Ilves-puolustajien kauden ensimmäisten maalien säestämänä pitkä tappioputki poikki − Erikoinen maali puhututti: "Se oli farssi"

LIIGA / Raportti
Joe Piskula pääsi ensimmäistä kertaa pisteille Ilves-paidassa. Puolustaja teki tehot 1+1.
Kuva © Arno Hämäläinen
Kuuden ottelun tappioputkessa kyntänyt Ilves onnistui viimein nappaamaan itselleen voiton. Kaksi ensimmäistä erää olivat kotijoukkueelta heikkoja, mutta erikoisen johtomaalin jälkeen Ilves vei päättäväisellä otteella ottelun nimiinsä. Ilves-miehistöstä jopa 13 pelaajaa pääsi pisteille 6−4-voitossa.

Pitkä tappioputki näkyi kotijoukkueen otteista selvästi: joukkueen oli vaikeaa päästä hyökkäysalueelle organisoidusti ja syötöt napsuivat kerta toisensa jälkeen vastustajan lapaan. 

Sport johti toisen erän alussa kesyä Ilvestä jo 0−2, mutta kotijoukkue sai lopulta pelinsä kulkemaan hiljalleen. Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi käytti aikalisän 0−2-osuman jälkeen, mikä toi lisää virtaa joukkueelle. Isännät tulivat maalin päähän vain alle minuuttia myöhemmin, kun Joe Piskula tykitti viivasta kauden ensimmäisen maalinsa.

Kuitenkin jo seuraavassa vaihdossa kolisi omissa, kun kun Markus Nenonen pääsi laukomaan vapaasti lukemiksi 1−3.

Ilves ei tästä lannistunut, vaan otti pelistä otetta itselleen pelin puolivälissä. Joukkue tuli kahdella ylivoimamaalilla ottelussa tasoihin.

− En halua avata, miksi se oli farssi, koska saan sakot

− Puolustimme huonosti. Sitä kautta tuli tappio. Lopetimme pelaamisen 1−3-maaliin, Sport-valmentaja Tomek Valtonen sanaili ottelun jälkeen.

Johto-osuma syntyi erikoisen tilanteen päätteeksi. Valtteri Viljanen pääsi pitkien videotarkistusten jälkeen nauttimaan kauden avausmaalistaan. Valtonen haastoi ensimmäisen videotarkituksen jälkeen tilanteen, mutta päätös pysyi voimassa. 

− En jaksaisi käydä sitä tilannetta läpi. Se oli sellainen farssi. En halua avata, miksi se oli farssi, koska saan sakot, Valtonen sanoi.

Toisessa päässä Kivi suhtautui tilanteeseen naureskellen.

− Lätkä muuttuu hei. Ennen oli varaluistinten varaluistimet, nyt on tarkastuksen tarkastuksen tarkastus.

Otteluvalvoja Pekka Rindell taustoitti tilannetta. Hänen mukaansa tilanteessa tarkistettiin, häiritsikö Viljanen maalivahtia ja toisaalta, menikö kiekko maaliin. Rindell huomautti, että Kivi ei voinut vaatia tilanteessa videotarkistusta, koska oli jo käyttänyt aikalisänsä.

− Meidän käsityksemme mukaan tilanne meni ehdottomasti oikein. Episodi kesti vain aivan liian kauan.

Ilves ei taipunut enää

Sport pääsi aloittamaan päätöserän kahden miehen ylivoimalla ja tuli ottelussa Erik Riskan maalilla tasoihin.

Edellisistä otteluista poiketen Ilves ei kuitenkaan lannistunut takaiskusta, vaan jatkoi päättäväisesti voittomaalin metsästystä.

Pian alivoimiensa jälkeen Ilves pääsi kokeilemaan ylivoimaa, kun Riska sai kaksiminuuttisen kampituksesta. Ylivoima oli Ilvekseltä mainio, mutta kiekko ei päätynyt Mika Järvisen selän taakse lukuisista hyvistä mahdollisuuksista huolimatta.

Lopulta hieman ennen erän puoliväliä Juhani Tamminen pääsi tyylittelemään isännät uudelleen johtoon, joka kesti loppuun saakka.

Sport yritti tasoitusta vielä erän lopussa, mutta Ilves puolusti sinnikkäästi omaa maaliaan. 

− Jostain nurkasta peli on koko ajan notkunut.

Laitahyökkääjäksi siirretty Arttu Ruotsalainen pääsi ratkaisemaan pelin vajaa minuutti ennen loppua. Hyökkääjä lähetti kiekon omalta siniviivalta Sport-maaliin, mikä muutti loppunumerot 6−4:än.

− Mikään muu ei tuo tällaista buustia kuin voitto monen koukeron kautta. Tämä antaa uskoa pohjan rakentamiseen, Kivi kommentoi ottelun jälkeen.

Ilves pelasi kauden parhaan pelissä kuun alussa Ässiä vastaan. Tämän jälkeen joukkue otti kuusi tappiota heikoilla esityksillä.

− Jostain nurkasta peli on koko ajan notkunut. Emme ole pelanneet hyvin, eikä missään pelissä värkit ole riittäneet voittoon.

Kivi ei osannut yksilöidä, mitä parannettavaa lauantai-illan voitossa vielä pelillisesti jäi. Hän oli tyytyväinen voittoon ja halusi korostaa, että ottelussa oli paljon hyvää.

− Tänään huokui 1−3-tappioasemassakin, että joukkue todella kaipasi ja halusi tämän voiton. 

Valmentaja antoi ymmärtää, että tasaisempien otteiden saaminen otteluihin on lähellä.

− Tietyt pilarit ovat, joita haemme päivittäin. Kunhan ne saadaan skulaamaan, on mahdollista saada tasaisemmaksi pelaamista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle