TPS tarjosi puitteet, Lukko vei pisteet

LIIGA / Raportti
Lukko päätti TPS:n pisteputken ja piti pudotuspelihaaveensa hengissä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Reijo Leppäsen paidanjäädytys, lauantai-ilta ja kilpakumppani Raumalta. Nämä kolme asiaa toivat Turkuhalliin yli 9000 silmäparia. TPS hallitsi ottelua pitkään, mutta Joonas Niemelän maalin myötä Lukon peli piristyi ja pisteet matkasivat Raumalle.

TPS jäädytti ennen ottelun alkua Reijo Leppäsen pelinumeron. Leppänen on TPS:n seuralegenda, joka on Palloseuran historian paras pistemies niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

Leppänen ylsi urallaan 616 liigaottelussa 730 tehopisteeseen. Tällä lukemalla hän on liigahistorian neljänneksi paras pistemies ja toiseksi paras maalintekijä.

Avauserässä fyysisyyttä ja vauhtia

Ottelun alun viivästymistä puolella tunnilla ei olisi ottelutapahtumien perusteella osannut arvata.

Raumalaisryhmä antoi ahnaasti painetta TPS-puolustukseen karvaten kahdella miehellä, välillä jopa TPS-maalin takana. Turkulaispelaajisto kuitenkin löysi tästä huolimatta tarvittavat syöttölinjat, ja hyökkäyksiinlähdöt tehtiin totuttuun tapaan vauhdilla.

Yksi avauserän ehdottomista teemoista oli fyysisyys. Erityisesti kotijoukkue tarjosi vierailijoilleen lukuisia painavia pommeja. Fyysisyys kuitenkin maksoi TPS.lle kahden minuutin rangaistuksen, sillä Topi Taavitsaisen ja Steven Seigon aloituksessa käydystä kahakasta lähetettiin kaksiminuuttista istumaan Taavitsainen. Lukko ei kuitenkaan saanut aktiivisen TPS-alivoiman painostuksen alla ylivoimapeliään tarvittaviin uomiin.

Samalla sekunnilla, kun Taavitsaisen rangaistus päättyi, Tomi Kallio otti joukkueensa reppuselkään. TPS-kapteeni karvasi kiekon pois Lukko-puolustukselta, sillä seurauksella, että pitkän kotijoukkueen pyörityksen myötä vierasjoukkueen Valentin Claireaux lähetettiin jäähypenkille koukkaamisesta.

Myöskään TPS ei saanut ylivoimapeliään toimimaan, vaan Lukon alivoima kesti painostuksen ansiokkasti.

Kotijoukkue kuitenkin iski heti ylivoimansa päätyttyä. Ilkka Heikkinen laukoi kiekon maalille, jossa Tomi Kallio siirsi kiekon Patrik Virralle sillä seurauksella, että turkulaissentteri viimeisteli kauden yhdeksännen osumansa.

Lukko tuli tasoihin ja ohi

Toisen erän ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat kotijoukkueen hallintaa. Turkulaisten aluepainostuksen kiekonsiirtely oli myrkkyä vierasjoukkueelle.

TPS ei kuitenkaan painostuksestaan huolimatta onnistunut maalinteossa, ja turkulaisten liike alkoi hiljalleen hidastua, jolloin Lukko pääsi paremmin peliin mukaan.

Lukko sai kiekon ensimmäisen kerran Aleksandar Georgijevin selän taakse erän puolivälissä. Maali kuitenkin hylättiin, sillä Jesse Virtanen löi kiekon maaliin kädellään.

Lukon kuparisen sai kunnian rikkoa Joonas Niemelä. Lukon keskushyökkääjä Jere Friberg ohitti TPS-pelaajiston keskialueella. Samaan aikaan Niemelä liukui TPS-maalille, jonne Friberg kiekon tarjoili sillä seurauksella, että Niemelällä oli helppo työ kiekon siirtämisessä maaliin.

Maalin jälkeen Lukon peli piristyi valtavasti.

− Alussa olimme pikkuisen altavastaajia. Pelimme lähti kuitenkin paranemaan toisessa erässä. Saimme tehtyä maalin ja sitä myötä saimme itseluottamusta. Sen myötä pelimme vapautui, sanoi Lukon päävalmentaja Kari Heikkilä.

Lukko siirtyi ottelussa johtoon TPS-puolustaja Markus Kojon kaksiminuuttisen aikana. Ville Vahalahti toimitti kiekon TPS-maalille, jossa Toni Koiviston ohjauksesta seurannut irtokiekko päätyi Georgijevin selän taakse Peter Tiivolan mailasta.

"Väsyneen oloista puskemista"

Ottelun käännekohta nähtiin kolmannen erän puolivälissä, kun TPS pääsi pelaamaan viisi vastaan kolme -ylivoimaa. Palloseura ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa.

Viisi minuuttia myöhemmin TPS-kapteeni Tomi Kallio sai 2+10 minuutin rangaistuksen. Tätä tilaisuutta Lukko ei jättänyt hyödyntämättä ja Claireaux viimeisteli ylivoimalla lukemat yhteen kolmeen.

− Meillä on ollut alivoimamme kanssa ongelmia, mutta tänään se toimi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta hyvin. Pidimme TPS:n ylivoiman kurissa, ja se oli mielestäni ratkaiseva tekijä tähän peliin, sanaili Heikkilä.

TPS metsästi vielä kavennusosumaa ilman maalivahtia, mutta Ville Vahalahti löi ottelulle lopullisen ratkaisun iskemällä tyhjään maaliin lukemat yhteen neljään.

− Me olimme tänään lauma TPS-logoisia miehiä. Väsyneen oloista puskemista, aloitti TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

− Se, missä me olimme eilen parempia, niin Lukko oli tänään. He olivat intohimoisempia ja kärsivällisempiä loppuun asti. Meillä oli ihan ok peli, mutta se ei vaan riitä näissä kinkereissä, tiivisti Selin.

Liigan säännöt kieltävät tuomareiden kritisoinnin. Tämän vuoksi liigajoukkueiden päävalmentajien pitää olla luovia tuomareille osoittamassaan kritiikissä. Heikkilä antoi asiasta malliesimerkin.

− Meitä seuranneet kaksi herraa, numerot 5 ja 19, toivoisin heille pientä taukoa meidän peleistämme. Tunnumme näkevän tilanteita niin eri tavalla, sanaili Heikkilä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo