Kärpät-HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK:n taistelu ei riittänyt - Kärpät Vesalaisen voittomaalilla finaaleihin

LIIGA / Raportti
Kärpät eteni finaaleihin.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Kärpät ja HIFK ratkaisivat lauantai-iltana Oulussa sen, kumpi etenee Tapparaa vastaan finaaleihin. Ottelu oli varsin tasainen, jossa Kärpät käytti omat maalipaikkansa tehokkaamin hyväkseen ja voitti ottelun 2-1. Näin ollen oululaiset etenivät finaaleihin otteluvoitoin 4-3.

14.4. 7. ottelu 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

Ennakkoasetelmat: HIFK tasoitti otteluvoitot 3−3:een edellisessä kohtaamisessa Helsingissä. Tuolloin Kärpät tuli kahden maalin takaa tasoihin, mutta lopulta HIFK:n Teemu Eronen ratkaisi voiton jatkoerässä HIFK:lle. 

Kärpät reagoi tappio-otteluun pienillä kokonpanomuutoksilla. Jari Sailio ei ollut kokoonpanossa ja hänet kokoonpanossa korvasi Radek Koblizek. Myös Jasse Ikonen että Jyri Junnila puuttuivat kokoonpanosta. Näin ollen nelosketjuun nousi Rasmus Kupari sekä Sami Anttila. HIFK ei ollut tehnyt kokoonpanomuutoksia. 

Seitsemmännen ottelun kaava oli hyvin selvä: se kumpi voittaa, etenee finaaleihin Tapparaa vastaan.

Raportti: Erän alku oli varsin tasainen, mutta HIFK oli joukkueista se, joka näytti erän alussa olevan halukkaampi menemään kiekon kanssa maalille. 

HIFK:lle myös siunaantui ottelun ensimmäinen laadukas maalipaikka, kun Patrik Carlsson pääsi maalin edestä testaamaan Kärppien Veini Vehviläisen torjuntavirettä. 

Kärpät oli lopulta joukkueista se, joka teki ottelun ensimmäisen maalin. Lasse Kukkonen laukoi harmittomalta näyttävältä paikalta, mutta maalin edessä maskia tehnyt Otto Karvinen ohjasi kiekon ohi Kevin Lankisen. 

HIFK ei kuitenkaan avausmaalista hätkähtänyt, sillä Tyrväisellä oli heti seuraavassa vaihdossa laadukas maalipaikka tasoittaa ottelu, mutta Vehviläinen veti pidemmän korren. Erän puolivälin kohdilla Kärpät hallitsi ottelua, saaden luotua todella pitkän pyörityksen, joka huipentui Karvisen maalipaikkaan, mutta tällä kertaa Lankinen torjui Karvisen yrityksen. 

Kärppien pyörityksen ja ylivoiman jälkeen ottelun hallinta siirtyi HIFK:lle, helsinkiläisten luotua pitkän pyörityksen, joka huipentui Carlssonin maalipaikkaan. Tuosta tilanteesta että siitä seuranneesta ylivoimasta tasoitusmaalia ei vielä nähty.

Heti ylivoiman jälkeen HIFK tuli kuitenkin tasoihin, kun Teemu Tallberg yllätti Vehviläisen pienestä kulmasta. Vielä erän lopulla Juha-Pekka Haatajalla oli loistopaikka maalin edessä viedä HIFK johtoon, mutta Vehviläinen piti lukemat 1−1:ssä.

Toisessa erässä voittomaali, kolmannessa HIFK:n taistelu ei riittänyt

Heti toisen erän alkuminuuteilla HIFK:n Carlssonilla oli jälleen maalipaikka helsinkiläisten vahvan kiekonriiston jälkeen, mutta ruotsalaishyökkääjän laukaus meni ohi maalin.

Carlssonin maalipaikan jälkeen Kärpät osoitti vaarallisuutensa nopeissa suunnanmutoksissa ja karvauspelaamisessa. Ensin Teemu Kivihalmeella oli laadukas maalipaikka viedä Kärpät kahden maalin johtoon, oululaisten hyökkäysalueen kiekonriiston jälkeen, mutta Lankinen ehti kiekon tielle.

Sitten Kukkosella oli laadukas maalipaikka vastahyökkäyksestä, jonka jälkeen vielä Rasmus Kuparilla oli loistopaikka niin ikään vastahyökkäyksestä, mutta oululaisten toista maalia ei vielä syntynyt.

Kärpät pystyi toisen erän alkupuoliskolla kiekonriistoihin hyökkäysalueella ja se pystyi avaamaan peliä nopeasti hyökkäjille hyökkäyssiniviivan taskuihin. Näin ollen HIFK:n hyökkäyspelaaminen oli tukkoista.

Niin kuin useasti tämän sarjan ajan, pienet asiat muuttavat pelin virtausta. HIFK:n kakkosketju sai kesken Kärppien painostuksen pyörityksen hyökkäysalueella, jonka ansiosta HIFK otti kiekkokontrollin ja pystyi hyökkäämään organisoidusti. Näin ollen HIFK hallitsi hetken aikaa pelin virtausta, mutta vain hetken.

Erän puolivälin jälkeen nimittäin Kärpät onnistui lopulta maalinteossa, kun Kristian Vesalainen vei oululaiset 2−1- johtoon vastahyökkäyksestä. Maalin jälkeen Kärpät tyytyi laittamaan keskialueen tukkoon, eikä paineistanut kovin korkealta. Näin ollen HIFK pääsi laittamaan painetta, mutta Erosen maalipaikasta ja ylivoimasta huolimatta ei pystynyt tasoittamaan ottelua.

Kolmannen erän kuva oli hyvin selvä: HIFK:n pyrki laittamaan painetta Kärppien puolustusalueelle, Kärpät yritti tämän kestää. Ja sen se myös kesti.

Kärpät pyrki korostuneesti laittamaan keskialueen tukkoon trapilla, mutta muisti myös hyökätä. Oululaiset iskivät nopeasti vastaan aina, kun Kärpät riisti kiekon. Näistä tilanteista se myös loi erässä laadukkaat maalipaikat, kun Nicklas Lasulla että Kuparilla oli mahdollisuus viedä Kärpät kahden maalin johtoon. Lankinen maalillaan kuitenkin piti pintansa.

HIFK yritti murtaa läpi erän Kärppien tiivistä puolustusmuuria. Omalla puolustusalueellaan Kärpät tukki keskustan ja puolusti uhrautuvasti blokkaen monia laukauksia. HIFK:lla oli erässä kuitenkin omat maalipaikknsa tasoittaa ottelu. 

Sekä Tallberg että Haataja pääsivät laadukkaista maalipaikoista yrittämään Vehviläisen ohittamista, siinä kuitenkaan onnistumatta. HIFK yritti ottelun loppuhetkillä vielä kuudella pelaajalla tasoitusta, mutta ei siinä onnistunut.

Näin ollen Kärpät voitti ottelun lukemin 2−1 ja eteni finaaleihin Tapparaa vastaan. HIFK pelaa pronssiottelussa TPS:ää vastaan.

12.4. 6. ottelu 4-3 je. (2-0, 1-2, 0-1, 1-0)

Ennakkoasetelmat: HIFK oli kotiottelussaan selkä seinää vasten, sillä voitolla peli venyisi seitsemään otteluun ja tappion sattuessa olisi edessä kamppailu himmeimmistä mitaleista. Vanhat kurinpitohässäkät oli jo unholassa, ja edessä oli loistava ottelu.

Raportti: Kotijoukkue sai heti ottelun alkuun hyvän alun, sillä se pääsi kokeilemaan ensi minuuteilla ylivoimalla pelaamista. Valkopaitaisesta vierasjoukkueesta jäähyaitioon komennettiin kahden minuutin istunnolle Jari Sailio. Kuitenkaan HIFK ei saanut ylivoimansa aikana tehtyä ratkaisuaan.

Ikinä ei voi tarpeeksi nostaa esille sitä, että ylivoiman jälkeiset hetket tulee pelata hyvin. Edellä mainitussa asiassa nähtiin illan kotijoukkueen osalta nappisuoritus, sillä Kärpät ei kerennyt pelata kuin puolisen minuuttia täysilukuisena ennen kuin kiekko oli omassa maalissa. Nimittäin HIFK:n Markus Kankaanperä sai toimia ottelun avausmaalin tekijänä, kun ensimmäistä erää oli kerennyt vanheta vajaa kuusi minuuttia. Kankaanperä laukoi kiekon erittäin hyvältä maalintekopaikalta, ja laukaus muutti kesken matkan suuntaa painuen yläkulmaan.

Avausmaalistaan kotijoukkue sai asennettua aiempaa suurempaa lisävaihdetta päälle ja painoi vimmatusti kohti oululaisten kenttäpäätyä. Edellisestä helsinkiläisten maalista ei kerennyt kulua kuin noin neljä minuuttia ja kotijoukkueen maalilaulut kajahtivat jälleen ilmoille sen merkiksi, että kiekko löytyi toisen kerran Veini Vehviläisen selän takaa. Helsinkiläisten toisesta maalista vastasi Jarkko Malinen, ja esityön antoi todella hienolla suorituksellaan Miro Heiskanen.

Ensimmäisen erän kahdesta takaiskumaalista Kärpät ei kuitenkaan lannistunut, vaan se tuli toiselle kaksikymppiselle uudella ilmeellä ja todella raikkaalla jalalla. Oululaisten raikkaus näkyi heti toisen erän ensimmäisistä hetkistä lähtien. Toista kaksikymppistä kerkesi kulua ainoastaan noin minuutin verran ennen kuin helsinkiläisten maalissa torjunut Kevin Lankinen joutui antautumaan ensimmäisen kerran. Kärpät kavensi ottelun Julius Junttilan maalilla. 

Kärpät sai kavennusmaalista pientä painostusta aikaiseksi ja tuntui, että HIFK olisi jopa hätää kärsimässä. 25. peliminuutin kohdalla HIFK käytti oman aikalisänsä, joka tuli loistavaan saumaan. Vain sekunteja myöhemmin kiekko löytyi jälleen Vehviläisen selän takaa, tällä kertaa maalin iski Juhani Tyrväinen. Maali tarkistettiin lopulta videolta.

Pikku hiljaa Kärpät alkoi saada pientä pelillistä painostusta HIFK:n kenttäpäätyyn. Se pyöritti omalla hyökkäysalueellaan hakien kavennusosumaa. Lopulta väsynyt HIFK joutui rikkomaan kahden minuutin arvoisesti. Kärppien ei tarvinnut jauhaa ylivoimalla kuin muutama hassu sekunti ennen kuin Lankinen joutui antautumaan toistamiseen illan aikana. Oululaisten toisesta maalista vastasi ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand. Toisessa erässä ei nähty enää lisämaaleja.

Kolmas erä oli puolestaan vierasjoukkueen. Se hallitsi kiekollisia pelitapahtumia hakien tasoitusosumaa. HIFK tyytyi lähinnä puolustamaan, jotta tasoitusmaali ei syntyisi. Asian vahvisti myös Lankisen torjunnat kolmannessa erässä, sillä hän otti kaiken kaikkiaan kolmannen kaksikymppisen aikana yhteensä kymmenen koppia. Toisessa päässä Vehviläinen torjui ainoastaan kolmesti.

Helsingin jäähalli hiljeni, kun pelikello näytti aikaa 49.31 oululaisten tasoitusmaalin merkiksi. Kärppien kolmannesta maalista vastasi Junttila illan toisella osumallaan. Näin ollen ottelussa oli edessä jatkoerä. Jatkoerää ei kerennyt kulua kuin reilu viisi minuuttia ennen kuin punapaitainen joukkue sai aihetta riemuun. HIFK:n neljännen maalin iski Teemu Eronen, joka samalla tasoitti sarjan 3−3:een vieden ratkaisun legendaariseen seiskapeliin.

11.4.2018 5. ottelu 2-1 je. (0-0, 1-0, 0-1,1-0)

Ennakkoasetelmat: HIFK tasoitti edellisessä ottelussa otteluvoitot 2−2:een. 

Kärppien valmennusjohto reagoi tappio-otteluun muuttamalla kokoonpanooan isolla kädellä. Charles Bertrand putosi ketjuhierarkiassa alaspäin ja pelasi kolmosketjussa. Julius Junttila pelasi kakkosketjussa, kun ykkösketjuun heidän tilalleen nousivat Nicklas Lasu ja Kristian Vesalainen

Raportti: Ottelun alku oli Kärppien hallintaa. Se otti kiekkokontrollin ja rytmitti peliä HIFK:n pyrkiessä laittamaan keskialueen tukkoon tiiviillä trapilla. Kärpät pystyi heti erän alussa luomaan muutamat laadukkaat maalipaikat, mutta HIFK:n maalilla torjunut Kevin Lankinen venytti jokaisen vedon tielle.

Kärppien hyvä alku suli hieman, kun Jari Sailio kahden minuutin jäähyn kampituksesta. HIFK ei kuitenkaan ylivoimallaan maalia onnistunut tekemään. 

Erän kuva jatkui samanlaisena kuin erän alussa. HIFK laittoi trapin keskialueelle ja Kärpät pyrki rytmittämään peliä. Kotijoukkueella oli kuitenkin läpi erän hieman hankaluuksia murtautua hyökkäysalueelle kiekon kanssa. 

Erän edetessä kohti puoltaväliä HIFK:kin alkoi saada omasta kiekollisesta pelaamisestaan kiinni. Vaikka kohtalaisen usein hyökkkäykset tyrehtyivät jo keskialueelle heikkojen syöttöjen ansiosta, pääsi HIFK kuitenkin ajoittain luomaan pitkiä pyörityksiä hyökkäysalueelle. Maalipaikat vain uupuivat.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän Kärppien korkealta ottanut prässipelaaminen alkoi purra. Varsinkin oululaisten nelosketju sai kiekonriistoja aikaan hyökkäysalueella, mutta varsinaiset laadukkaat maalipaikat uupuivat.

Näin ollen erätauolle mentiin 0−0-tilanteessa.

Toisessa erässä Kärpät johtoon

Toinen erä alkoi räväkästi, kun molemmilla joukkueilla oli laadukkaat maalipaikat mennä ottelussa johtoon. Ensin Kärppien kultakypärä Julius Junttila testasi Lankisen torjuntavirettä, mutta HIFK-vahti torjui tämän tilanteen varmasti.

Hetki tästä ja HIFK:n nelosketju riisti kiekon hyökkäysalueella, missä se loi Panu Mieholle laadukkaan maalipaikan maalin eteen, mutta Veini Vehviläinen otti tärkeän torjunnan. Miehon maalipaikan jälkitilanteessa HIFK:n Micke-Max Åsten ja Kärppien Miika Koivisto ottivat pienen nokkapokan, josta molemmat joutuivat jäähylle.

Tasavajaan jälkeen ottelun virtaus muuttui aiempaa aaltoilevammaksi. Molemmat joukkueet avasivat peliä nopeammin pystyyn kiekonriiston jälkeen kuin ensimmäisessä erässä. Aina, kun paikka oli, molemmat joukkueet myös rytmittivät peliä.

HIFK alkoi saada yhä enemmän kiekonriistoja hyökkäysalueella, kun helsinkiläisjoukkue paineisti napsun korkeammalta. Riistoista se myös pystyi luomaan aiempaa pidempiä pyörityksiä, mutta maalia HIFK ei pystynyt tekemään.

Kärpät sen sijaan onnistui. Kotijoukkue meni johtoon, kun Jani Hakanpää katkaisi Miro Heiskasen heikon purkuyrityksen ja ohitti nopealla laukauksellaan Lankisen. Maalin jälkeen Kärpät laski hieman prässitasojaan.

Oululaiset tyytyivät laittamaan keskialueen tukkoon, mikä aiheutti sen, että HIFK ei päässyt vauhdilla ja kiekon kanssa hyökkäysalueelle. Kärpät pyrki myös paikan tullessaan prässäämään korkealta. 

Vaikka HIFK:lla oli hieman vaikeuksia keskialueen ylittämisessä, pystyi se kuitenkin luomaan muutamat laadukkaat maalipaikat, kun Patrik Carlssonilla että Heiskasella oli omat paikkansa tuoda HIFK:n tasoihin. Vehviläinen oli kuitenkin maalillaan eri mieltä ja torjui nämä yritykset.

Kärpät pääsi erän lopussa vielä ylivoimalle, mutta lisäosumia ei syntynyt. Näin ollen erätauolle mentiin Kärppien 1−0-johdossa.

Kolmannessa erässä HIFK tasoihin

Kolmas erä alkoi toisen erän tapaan räväkästi. Kärppien Ville Leskinen tarjoili maalin takaa maalipaikan Taneli Ronkaiselle, mutta Lankinen torjui tämänkin tilanteen varmasti. Tästä meni vain hetki, kun HIFK:n Juha-Pekka Haataja toi vierasjoukkueen tasoihin suorahyökkäyksen päätteeksi.

Maalin jälkeen Kärpät näytti vaarallisuutensa. Se sai luotua todella pitkän pyörityksen HIFK:n puolustusalueelle, jonka aikana se myös pystyi luomaan maalipaikkoja. Pitkän pyörityksen päätteeksi Shaun Heshkalla oli vielä loistopaikka maalin edestä, mutta Lankinen ehti tämänkin ohjauksen tielle.

Tämän jälkeen oli HIFK:n etsikkoaika. Se pääsi pelaamaan yli puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimalla, mutta ylivoima oli todella nuhaista. Erikoistilanteen jälkeen Kärpät pääsi vuorostaan ylivoimalle, mutta oululaisetkaan eivät onnistuneet maalinteossa.

Erän loppu oli monivivahteinen. HIFK:n Teemu Erosella oli ensin laadukas maalipaikka ratkaista ottelu, mutta Vehviläinen otti jälleen todella tärkeän torjunnan. Kärpät pääsi vielä erän loppuminuuteilla ylivoimalle, mutta ratkaisumaalia ei vieläkään syntynyt. Tuomareilta meni loppuhetkillä ohi HIFK:n Ville Varakkaan korkea maila Lasse Kukkoseen. Tilanteen seurauksena Kukkosella tuli verta kasvoista.

Kun ratkaisumaalia ei syntynyt, ottelu eteni jatkoerään. Jatkoerä oli kaiken kaikkiaan varsin aaltoilevaa jääkiekkoa, jossa Kärpät oli kuitenkin hallitsevampi osapuoli. Se hallitsi kiekkoa HIFK:ta enemmän ja loi läpi jatkoerän enemmän laadukkaita maalipaikkoja.

HIFK alkoi kerjätä itselleen vaikeuksia, kun Heiskanen otti jatkoerän aikana kaksi jäähyä, joista jälkimmäinen oli mallia 2+10. Heiskanen taklasi Kärppien Otto Karvista selästä laidan läheisyydestä, minkä seurauksena Karvinen lensi laitaa päin pää edellä.

Kärpät ei ylivoimastaan ratkaisumaalia tehnyt, mutta hetki ylivoiman jälkeen se lopulta onnistui. Mikael Ruohomaa pääsi ratkaisemaan voiton Kärpille terävällä laukauksellaan. 

Sarja on katkolla Kärpille huomenna torstaina Helsingissä.

9.4.2018 4. ottelu 4-1 (0-0, 2-0, 2-1)

Ennakkoasetelmat: HIFK kairasi Oulussa ensimmäisen kohtaamisen voiton, mutta oululaiset olivat hallinneet kahta seuraavaa ottelua. Kotijoukkueella oli täten kasvojen pesunpaikka kotiyleisön edessä, ettei kärppäryhmä karkaisi sarjassa saavuttamattomiin. 

Raportti: Ensimmäisen erän teemana oli pitkälti todella onnistunut maalivahtipelaaminen, sillä molemmissa päissä torjuneet maalivahdit Kevin Lankinen ja Veini Vehviläinen pitivät maalinsa puhtaana ottaen useita kelpo torjuntoja.

Aivan erän alussa illan vierasjoukkue Kärpät antoi kotijoukkuelle useita mahdollisuuksia siirtyä ottelussa johtoasemaan ylivoimalla, koska vierailijoille tuomittiin perättäiset kaksiminuuttiset huitomisesta ja estämisestä. Punanuttuinen helsinkiläisjoukkue ei saanut luotua juurikaan vaarallisia maalintekopaikkoja, sillä Vehviläinen venyi jokaisen yrityksen tielle mallikkaasti. 

Avauskaksikymppisen aikana peli eteni pitkälti koko ajan vauhdikkaasti päästä päähän, ja molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä erän aikana, mutta ensimmäiselle erätauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

HIFK jatkoi toisessa erässä erittäin vahvaa painostustaan ja hallitsi pelillisiä tapahtumia. Aivan toisen erän ensimmäisen kahden minuutin aikana HIFK hallitsi kiekollista peliä ja lopulta kotijoukkueen Erik Thorell pääsi irtautumaan läpiajoon, mutta valkopaidoista Nicklas Lasu joutui rikkomaan hyökkääjää.Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, eikä Thorell epäonnistunut. Näin ollen kotijoukkueen kannattajat saivat ensimmäisen kerran aihetta riemuun, kun Thorell vei helsinkiläiset 1-0-johtoon rangaistuslaukauksesta.

Avausosumasta HIFK sai lisävaihdetta päälle ja se painoi entistä kovempaa oululaisten alueelle. Erän puolivälissä kotijoukkue pyöritti omalla hyökkäysalueella ja lopulta Vili Sopanen painoi maalin takana voittaen kaksinkamppailun ja syöttäen kaarella olleelle Teemu Tallbergille. Tallberg lopulta siirsi kiekon maalin kulmalle liukuneelle Jarkko Maliselle, jolla oli aikaa nautiskella iskiessään kotijoukkueen 2-0-johtomaalia. Tämän maalin jälkeen toisessa erässä ei nähty lisämaaleja.

Erän alku oli jälleen kotijoukkueen heiniä, se hallitsi ensimmäisellä viitosella pelillisiä tapahtumia. Ajassa 43.13 kotijoukkueen pidempi painostus tuotti tulosta, kun se karkasi jo kolmen maalin karkumatkalle. HIFK:n kolmannessa maalissa häikäisevän esityön esitti Sopanen, joka kuljetti kiekkoa pitkän matkan verran oululaisten maalin takaa ja syötti maalin edustalle parkkeeraneelle Panu Mieholle, joka oli aivan loistavalla maalintekopaikalla. Kyseinen maali oli miehen Liiga-uran ensimmäinen pudotuspelimaali.

Kuitenkaan Kärpät ei maseentunut kolmannesta takaiskumaalista, vaan alkoi vimmatusti rakentaa omaa hyökkäyspeliään kuntoon, ja tämän jälkeen se haki kavennusmaalia. Valkonuttuisen oululaisryhmän kavennusmaali nähtiin, kun pelikello pysähtyi aikaan 48.00. Vierailijoiden kavennusmaalista vastasi Shaun Heshka, joka laukoi kiekon maaliin suoraan aloituksesta.

Kavennusmaalista huolimatta kotijoukkue ei antanut vierailijoille mahdollisuutta tehdä lisämaaleja, sillä Miro Heiskanen viimeisteli kotijoukkueen 4-1-voittolukemat tyhjään maaliin.

Muut julkaistavat jutut:

7.4.2018 3. ottelu 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)

Ennakkoasetelmat: Kärpät tasoitti edellisessä kohtaamisessa Helsingissä otteluvoitot 1−1:een. Kolmanteen välieräkohtaamiseen molemmat joukkueet olivat tehneet kokoonpanomuutoksia. Kärppien ykkössentteri Mikael Ruohomaa oli sivussa ja hänen tilallaan ykkösketjun sentterinä toimi Nicklas Lasu. Mielenkiintoinen yksityiskohta Kärppien kokoonapanossa oli myös Saku Mäenalasen pelaaminen kakkosketjun sentterinä. Kärpät teki myös pieniä viilauksia alempiin kenttiin.

HIFK:n hyökkäysketjuissa ei ollut muita muutoksia kuin, että Teemu Engberg oli kokoonpanosta sivussa ja nelosketjun sentteriksi oli noussut Panu Mieho. Markus Kankaanperä oli myös sivussa, joten seitsemäntenä puolustajana pelasi Juuso Salmi. 

Raportti: Ensimmäisen erän alku oli tasainen. Molemmat joukkueet puolustivat keskialuetta sekä oman puolustusalueensa keskustaa tiiviisti. HIFK:n keskialueen trap sai Kärppien hyökkäykset vaikeuksiin, eikä viisikon sisällä ollut tilaa. Oululaiset pyrkivät silti syöttämään kiekon hyökkääjille hyökkäyssiniviivan taskuihin, mutta HIFK-puolustajat lukivat nämä tilanteet ja iskivät heti hyökkääjiin kiinni.

Näin ollen Kärpät joutui kohtalaisen usein lähettämään kiekon vain päätyyn. Kärpät myös turvautui ajoittain hyökkäyksiinlähdöissä perinteisiin viivelähtöihin, mutta hyökkäysalueelle oli vaikeuksia päästä.

HIFK puolestaan oli avauserässä kiekossa aavistuksen enemmän ja pääsi Kärppien paineen alta kohtalaisen hyvin pois lyhyin syötöin. Hyökkäysalueella keinot loppuivat kuitenkin kesken, kun Kärpät ei antanut tilaa keskustaan.

Erän puolivälin jälkeen tiloja alkoi löytyä. HIFK nosti paineistustaan, minkä ansiosta se sai myös kiekonriistoja aikaan hyökkäysalueella. Näistä se myös pystyi luomaan muutamat maalipaikat, mutta kotijoukkueen maalilla torjunut Veini Vehviläinen torjui nämä yritykset varmasti. Kiekonriistojen myötä HIFK:n hyökkäykset myös pitenivät. 

Kesken HIFK:n vahvan hetken Kärpät iski. Jari Sailio voitti oman kaksinkamppailunsa Oliwer Kaskea vastaan hyökkäysalueen kulmassa. Otto Karvinen kävi hakemassa kiekon ja syötti kiekon viivalle Shaun Heshkalle, joka onnistui laukauksellaan ohittamaan HIFK:n maalilla torjuneen Kevin Lankisen.

Näin ollen erätauolle mentiin Kärppien 1−0-johdossa. 

Toiseen erään Kärpille lisäjohtoa, kolmannessa ei maaleja

Toinen erä alkoi vauhdikkaasti, kun HIFK:n Joonas Raskilla oli maalipaikka vierasjoukkueen pitkän pyörityksen jälkeen, mutta Vehviläinen kotijoukkueen maalilla veti pidemmän korren. Heti tämän tilanteen jälkeen Rask joutui kuitenkin jäähylle. 

Kärpät ei ylivoimallaan muutamasta maalipaikasta huolimatta pystynyt ohittamaan Lankista. Nopeasti Raskin jäähyn jälkeen Kärpät joutui itse alivoimalle. HIFK pystyi luomaan myös muutaman laadukkaan maalipaikan, mutta tilanne pysyi edelleen oululaisten maalin johdossa.

Erikoistilanteiden ja erän puolivälin jälkeen pelin virtaus muuttui hieman aiempaa aaltoilevammaksi. Molemmat joukkueet pyrkivät aiempaa nopeammin lähtemään omalta alueelta hyökkäykseen riistojen jälkeen. 

Samalle ajanjaksolle mahtui myös molempien joukkueiden osalta helpohkoja harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä. Molemmat joukkueet myös paineistivat napsun korkeammalta kuin ensimmäisessä erässä. 

Vaikka pelin virtaus oli enemmän aaltoileva, silti molemmat joukkueet puolustivat keskialueen ja oman puolustusalueen keskustan edelleen tiiviisti. Maalipaikkoja ei oikein kumpikaan joukkue pystynyt luomaan. 

Kärpät pääsi vielä ihan erän loppuminuuteilla ylivoimalle, jonka aikana se myös onnistui maalinteossa. Ensin Saku Mäenalasella oli laadukas maalipaikka laittaa kiekko etukulmasta heittäytyen maaliin, mutta tämän Lankinen vielä pelasti mailallaan. Hetki myöhemmin Miika Koivisto muutti lukemiksi 2−0.

Kolmas erä alkoi Kärppien hallinnalla. Kotijoukkueella oli heti erän ensimmäisessä vaihdossa laadukas maalipaikka, kun Charles Bertrand pääsi maalin edestä ohjaamaan, mutta ohjaus suuntautui ohi maalin. Tämän jälkeen Kärpät jatkoi hallitsemista.

Oululaiset saivat hyökkäysalueellaan pitkiä pyörityksiä aikaan luoden muutamia maalipaikkoja. Myös Kärppien prässi alkoi purra yhä paremmin ja paremmin tuottaen hyökkäysalueella kiekonriistoja. Erän edetessä kohti puoltaväliä laski Kärpät paineistustaan selvästi.

Kotijoukkue alkoi luottaa keskialueen trappiin yhä enemmän ja enemmän, minkä takia HIFK otti kiekkokontrollin. Kun paikka oli, iski Kärpät kuitenkin kovan paineen HIFK-puolustajiin. Näin ollen HIFK:n avauspelaamiseen tuli vaikeuksia.

Hyökkäysalueella HIFK sai erän loppua kohden pidempiä pyörityksiä, kun Kärpät tyytyi valumaan oman maalinsa eteen tiiviiksi viisikoksi. Näin HIFK:lle jäi varsin paljon tilaa laitoihin ja viivalle, mutta maalipaikat olivat silti harvassa. 

Erän lopussa Kärpät oli lähempänä maalintekoa kuin HIFK, kun Jari Sailio pääsi yrittämään maalintekoa maalin edestä, mutta Lankinen piti HIFK:ta pystyssä. Myös Bertrand pääsi yrittämään Lankisen ohittamista siinä kuitenkaan onnistumatta.

HIFK otti maalivahdinkin pois kolme minuuttia ennen loppua, mutta muutamasta maalipaikasta ja pitkästä pyörityksestä huolimatta Kärpät oli joukkueista se, joka teki maalin. Koivisto kruunasi oman ja joukkueensa illan tekemällä tyhjään maaliin loppulukemiksi 3−0. 

Sarja jatkuu ensi viikon maanantaina Helsingissä.

5.4.2018 2. ottelu 3-4 je. (1-0, 2-1, 0-2, 0-1)

Ennakkoasetelmat: HIFK kävi tiistaina nappaamassa maukkaan vierasvoiton Oulussa ja sai samalla ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan. Oululaisilla oli yritystä, mutta HIFK onnistui tylsyttämään Kärppien luistimet h-hetkillä. Yksi voiton takuumiehistä oli maalilla torjunut Kevin Lankinen. Poissa HIFK:n puolustuksesta Helsingissä oli pelikieltoa lusiva Saku Salmela. Juhani Tyrväinen puolestaan oli tiistain kierroksella iskussa kahdella syöttöpisteellään. Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: Oulun Kärpät tuli ottelun alkuun terävästi. Joukkue sai lyötyä paineen hyökkäyspäätyyn ja toimitti kiekkoa maalinedusruuhkaan. Kun HIFK rupesi pääsemään paremmin kiekkoon kiinni, haki se otetta tuttuun tapaan puolustuspään rytmityksellä. Jo ensimmäinen kunnon maalipaikka tuotti tulosta. Vili Sopanen ja Jarkko Malinen häärivät laidassa Miro Heiskasen noustessa puolustajan paikalta ylös keskustassa. Malisen syöttö tavoitti puolustajan lavan ja kova laukaus upposi Veini Vehviläisen vartioimaan verkkoon.

Kärpät ei takaiskusta horjunut vaan lisäsi painetta ja loi pitkien pyöritysten kautta maalipaikkoja. Tasoitusmaali oli lähellä kiekon pomppiessa sivuraudoissa. HIFK oli päästä iskemään toistamiseen, kun paluun kaukaloon tehnyt hyökkääjä Erik Thorell pääsi irtautumaan ja yksin läpi. Vehviläinen veti kumminkin pidemmän korren tilanteessa.

Heti tämän jälkeen ensimmäinen oululaisrangaistus näki päivänvalon. Jyri Junnila otti estämisestä kaksiminuuttisen ja HIFK:n erikoistilannepelaaminen jauhoi tuttua tehottomuuttaan. Erän lopussa jäähykopin ovi rupesi käymään tiheään tahtiin, kun ensin Teemu Engberg toheloi itsensä kotijoukkueen puolelta istunnolle ja viimeisillä minuuteilla kamppailtiin tasavajailla. Heiskasen kaksiminuuttinen viimeisillä sekunneilla siiviitti kilpakumppanukset erätauolle kotijoukkueen yhä johtaessa niukasti 1−0.

HIFK:n erikoistilannepelaaminen tuotti tulosta

Tuskin oli toinen erä ehtinyt alkaa, kun Kärpät iski ylivoimalla. Ensimmäisen erän sankari Heiskanen tunsi itsensä äkisti hyvin pieneksi syntikopissa, kun Kristian Vesalainen latasi kovaa Kärpät tasoihin. Ensimmäisten viiden minuutin aikana vierasjoukkue sai luotua jälleen hyvää painetta HIFK:n tullessa askeleen takana.

Erän ollessa puolessa välissä koki Lennart Petrell kovia kolaroidessaan Jani Hakanpään kanssa. Pikaisen terveystarkastuksen jälkeen HIFK-kipparia odotti mieluisa yllätys. Punanutut olivat siirtyneet 2−1-johtoon. HIFK-ylivoima löysi lopulta langanpään ja Kärppien jäähyily kostautui, kun Thorell sohi kiekon ylivoimalla etukulmasta maaliin Tyrväisen ja Joonas Raskin syötöistä.

Johtomaalia seurannut sekava vaihe huipentui lopulta illan ensimmäiseen torikokoukseen ja jäähyjä vihellettiin puolin ja toisin. Kärppien Vesalainen ja Otto Karvinen sekä HIFK:n Petrell lähtivät istumaan kakkuja. Hieman tämän jälkeen Nicklas Lasu käytti holtittomasti mailaansa ja HIFK sai tilaisuuden kahden miehen ylivoimaan. Kolmannesta kotijoukkueen maalista vastasi Oliwer Kaski. Kärpät lähtisi kolmannessa erässä kirimään kotijoukkueen 3−1-johtoa kiinni.

Kärpät kampesi tasoihin

Kolmannen erän alussa Vesalainen antoi hyvän syötön HIFK-maalin edustalle luistelelleelle Lasse Kukkoselle, joka toimitti pikkumustan verkkoon ja kavensi tilanteeksi 3-2. Tämän jälkeen HIFK ajautui taas hieman purjeeseen ja joutui selvittämään Kärppien iskuja muutamaankin otteeseen.

Kotijoukkueen syöttöjen laatu ei ollut enää parhalla mahdollisella tasolla ja pelin alussa nähty tyyneys alkoi herpaantua. Julius Junttilan iskemä tasoitusmaali hyväksyttiin lopulta videotuomarin tarkastuksen jälkeen. Erän lopussa vieraiden Ville Leskinen käytti kiekon tolpassa. Lopulta voittoa haettiin kuitenkin pitkän kaavan kautta ja sen toi Kärpille jatkoerässä Miska Humaloja.

3.4.2018 1. ottelu 1−4 (0−1, 0−0, 1−3)

Ennakkoasetelmat: Lue Jatkoajan ennakko

Raportti: HIFK oli selkeästi tehnyt kotiläksynsä huolella, ja tuli valmiimpana tiistai-illan koitokseen. Se puolusti läpi ottelun varsin laadukkaasti ja pystyi estämään Kärppien vaaralliset suorat hyökkäykset. Kärpät ei onnistunut ohittamaan kuin kerran läpi ottelun vahvasti torjunutta Kevin Lankista. Lankinen torjui kaiken kaikkiaan 32 laukausta.

Ensimmäisen erän alku oli varsin tunnustelevaa pelaamista. Erän alkaessa vanheta, alkoi HIFK ottaa hienoista hallintaa kiekosta ja rytmitti peliä. Kärpät pyrki rikkomaan tätä korkealta ottavalla paineistuspelaamisella, mutta HIFK pystyi lyhyillä, laadukkailla syötöillä pääsemään paineen alta hyökkäykseen. 

Ensimmäisessä erässä laadukkaat maalipaikat olivat kuitenkin varsin vähissä. HIFK pääsi alun ensimmäisellä kymmenminuuttisella ylivoimallekin, mutta maalipaikkoja se ei pystynyt luomaan. Heti ylivoiman jälkeen nähtiin ottelussa ensimmäinen pidempi pyöritys, kun Kärpät sai pidettyä kiekkoa hyökkäysalueella pidemmän tovin. Kotijoukkueen Jani Hakanpäälle siunaantui maalipaikka maalin edestä, mutta Lankinen torjui tämän yrityksen.

Erän puolivälin jälkeen HIFK:llakin oli oma laadukas maalipaikkansa, kun Juha-Pekka Haataja pääsi yrittämään maalintekoa maalin edestä. HIFK alusti tämän hyökkäyksen pitkällä syöttöketjulla, jolla se pystyi purkamaan Kärppien paineen.

HIFK oli joukkueista ensimmäinen joka onnistui maalinteossa. Miro Heiskanen tarjoili päätypelin kautta syötön maalin eteen Juha Jääskälle, joka ei paikastaan erehtynyt. 

Maalin jälkeen Kärpillä oli ajoittain vaikeuksia päästä HIFK:n tiiviin keskialueen trapin läpi. Kotijoukkue pääsi vielä erän lopussa ylivoimalle kahdesti, mutta hyvistä maalipaikoistaan huolimatta erätauolle mentiin HIFK:n 1−0- johdossa.

Toinen erä Kärppien hallintaa, kolmannessa HIFK ratkaisi ottelun

Toisen erän alkuun kotijoukkue Kärpät tuli vahvasti. Se pyrki kiekonriistoihin syvällä hyökkäysalueella useamman pelaajan voimin ja pakotti HIFK:n siirtokiekkoihin. Ajoittain Kärpät sai kiekonriistoja, joista se loi muutamat maalipaikat, mutta Lankinen oli maalillaan varma ja torjui nämä yritykset.

Kärpät oli myös toisen erän aikana hallitsevampi osapuoli kiekkokontrollissa. HIFK tyytyi laittamaan keskialueen tukkoon tiiviillä trapilla, jolloin Kärpillä oli aikaa kiekotella omissa hyökkäyksiinlähdöissä. Mikäli HIFK:n pelaajat höntyilivät vähäsenkin, Kärpät lähettivät pitkiä, puhkovia syöttöjä hyökkäyssiniviivan tuntumaan. 

Näistä tilanteista Kärpät myös pystyi luomaan omat maalipaikkansa, mutta Lankista se ei pystynyt ohittamaan. HIFK:lla oli myös omat laadukkaat maalipaikkansa toisessa erässä. 

Muun muassa erän alussa Jarkko Malisella oli hyvä maalipaikka Joonas Raskin kiekonriiston jälkeen, mutta Kärppien maalilla torjunut Veini Vehviläinen veti pidemmän korren. Molemmilla joukkueilla oli erässä ylivoimatkin, mutta hyvistä maalipaikoista huolimatta tilanne pysyi muuttumattomana.

Kolmannen erän alku oli oululaisten näkökulmasta murheellinen. Ensin Vili Sopanen pääsi laittamaan kiekon tyhjään verkkoon maalin kulmalta, Oliwer Kasken syötöstä. Reilu kaksi minuuttia myöhemmin HIFK iski toistamiseen. HIFK katkaisi Kärppien heikon avaussyötön hyökkäysalueella, josta muutamalla syötöllä Lennart Petrell pääsi laittamaan kiekon miltein puolityhjään maaliin. 

Ennen HIFK:n maaleja Kärpillä oli oma laadukas maalipaikka, mutta Nicklas Lasu ei onnistunut ohittamaan Lankista. 

Maalien jälkeen Kärpillä oli muutamia maalipaikkoja tulla kahden maalin päähän, mutta Lankinen venytti jokaisen vedon tielle. HIFK sai edelleen keskialueen tiiviillä trapilla Kärpät ongelmiin. Vierasjoukkue myös sai kiekonriistoja keskialueella, josta se pystyi kääntämään pelin painopisteen takaisin Kärppien puolustusalueelle. 

Kärpät otti maalivahdinkin pois reilu kolme minuuttia ennen päätössummeria, mutta maalia ei syntynyt vieläkään. HIFK sen sijaan onnistui maalinteossa, kun Haataja pääsi viimeistelemään lukemiksi 4−0 tyhjään maaliin. 

Puoli minuuttia ennen päätössummeria Kärppien Jari Sailio onnistui lopulta maalinteossa, mutta Kärppien kannalta liian myöhään. Näin ollen HIFK ryösti kotiedun itselleen lukemin 4−1. Seuraava ottelu pelataan torstaina Helsingissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle