Hallitseva mestari hallitsi - Lankinen venyi

LIIGA / Raportti
Tappara hallitsi ottelua HIFK:n paineistaessa kovaa.
Kuva © Jarno Hietanen

Vielä muutama viikko sitten harva uskoi viime vuoden finalistien kohtaavan välierissä, mutta niin vain Helsingin IFK kampesi mukaan peleihin. Tapparankaan tie välieriin ei ollut helppo, eikä avausottelukaan helsinkiläisiä vastaan muuttanut tilannetta.

− HIFK on äärimmäisen nopea joukkue iskemään vastaan, ja sieltä löytyy taitoa, että meidän piti pitää paketti kasassa niin, että heidän piti tehdä hirveä määrä töitä jokaisen paikan eteen, Jussi Tapola kertasi peliä.

− Vähän tuli Turun ensimmäinen peli mieleen, että ohi meni eikä päästy parhaimmilleen. Meillä oli vaikea saada kone käyntiin, erilainen vastustaja ja boksissa paljon, niin siinähän sitä sitten on. Huonoa kiekollista pelaamista ja vähän jäätiin katselemaan, HIFK:n Antti Törmänen myönsi.

Kontrolli, erikoistilanteiden hassaus ja portinvartijat

Ottelun hallinta oli suurimmalta osalta ajasta kotijoukkue Tapparalla, joka pelasi viisasta peliä muuttaen pelikontrollia tilanteiden mukaan. Tappara pääsi viisi kertaa ylivoimalle, mutta näitä se ei pystynyt hyödyntämään.

− Me saatiin ylivoimia, mutta ei niistä maaleja, niin se erityisesti mittasi meidän kärsivällisyyttä ja sietokykyä, että pystytäänkö jauhamaan sitä omaa peliä, Tapola mietti.

Helsinkiläisten alivoima pelaaminen oli tehokasta ja aktiivista, itseasiassa vierasjoukkueen parasta peliä.

− Liian paljon jäähyjä. Viisi tuommoista vastustajaa vastaan niin se väsyttää ja se sitten näkyy. Alivoimaan olin kuitenkin tyytyväinen, Törmänen tuumasi.

Maalivahdit loistivat omissa päissään koko ottelun. HIFK:n Kevin Lankinen venyi kiekon eteen peräti 27 kertaa, mikä kertoo myös kotijoukkueen hallinnasta, kun Dominik Hrachovina liikahti torjuntaan vain 12 kertaa.

Flipperistä yllätysmaaliin

Avauserään lähdettiin vauhdilla ja kiekko kulki kuin flipperissä pelaajalta toiselle. Keskialueella ei paljon jarruteltu vaan kiekkoa vietiin heti ylös hyökkäyspäähän. Helsinkiläisiltä nähtiin viivelähtöjä muutaman kerran.

Paikkoja tarjoutui molemmille joukkueille useampia, mutta maalivahdit loistivat torjunnoillaan. Erän lopussa Tapparan ylivoimalla ei edes tyhjä maali tuonut avausmaalia, kun Teemu Nurmi kiskaisi sivurautaan.

Peli kulki tasaväkisesti kovaa kiekosta vääntäen. Molemmilta sateli puhtaita taklauksia ja karvauspeli oli reipasta, minkä seurauksena joukkueet saivat aikaiseksi monia nopeita pelinkääntöjä.

Tapparalla oli useita läheltä piti maalitilanteita, joista yksi tuli yli kymmenen minuutin jälkeen, kun Tapparan Jukka Peltola pääsi keskeltä vetämään kiekon kohti HIFK-maalia. Kevin Lankinen sai suljettua kiekon kainaloonsa pyörähtämällä vielä varmuudeksi makuulleen.

Toiseen erään jatkettiin samalla vauhdilla, mutta ensimmäisen erän maltillinen tunnetila muuttui, kun HIFK:n Kai Kantola taklasi kovaa keskialueelle kiekon kanssa vauhdilla tullutta Juhani Jasua.

− Ihan puhdas kova taklaus, mutta sen jälkeen vähän heppoisesti tuli sitten jäähyjä, Törmänen näki tilanteen.

− Näytti siltä, että se oli ihan ok taklaus eikä ollut päähän tarkoitettu. Mies on pystyssä, vaikka aikamoinen kolhu tulikin, Tapola kertoi.

Avausmaalia odoteltiin lähes ottelun puoleen väliin asti. Maali syntyi vaarattoman näköisestä tilanteesta Tapparan peruutellessa omalle alueelle. Otso Rantakari toimitti oman maaliin kulmilta pitkän syötön hyökkäyssiniselle siirtyneelle Sebastian Revolle, jonka kova laukaus upposi ohi Lankisen.

Kova, mutta tulokseton pyöritys

Tapparan maaliin jälkeen HIFK pyrki rakentamaan peliä ja saikin hyviä pyörityksiä aikaiseksi, mutta ajautui Tapparan paineen alla kulmiin ja päätyyn saamatta kiekkoa maalipaikoille.

Viimeisessä erässä kotijoukkue aloitti viisaan kontrollipelin, ja kahdesta ensimmäisestä erästä poiketen ensin sulki omaa siniviivaansa. Loppua kohden jo koko keskialue pyrittiin tukkimaan.

Helsinkiläiset pyrkivät voimakkaasti mukaan peliin, mutta jäähyt rikkoivat pelirytmiä ja tarjosivat tamperelaisille keinot pitää pelihallinta itsellä.

− Maali tuli huonosta vaihdosta meiltä, mutta yhden maalin taka-asemasta on mahdollisuus tasoittaa eikä se kaukana ollut, Törmänen pohti.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana HIFK sai hetkittäin hyvää pyöritystä aikaiseksi, mutta tulosta näistä ei saatu aikaiseksi. Muutamia selkeitä paikkojakaan ei pystytty hyödyntämään.

Lopulta ottelun loppulukemiksi 2−0 viimeisteli Veli-Matti Savinainen tyhjään maaliin helsinkiläisten haettua tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

− Pitää parantaa ja löytää oma tyyli takaisin. Kamppailu, luistelu, kiekollinen ja kiekoton duuni, jokainen osa-alue. Torstaina on pakko olla parempi, jos halutaan voittaa, Törmänen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo