TPS onnistui SaiPan kaadossa - edellinen kotivoitto kolmen vuoden takaa

Kolmannen erän onnistumiset käänsivät voiton TPS:lle.
TPS onnistui voittamaan SaiPan kotihallissan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013 lokakuun. Ottelua pelattiin pitkään maaleitta, mutta lopulta turkulaisten kokenut kaarti nousi esiin ottelun ratkaisuhetkillä ja pisteet jäivät Turkuun maalein 3-0.

Ottelun ensimmäinen erä tarjosi lähinnä tasaista puurtamista. TPS tarjosi SaiPalle mahdollisuuden avausmaalin tekoon kahdella kahden minuutin rangaistuksellaan, mutta SaiPan ylivoima noudatti viime ajoilta tuttua kaavaa. Lappeenrantalaisten ylivoiman ratkaisut paukkuivat Turkuhallin plekseihin. Vähintään yhtä aseeton oli myös turkulaisylivoima.

Ensimmäinen erä oli tasainen ja vaarallisilla maalipaikoilla ei päässyt kumpikaan joukkue mässäilemään. Erän paras maalipaikka tarjoutui TPS-hyökkääjä Erik Thorellille. Liukasliikkeinen läitahyökkääjä kiersi maalin eteen, mutta viimeistelyn ontuessa maalinteko jäi haaveeksi Jussi Markkasen lyödessä patjansa TPS-laiturin jäännuoliaisen eteen.

Toinen erä kului enimmäkseen TPS-hallinnassa. Hallinta oli kuitenkin näennäistä, sillä ensimmäisen erän tapaan turkulaisten maalinteosta jäi puutumaan viimeinen terä. SaiPa-puolustus ja erityisesti Jussi Markkasen huipputorjunnat pitivät ottelun maalittomana.

Toista erää kuvaavat parhaiten maalivahtien torjunnat. Kun toista erää oli pelattu 15 minuuttia, TPS-maalivahti Alexander Georgievilla oli vasta yksi tilastoitu torjunta. Vasta erän lopun ylivoimamahdollisuutensa aikana SaiPa onnistui todella koettamaan nuoren TPS-vahdin virettä. Lopulta erän torjunnat menivät Markkasen hyväksi 16-4.

Spina tuttuun tapaan tapahtumien keskipisteessä

Erän lopulla tapahtui paljon keskustelua herättänyt tilanne, jonka keskiössä oli kukas muukaan kuin Dave Spina. Spinan ja Saipa-puolustaja Kalle Maalahden luistelulinjat kohtasivat SaiPan puolustusalueella. Tämä sai Spinan heittäytymään teatreaalisesti jään pintaan.

Kontakti, jos sitä sellaiseksi voi edes kutsua, oli minimaalinen ja Maalahden saama kahden minuutin rangaistus käynnisti lappeenrantalaisleirissä protestivyöryn. Erityisesti Markkanen ja Maalahti eivät katsoneet Spinan reaktiota hyvillä mielin.

Maalia TPS ei kuitenkaan ylivoimallaan loihtinut vaan laukaukset päätyivät joko Jussi Markkasen hanskaan tai uhrautuvasti pelanneen Mikael Kurosen polvisuojiin.

Kokenut kaarti kantoi turkulaiset voittoon

Ottelun avausmaali nähtiin kuin nähtiinkin erikoistilanteen aikana. SaiPa-ylivoiman aikana Henrik Tallinder syötti Ilkka Pikkaraisen läpiajoon. Tästä paikasta Pikkarainen ei erehtynyt vaan, kiekko painui ensimmäistä kertaa Markkasen selän taakse.

TPS:n kokenut kaarti oli totuttuun tapaan suuressa roolissa ottelun ratkaisuhetkillä. Turkulaisten toisessa maalissa Tomi Kallio toimi Patrik Virran maalin syöttäjänä.

Viimeisen niitin ottelulle iski lopulta TPS-kapteeni itse. Kallio laukoi siniviivalta kovan lyöntilaukauksen, joka painui SaiPa-maaliin. Tähän, kuten edelliseenkin osumaan, esityön tarjoilivat Tallinder ja Jasper Lindsten.

Pelaajahankinnoissa korostuu kärsivällisyys

Sekä TPS:n että SaiPan kannattajien keskuudessa on kuumeisesti odotettu vahvistuksia pelaajistoon. SaiPan päävalmentaja Ari Santanen vannoo kuitenkin kärsivällisyyden nimeen.

– Vaihdetaan nyt kalenterista vuosi ensin ja katsellaan ja mietiskellään sitten. Keväällä jatketaan, sanoi Santanen.

Turkulaisten keskikaista on tällä hetkellä materiaalin leveyden osalta katsottuna todella ohut. Tadas Kumeliauskas on loppukauden sivussa ja Eric Perrinin paluuta kokoonpanoon saadaan Selinin mukaan odottaa tammikuun puolenväliin asti. TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin on kuitenkin Santasen kanssa samoilla linjoilla.

– Kyllä antennit ovat pystyssä, mutta ei niitä senttereitä, mitä haemme, katosta tipu. Ollaan kärsivällisiä ja toivotaan, että löydetään oikea mies, päätti Selin.