPS:n Zach Budish joutui kakkoselle huitomisesta. Vieraat eivät jättäneet illan toista ylivoimaansa käyttämättä hyödyksi vaan iski pelin tasoihin. Tasoitusmaalista vastasi vahvasti läpi illan pelannut Jasu, joka ohjasi Mikko Lehtosen vedon ohi loistavasti pelanneen Oskari Setäsen.

Haapala laukoi Tapparan tasoihin

Kolmannen erän puolivälissä TPS:n Jasper Lindsten sai kampituksesta kahden minuutin jäähyn ja Tappara pääsi pyörittämään ylivoimaa. Itse ylivoima ei paljoa ilonaiheita tarjonnut, mutta maali nähtiin vieraiden toimesta siitä huolimatta. Puolustaja Otso Rantakari nosti kiekon hyökkäysalueelle ja syötti kiekon keskustaan Haapalalle, jonka maailmanluokan laukaus painui takayläkulmaan ja jätti Setäsen vaille mahdollisuuksia.

TPS pääsi kolmannen erän loppuhetkillä hakemaan voittomaalia ylivoimalla, kun Niko Mikkola sai jäähyn väkivaltaisuudesta. Tappara hoiti kuitenkin alivoimansa vaivattomasti ja sai vielä erän viimeisellä minuutilla hyvän pyörityksen kotijoukkueen kenttäpäätyyn, mutta maali jäi uupumaan, joten ottelussa edettiin jatkoerään.

Jatkoeräsankariksi muodostui tuttu nimi vierailta

Jatkoerän alku oli varovaista pelaamista kummaltakin joukkueelta, eikä suurempia maalintekopaikkoja nähty.

Erän puolivälissä TPS pääsi ylivoimalle, kun Tapparalle tuomittiin jäähy vaihtovirheestä. Ylivoiman aikana kotijoukkueella oli pari hyvää paikkaa, mutta voittomaalia joukkue ei saanut kuitenkaan tehtyä.

Erikoistilanteen jälkeen TPS jatkoi täysilukuisena pelatessa kovaa pyöritystä vieraiden alueella, mutta tämä pyöritys päättyi Filppulan ottamaan koukkaamisjäähyyn.

Filppulan koukun myötä Tapparalle tarjoutui mahdollisuus voittomaalin tekoon ylivoimalla, eikä vieraat jättäneet tilaisuutta käyttämättä. Vain yhdeksän sekuntia kerkesi vieraat ylivoimaa pyörittää, kun runkosarjassa eniten pisteitä kerännyt Kuusela syötti upeasti kiekon Haapalalle, joka niittasi Tapparalle kauden ensimmäisen voiton Turun Palloseurasta pelikellon näyttäessä aikaa 74.01.

Ottelusarja jatkuu perjantaina Tampereella ja Liigan finaaleihin edetään neljällä voitolla.

Juttua muokattu 4.4.2018 klo 22.55: Lisätty otsikkoon "TPS-Tappara, ottelusarjaraportti" sekä jutun alkuun ennakkoasetelmat.