Kärppien päävalmentaja Mikko Manner: "Enää ei voita niillä samoilla tavoilla, millä voitti vielä lokakuussa"

LIIGA / Raportti
Kärppänahkan luominen on Mannerille pudotuspelikevään iso haaste.
Kuva © Sirpa Pöyhönen
Runkosarjan päätösottelussa Oulun Kärpät sai sarjataulukon kannalta merkityksettömän voiton KalPasta, mutta henkisesti oululaisten 2–0-voitto oli tärkeä.

Ottelun lähtökohdat olivat sarjataulukon kannalta erikoiset; Runkosarjan ylivertainen hallitsija Oulun Kärpät oli seitsemän ottelun kuntopuntarissa toiseksi viimeisenä ja  kuudennen sijan jo ennen ottelua varmistanut KalPa oli saman ajanjakson paras joukkue. Oululaisten itseluottamus neljän peräkkäisen tappion jälkeen oli koetuksella.

Kärpät kuitenkin onnistui hallitsemaan ottelua jo ensimmäisessä erässä, vaikka maaleja ei nähtykään.

– Emme olleet ensimmäisessä erässä henkisesti valmiita otteluun. Kotijoukkue tuli päälle äärettömän energisesti ja vauhdikkaasti. Emme pystyneet siihen vastaamaan, olimme varsinkin alussa pahasti alakynnessä. Pikku hiljaa pääsimme paremmin peliin mukaan. Toisessa erässä pelasimme jo hyvin, emme vaan saaneet maalia tehtyä. Lähellä ei riitä, kommentoi peliä ottelun jälkeen KalPan päävalmentaja Sami Kapanen.

Kärppien loppukausi on mennyt mollivoittoisesti. Olympialaisten jälkeen pisteitä ei ole paljoa kertynyt. Kovakin joukkue voi menettää itseluottamuksensa, kun tappioita alkaa kertyä.

– Tämä oli tärkeä voitto, varsinkin kun voitimme huippuvireessä olevan joukkueen. Itseluottamuksen kannalta tämä oli tärkeä voitto, kommentoi Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

Kärpät yllätti kaikki asiantuntijat noustuaan viime kauden runkosarjan kahdeksannelta sijalta tämän kauden runkosarjan selkeäksi voittajaksi. Loppukauden nihkeys sai kuitenkin Mannerin mietteliääksi.

– Enää ei voita niillä samoilla tavoilla, millä voitti vielä lokakuussa. Nyt kaikki joukkueet ovat jo tuttuja toisilleen, ja yksilöt myös. Temput alkavat olla tuttuja kaikille, ja se vaatii tiettyä keskilinjan pelaamista sekä tasapainoa hyökkäyksen ja puolustuksen välillä. Kolmannessa erässä meiltä löytyi oikeanlaista pelaamista. 

Runkosarjan mestarijoukkue tietää, että pudotuspeleissä vaaditaan enemmän.

– Me pystyimme kolmanteen erään kasvamaan sellaiseksi, mitä peli vaatii jatkuvasti pudotuspeleissä. Tietynlaista kurinalaisuutta pitää olla, Manner analysoi.

Kärpät oli päästänyt viime aikoina runsaasti maleja. Viime viikon ensimmäisen HIFK-ottelun 2–0-johdon jälkeen omiin oli mennyt peräti 16 maalia, Kärppien tehdessä sinä aikana vain kaksi maalia. Kärpät pelasi 16 ottelua ilman nollapeliä, kunnes päätöskierroksella kärppämaali pysyi pitkästä aikaa koskemattomana.

– Vaikka nyt tulikin nollapeli, niin emme lähteneet pelaamaan erityisesti puolustuksen kautta. Olemme koko kauden hyökänneet aika rohkeasti. Tietenkin kun on pudotuspelit tulossa ja oli päästetty viime aikoina paljon maaleja, niin kyllähän joukkue silloin yleensä vastuullisesti suhtautuu puolustuspeliin. Ja kun nollapeli tulee, niin se vaatiin tuolta tolppien välissä olevalta kaverilta nappisuorituksen, jollaisen Jussi [Rynnäs] tänään tarjosi.

Henkilökohtaisten syiden vuoksi ottelusta poissa ollut Veini Vehviläinen oli runkosarjassa useimmiten Kärppien maalivahtina. Pudotuspeleihin ei ole vielä maalivahtirooleja jaettu.

– Pudotuspelien ykkösmaalivahti ei ole vielä tiedossa, mennään hetki kerrallaan. Manner kommentoi loppukauden maalivahtitilannetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle