Kamppikarkeloista viihdepläjäykseksi − Suomela heräsi tehoilemaan

LIIGA / Raportti
Lindroos iski liigauransa ensimmäisen maalin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYPin ja Pelicansin ottelussa oli pitkään pienet marginaalit, mutta lopussa homma repsahti. JYP selvisi kaukalosta voittajana, kun Pelicansilta putosi ukkoja.

JYP ja Pelicans kuuluvat niihin joukkueisiin, jotka ovat tällä hetkellä kovan otteluruuhkan keskellä. Tämän sopi odottaa poikivan suoraa vaikutusta myös lauantain ottelun tasoon.

Väsyneiden joukkueiden kohdatessa erityisesti tehokkuus nousee avainasemaan. Pelin edetessä lahtelaiset jäivät hieman jälkeen erityisesti maalinteon tehokkuudessa. Myös jalka oli etevämpi, kun kampitusjäähyjä vihellettiin erityisesti lahtelaisleiriin, neljään otteeseen.

Tasaisen ottelun pisteet jäivät Jyväskylään 4−1-tuloksella.

− Ehjä peli tasakentällisin, hienoa alivoimaa ja murhaavaa ylivoimaa, Marko Virtanen summasi.

Pelicans sotki peliä

Pelicansin sotasuunnitelma avauserään tuntui melko selvältä, kun JYPin pelaamista haluttiin sotkea mahdollisimman paljon. Tässä lahtelaiset onnistuivatkin kiitettävästi, mutta samalla oma hyökkäyspelaaminen jäi lähes olemattomaksi.

Kova kamppailupelaaminen pakotti pelin usein pieneksi, mikä korosti kaksinkamppailujen toisteisuutta. Pienissä tiloissa kiekolliset ratkaisut olivatkin puutteellisia, mikä teki erästä siirtokiekkojen juhlaa. 

− Pelicansia vastaan pelin jatkumo on vauhdikas, kun viivettä ei synny. Suunta kääntyy jatkuvasti, Virtanen mietti.

Erässä ei montaa kontrolloitua hyökkäystä koko viisikon voimin nähty, mutta yksi ainoista tuotti avauserän ainoan osuman. Kentän leveyden hyödyntäminen avasi JYPille ylivoimahyökkäyksen, jonka päätteeksi Antti Suomela sai sutia kiekon ohi Joona Voutilaisen.

Toisessa erässä erityisesti mailankäyttö tuntui lisääntyvän. Jäähyt jäivät kuitenkin pitkään viheltämättä, mikä tuntui herättävän tunteita ja peli aukesi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti molemmissa päädyissä, kun tilaa oli enemmän.

Käsijarrua ei juurikaan kummankaan pelaamisessa käytetty, vaan vastustaja pyrittiin jättämään mahdollisimman vähäiselle organisointiajalle. Myös tasapaino rakoili muutamaan otteeseen, mikä avasi vastahyökkäyspaikkoja.

Erän lopun pari loukkaantumista ja Suomelan illan toinen osuma nostattivat tunnetasoa entisestään. Erän loppuun Pelicansille aukesi vielä hyvä mahdollisuus kaventaa ottelu neljän minuutin ylivoiman aikana, mutta JYPin alivoima löysi kulmahampaansa. Vaarallisimmat paikat nähtiinkin toisessa päädyssä, mutta viimeiseen erään lähdettiin 2−0-tilanteessa.

− Nelikko ei ihan tajunnut, että pelaamme kolmella tuossa 2−0-osumassa Hannes Björnisen loukkaannuttua, Petri Matikainen harmitteli.

Kiri katkesi lyhyeen

Hannes Björninen ja Casimir Jürgens kokivat kovia toisessa erässä, eivätkä palanneet päätöserään. Matikaisen mukaan tilannetta tutkitaan vielä, eikä pelikunnosta ensi viikolla ole tietoa.

Pelicans sai päätöserään unelma-alun, kun Jesse Saarinen kavensi ottelun. Tämä ei saanut JYPiä kuitenkaan halvaantumaan, vaan pelaamaan fiksua peliä johtoasemassa. Peliä varioitiin kiekonhallinnan, aktiivisen hyökkäyspelaamisen ja siirtokiekkojen kautta.

Tällä tavalla Pelicansin kiri kuihtuikin heti aluunsa, kun jyväskyläläiset veivät pelin suuntaa. Alex Lindroosin liigauran ensimmäisellä osumalla sekä Juha-Pekka Hytösen ylivoimamaalilla ero kävi liian suureksi.

− 20 senttiä jäi maalipaikoissa vajaaksi. Ei saatu lisää tehoa kavennuksen jälkeen, Matikainen päätti.

Kovasta puskemisesta huolimatta tai sen takia lahtelaiset eivät enää lisäosumia tehneet. 

JYPin seuraava ottelu on tiistain CHL-välierä Tšekissä. Pelicans puolestaan isännöi Sportia.

» Lähetä palautetta toimitukselle