TPS-SaiPa, ottelusarjaraportti: SaiPa nappasi jälleen voiton − pelko hiipii TPS:n puseroon

LIIGA / Raportti
Frans Tuohimaa on pitänyt maalinsa puhtaana jo yli viisi erää.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
SaiPa otti jo toisen pakkovoittonsa, kun lappeenrantalaiset nollasivat TPS:n Turkuhallissa lukemin 2−0. SaiPan tiivis puolustus ja vahva maalineduspelaaminen yhdistettynä Frans Tuohimaan huipputorjuntoihin tyrehdyttivät turkulaisten maalintekoyritykset. TPS johtaa sarjaa nyt enää 3−2.

28.3. 5. ottelu TPS-SaiPa 0−2 (0−1, 0−0, 0−1)

Ennakkoasetelmat: SaiPa kaventi maanantaina Lappeenrannassa sarjan tilanteeksi 3−1. Lappeenrantalaiset olivat TPS:ää tehokkaampia ottelun vähissä maalipaikoissa, ja joukkue puolusti tiiviisti maalivahti Frans Tuohimaan johdolla. TPS puolestaan hukkasi maalipaikkansa.

Tomi Kallio palasi keskiviikkoillan otteluun TPS:n vahvuuteen ja ottelu oli turkulaiskapteenille ensimmäinen kevään pudotuspeleissä. Kallio sijoittui TPS:n ykkösnyrkkiin Ilari Filppulan ja Eric Perrinin vierelle. Lisäksi Oskari Setänen palasi tolppien väliin kahden ottelun tauon jälkeen. 

SaiPa puolestaan piti hyökkäysketjut ennallaan, mutta oli sekoittanut puoulustajaparinsa. Muun muassa 7. puolustajana viime pelissä pelannut 21-vuotias Henry Maarnela on nostettu ykköspariin ja Lasse Lappalainen putoaa toiseen pariin. 

Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: Ottelun avauserän peli-intensiteetti oli todella alhainen. TPS hakkasi 16 minuuttia päätänsä SaiPan trappiin, minkä seurauksena lappeenrantalaiset riistivät kiekkoja ja hallitsivat peliä.

Turkulaiset olivat jättäneet aivonsa lauantain murskavoittoon, sillä joukkue kapteeniaan Tomi Kalliota myöten syötti lukuisia harhasyöttöjä. Varmoja koppeja napsineella Oskari Setäsellä oli useasti asiaa puolustuksen suuntaan.

SaiPa iskikin ottelun avausmaalin, kun TPS-puolustajat tuplasivat turhaan maalin taakse ja Kim Strömberg jäi täysin vapaaksi maalin eteen. Ville Koho passasi ja Strömberg nosti rauhassa kiekon yläpesään. Vasta tämän jälkeen turkulaiset onnistuivat luomaan painetta SaiPa-päätyyn.

Tuohimaa esti TPS:n nousun

Toisen erän ensimmäisen kympin pelin kuva oli avauserän kaltainen. SaiPa pelasi omilla vahvuuksillaan ja TPS taipui pelaamaan niiden mukaan.

TPS:n tähtipuolustaja Henrik Tallinder sai 33. peliminuutin jälkeen iskun reiteensä SaiPa-hyökkääjä Jonatan Tanuksen taklauksesta, ja Tallinder talutettiin pukusuojiin. Tallinder vaikutti saaneen tilanteessa puujalan. Puolustaja ei palannut kaukaloon.

Erän puolivälin jälkeen turkulaiset heräsivät, ja maalipaikkoja syntyi useita.  Frans Tuohimaa venyi kuitenkin useisiin huipputorjuntoihin SaiPa-maalissa, eikä TPS onnistunut viimeistelemään edes Topi Nättisen 2+2-minuuttisen jäähyn aikana.

TPS ei onnistunut ohittamaan SaiPan tiivistä puolustusta

Päätöserä alkoi tasaisesti, mutta erän edetessä painopiste siirtyi lappeenrantalaispäätyyn TPS:n kokoonpanomuutoksien vuoksi. Tulikuuma Tuohimaa piti kuitenkin nollan taululla.

Vain viisi minuuttia ennen loppua SaiPa pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun TPS:n Jani Forsström otti koukkaamisjäähyn ja Jonne Virtanen lähti minuuttia myöhemmin istunnolle korkeasta mailasta. SaiPa ei kuitenkaan käyttänyt ylivoimaa hyödykseen, vaan oli Setäsen vuoro loistaa upeilla torjunnoilla.

Kaksi minuuttia ennen ottelun loppua TPS-käskijä Kalle Kaskinen otti aikalisän ja turkulaiset hakivat tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. TPS-kapteeni Kallio yritti pitää viivaa kiinni, mutta kiekko päätyi Strömbergille, joka karkasi iskemään ottelun toisen osumansa tyhjään maaliin.

Joukkueet pelaavat seuraavan kamppailun jo torstaina Lappeenrannassa.

Muut jutut ottelusta:

Haastattelu: Tero Lehterä SaiPan toisesta pakkovoitosta: "Jätkät eivät halunneet lopettaa vieläkään"

Haastattelu: TPS-käskijä Kaskinen joukkueensa hermolukosta: "Laukaisimme sitä raivolla ja hurtilla huumorilla"

Ennakko: SaiPalla Kallion kokoinen vuori kiivettävänä Turussa - "Aurinko paistaa ja kaikki ovat hyvällä mielellä"

26.3. 4. ottelu SaiPa-TPS 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

Ennakkoasetelmat: SaiPa lähti ensimmäiseen katkaisuotteluun jälleen muokatuilla kokoonpanoilla. Ainoa pelaajavaihdos oli Arttu Likolan korvanneen Roy Radken mukaantulo. TPS puolestaan jatkoi samaisella kokoonpanolla, jolla se murskasi SaiPan lauantaina.  TPS dominoi edellistä kamppailua jokaisella osa-alueella, joten SaiPalta vaadittiin selkeää ryhtiliikettä.

Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: TPS lähti otteluun varsin tunnustelevasti ja tarjosi aloitteet SaiPalle. Viiden minuutin kohdalla verkko heilui ensimmäisen kerran. Ahti Oksasen kulmasyöttö tavoitti maalin edestä Joni Nikon, joka iski taidokkaasti sarjan toisen maalinsa.

Nikolla oli pian myös toinen avopaikka, kun kiekko tuli Topi Nättisen ja Elmeri Kaksosen syöttökuvion kautta Nikon jalkoihin, mutta hän ei saanut ohjattua pelivälinettä lapaansa. Myös SaiPan ylivoima sai tällä kertaa heti onnistumisen. Nättisen painava laukaus painui maskin takaa ohi Rasmus Tirrosen.

TPS:n hyökkäyspeli heräili pikkuhiljaa avauserän aikana. Ilari Filppulan levitys avasi Eric Perrinille tekopaikan, mutta laukaus painui päin Frans Tuohimaata. Samainen kaksikko onnistui lopulta myös tuomaan vierailijat peliin mukaan: Perrin jäi täysin vapaaksi keskisektorille eikä erehtynyt.

Erän viimeisillä sekunneilla myös Petrus Palmulla oli tilaisuus samoilta paikoilta, mutta miehen veto viuhui maalin yli.

Maaliton kakkoserä ei tarjoillut myöskään runsaasti tekopaikkoja. Cody Kunykin rystykääntö Curtis Hamiltonille ei yllättänyt Tirrosta, ja heti perään Filppulan pienoinen läpiajon poikanen jäi torsoksi.

Hannu Kuru pääsi vielä erän lopulla yrittämään lähietäisyydeltä irtokiekon pomppiessa onnekkaasti miehen lapaan. Kurun kuti kohdistui kuitenkin päätyplekseihin.

SaiPalla oli tilaisuus lisätä johtoaan jo päätöserän alussa. Kolmella yhtä vastaan tullut vastahyökkäys jäi kuitenkin ratkaisultaan köyhäksi. Reilut 8 minuuttia ennen loppua kotijoukkue pääsi vieläpä ylivoimalle, mutta todelliset iskunpaikat olivat myös siinä vähissä.

Kuru karkasi samaisen jäähyn aikana kohti SaiPan maalia, mutta Tuohimaa hoiti tilanteen Urho Vaakanaisen avustuksella. Turkulaisten illan juonikkain kentällinen oli lähimpänä maalintekoa myös päätöserässä, mutta Filppulan maltillinen viimeistely-yritys päättyi jälleen SaiPa-veskarin torjuntaan.

Vajaat kaksi minuuttia ennen päätöstä Tuohimaan kilpitorjunta vapautti Nättisen läpi, ja SaiPan kultakypärällä oli helppo työ sinetöidä loppulukemat tyhjään TPS-nuottaan.

Turkulaisten viimeisen minuutin ylivoima ei tarjoillut enää ihmeempiä viritelmiä. Näin ollen sarjan ratkaisu siirtyi ainakin yhden ottelun verran eteenpäin. Keskiviikkona TPS pääsee hakemaan välieräpaikkaa kotiyleisönsä edessä.

24.3. 3. ottelu TPS-SaiPa 7−0 ( 3−0, 2−0, 2−0)

Ennakkoastelmat: TPS on ratkaissut kaksi ensimmäistä ottelua viimeisen erän rynnistyksillä. Kummassakin ottelussa SaiPa on johtanut peliä päätöserässä kahdella maalilla, mutta turkulaiset Eric Perrinin ja Ilari Filppulan johdolla ovat pystyneet kirimään tasoihin ja ohi.

Lappeenrannassa torstaina maalivahdit olivat helisemässä, kun joukkueet iskivät yhteensä peräti 11 maalia. SaiPan maalilla jatkaa hyvin pelannut Frans Tuohimaa, mutta TPS:llä epävarmasti torjuneen Oskari Setäsen korvaa Rasmus Tirronen. Turkulaisten kokoonpanossa Patrik Virta nousee ykkösketjuun, ja torstaina voittomaalin iskenyt Teemu Väyrynen siirtyy kolmanteen vitjaan. Tomi Kallio on edelleen loukkaantumisen vuoksi sivussa.

SaiPa puolestaan on laittanut kokoonpanonsa uusiksi, kun Elmeri Kaksonen ja Joni Nikko siirtyvät ykkösketjuun. SaiPa-kapteeni Ville Koho saa kakkosketjussa rinnalleen Jonatan Tanuksen ja kultakypärä Topi Nättisen. Arttu Likola ja Kim Strömberg sijoittuvat kolmoskenttään David Goodwinin laidoille. Neloskenttään alennuksen saivat Curtis Hamilton ja Ahti Oksanen

Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat TPS:n juhlaa. Kolme maalia ja lukuisat maalipaikat tyrehdyttivät niin SaiPan pelaamisen kuin Lappeenrannasta saapuneiden kannattajienkin laulut.

TPS:n avausmaalin iski Petrus Palmu, kun reilu kaksi minuuttia oli pelattu. Zach Budish tarjoili maalin takaa ja Palmu viimeisteli puolityhjään maaliin. Myös Oula Palve kirjautti syöttöpisteen maaliin. Minuuttia myöhemmin 18-vuotias Lauri Pajuniemi napautti uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin Liigassa.

Ajassa 8.26 Budish iski kotijoukkueen jo 3−0-johtoon ylivoimalla. Palve latasi ja Budish taisteli irtokiekon verkkoon. Avauserän toisella kympillä pelin tempo laski, ja enempää osumia erässä ei nähty.

SaiPa möhli jälleen erän alun

SaiPan toinenkin erä alkoi synkästi, kun TPS iski kaksi maalia reiluun viiteen ensimmäiseen minuuttiin. 

SaiPan Lasse Lappalainen sai minuutin pelin jälkeen päähän kohdistuneesta taklauksesta 2+10-minuuttisen jäähyn. Lappalaisen tuuppaus osui TPS:n Teemu Väyrystä päähän, mutta laituri ei loukkaantunut tilanteessa. Olli Juolevi täräytti Lappalaisen jäähyn aikana kiekon maalin kattoon Palven nappisyötöstä.

Kolme minuuttia myöhemmin Palmu viimeisteli illan toisensa niin ikään ylivoimalla. Palve tarjoili maaliin jo illan neljännen syöttöpisteensä. Palmun toisen maalin jälkeen pelin tempo laski avauserän tapaan, mutta kotijoukkue pysyi silti niskan päällä. Myös SaiPalla oli muutamia maalipaikkoja, jotka pysähtyivät varmasti torjuneeseen Rasmus Tirroseen.

Tunteet kuumenivat − vain TPS iski

Päätöserä alku oli pelailua, mutta ennen erän puoltaväliä alkoi tapahtua. TPS:n Ilkka Pikkarainen jyräsi SaiPan maalivahti Frans Tuohimaan, minkä jälkeen Pikkarainen otti mittaa lappeenrantalaisten Vladimir Denisovin kanssa. Molemmat joutuivat istunnolle väkivaltaisuudesta. Pikkarainen sai jäähyn myös Tuohimaan kolaamisesta.

Alivoimalla kotijoukkueen Jonne Virtanen karkasi läpiajoon ja SaiPan Elmeri Kaksonen joutui koukkaamaan työmyyrää rangaistuslaukauksen arvoisesti. Virtanen tälläsi rangaistuslaukauksesta lyöntilaukauksella kiekon yläkulmaan.

Palve lisäsi kolme minuuttia myöhemmin johdoksi jo 7−0 siirretyn rangaistuksen aikana. Enempää maaleja ei nähty, ja sarja on katkolla maanantaina Lappeenrannassa.

Muut jutut ottelusta:

Uutinen: TPS kurittaa SaiPaa − Palven ketjulla tehot 3+6
Kolumni: Kolumni: TPS:n kokeiltava, kuinka Tirronen tirisee tolppien välissä
Haastattelu: Palve iski SaiPan kanveesiin viidellä tehopisteellä - "En tiedä miltä se katsomoon näytti"

22.3. 2. ottelu SaiPa-TPS 5-6 (0-2, 3-1, 2-3)

Ennakkoasetelmat: SaiPa oli lähellä ryöstöä avausottelussa, kun se johti päätöserän puolivälissä ottelua jo 1−3. TPS kuitenkin kiri Ilari Filppulan ja Eric Perrinin maaleilla tasoihin päätöskympillä. Zach Budish laukoi turkulaisille voittomaalin, kun ensimmäistä jatkoerää oli jäljellä vajaat kaksi minuuttia ja näin SaiPan yllätys kuivui kasaan.

SaiPan kokoonpanoon Roy Radken tilalle nousee otteluun Arttu Likola. Henrik Tallinderin kovan taklauksen vastaanottanut Jere Sneck pystyy pelaamaan, vaikka joutui jättämään avausottelun kesken. TPS tekee pienen muutoksen kokoonpanoon, kun Jonne Virtanen korvaa Jasper Lindstenin. Myös ketjuissa on pientä viilausta. Kapteeni Tomi Kallio ei ole edelleenkään mukana kokoonpanossa.

Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: TPS ja SaiPa tarjoilivat toisen puolivälieräottelun alussa vauhdikasta päästä päähän kiekkoilua. Kumpikaan joukkue ei kuitenkaan varsinaisilla tuhannen taalan maalipaikoilla juhlinut avauskympillä. 

TPS sai koko ottelusarjan ensimmäisen ylivoimansa avauserän puolivälissä ja käytti heti tilaisuutensa. Ylivoima yski ensin lähes kahden minuutin ajan, kunnes Eric Perrin pääsi sutimaan Ilkka Heikkisen laukauksesta jääneen irtokiekon rauhassa maaliin.

TPS sai erässä toisenkin ylivoimamahdollisuuden ja onnistui myös toistamiseen. Frans Tuohimaa ryösti ensin huipputorjunnallaan Zach Budishin, kun tällä oli edessään käytännössä enää tyhjä maali. Ilari Filppula tienasi kuitenkin hetkeä myöhemmin jo erän toisen syöttöpisteensä, kun hän syötti Patrik Virran tekemän osuman.

Toisessa erässä maalikarkelot

SaiPa sai toiseen erään unelma-alun, kun Ahti Oksasen reilusti ohi menossa ollut veto kimposi Topi Nättisestä ohi hölmistyneen Oskari Setäsen. SaiPa sai maalista uskoa tekemiseen ja nousi tasoihin ennen kuin toista erää oli pelattu edes viittä minuuttia. Curtis Hamilton löysi yksin maalinedustalle unohtuneen Jonatan Tanuksen, joka täräytti ottelun tasoihin.

TPS nappasi johtoaseman takaisin itselleen nopeasti, kun se iski vain hieman yli minuutin SaiPan tasoituksen jälkeen. Tasavajaalla pelatessa Henrik Tallinder nousi hyökkäyksen kärkeen ja tarjoili Perrinille, joka lakaisi jo illan kolmannen tehopisteensä. Käynnissä olleista jäähyistä SaiPan Cody Kunykin saama 2+10-minuuttinen rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta oli hieman kyseenalainen.

SaiPa tasoitti ottelun uudelleen ylivoimalla, kun Elmeri Kaksonen ohjasi Kalle Maalahden laukauksen TPS-maaliin.

Kolmas erä valmentajien painajaista

Kolmas erä alkoi todellisella ilotulituksella. SaiPa meni ensin kahden maalin johtoon, kun Kunyk ampui ensin upeasti yläkulmaan. Vain 12 sekuntia myöhemmin TPS-vahti Setänen koomaili maalin takana ja SaiPan kippari Ville Koho sai nautiskella kiekon tyhjään maaliin.

TPS vaihtoi tässä vaiheessa maalilleen Rasmus Tirrosen ja vastasi nopeasti kotijoukkueen maaleihin. Ensin Petrus Palmu kavensi ja hetkeä myöhemmin Perrin naulasi hattutempun täyteen. Maalien syntyajoissa oli eroa vain reilu minuutti.

Ottelu näytti jo vääjäämättä etenevän jatkoajalle, kunnes 47 sekuntia ennen päätössummeria TPS:n Teemu Väyrynen unohtui kotijoukkueen puolustajien taakse ja karkasi läpiajoon. Väyrynen viimeisteli viileästi Tuohimaan kainalosta ja tästä kotijoukkue ei enää toipunut. TPS:lle toinen kiinnitys välieräpaikkaan lopulta 5−6-lukemin.

20.3. 1. ottelu TPS-SaiPa 4-3 (1-0, 0-1, 2-2, 1-0)

Ennakkoasetelmat: Katso ottelusarjaennakko tästä. TPS joutui tulemaan pudotuspeliavauksessa toimeen ilman kapteeniaan Tomi Kalliota, joka paranteli vielä runkosarjan lopulla saamaansa vammaa. Muuten TPS pääsi otteluun terveellä kokoonpanolla, kun taas SaiPa kärsi muutamista loukkaantumisista.

Raportti: TPS:n ja SaiPan puolivälieräsarja sai räväkän alun, kun Henrik Tallinder täräytti 9 sekunnin jälkeen puhtaalta vaikuttaneen taklauksen Jere Sneckiin. Tuomaristo näki taklauksessa pääosuman, joten Tallinder sai 2+10 minuutin rangaistuksen.

TPS selvitti alivoiman, ja heti perään Olli Juolevin laukaus otti kimmokkeen vieraiden puolustajasta ja painui Frans Tuohimaan selän taakse. Tasainen erä ei tarjonnut enempää tilastomerkintöjä, vaikka aihetta muutamaan jäähyyn oli puolin ja toisin.

Molemmilla joukkueilla oli erässä vielä muutama hyvä maalipaikka, mutta SaiPan Tuohimaa ja TPS:n Oskari Setänen osin haparoidenkin onnistuivat torjumaan laukaukset.

Toinen erä tarjosi tarkkaa pudotuspelikiekkoa. Keltamustissa pelannut vierasjoukkue SaiPa tuntui olevan kotijoukkuetta potkun edellä erän alusta alkaen. SaiPa loi useita hyviä paikkoja, mutta Setänen maalillaan tuntui olevan ohittamaton. TPS:n paras paikka tuli Zach Budishille, joka pääsi läpiajoon. Tuohimaa nollasi yrityksen kuitenkin patjallaan.

Noin kuusi minuuttia ennen  toisen erän summeria SaiPa sai ansaitun palkinnon yrityksestään. Vieraiden ykkösketju pääsi kolmella yhtä vastaan ylivoimahyökkäykseen. Curtis Hamiltonin syöttö kimposi TPS-puolustaja Tallinderin mailasta turkulaisten maaliin.

Kolmannessa erässä maalijuhlat

Kolmannessä erässä vaikutti, että TPS olisi herännyt pelaamaan, mutta jo viiden minuutin pelin jälkeen SaiPa siirtyi johtoon. Saku Salminen tarjoili TPS:n maalin edustalle jääneen irtokiekon takatolpalla päivystäneelle Joni Nikolle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. 

SaiPa siirtyi kahden maalin johtoon juuri ennen erän puoliväliä, kun Elmeri Kaksosen laukaus livahti Setäsen räpylän kautta luvattoman helposti maaliin. TPS sai myös kiekon maaliin muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Eric Perrin ampui kiekon erikoisessa tilanteessa vieraiden maalin ylänurkaan. SaiPan järkälemäinen puolustaja Vladimir Denisov oli murjonut Ilari Filppulan jo SaiPan maaliin ennen kuin kiekko sinne ehti ja tilannetta tarkasteltiin kahdesti videolta. Ensin katsottiin, oliko kiekko maalissa ja heti perään SaiPan valmentaja Tero Lehterä haastoi maalin, mutta tuomaristo pysyi kannassaan.

TPS iski tasoituksen viisi minuuttia ennen loppua, kun Perrinin namusyöttö löysi takatolpalla päivystäneen Filppulan, joka puttasi 3−3-tasoituksen ohi Tuohimaan. TPS loi vielä muutaman paikan erän lopulla, mutta ratkaisu siirtyi jatkoerään. 

TPS hallitsi jatkoerän alkua, mutta SaiPa sai tilaisuutensa ottelun ratkaisuun jatkoerän puolivälin jälkeen. TPS otti kaksi rangaistusta aivan peräkkäin, mutta sen alivoima toimi mallikkaasti. Ottelun ratkaisu nähtiin jatkoerän lopulla, kun viime kaudella TPS-paidassakin esiintynyt Per Savilahti-Nagander möhli kiekon kanssa omalla siniviivallaan. Oula Palve nappasi kiekon ja tarjosi paikan Budishille, joka ampui TPS:lle 4−3-voiton.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo