Ilves teki, mitä seuralegenda kehotti ennen ottelun alkua − rikkinäinen Lukko kaatui niukasti

LIIGA / Raportti
Teemu Rautiainen viimeisteli voittomaalin, ja huudatti kotiyleisöä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves voitti Lukon Suomi 100 -juhlaottelussa vähämaalisen taiston jälkeen. Hakametsän ottelutapahtuma oli kauttaaltaan tunnelmallinen, eikä itse pelikään jäänyt muun humun varjoon.

Itsenäisyyspäivän aaton kamppailu Ilveksen ja Lukon välillä alkoi komeilla juhlallisuuksilla, kun katsomossa puhelinten taskulamput valaisivat pimennettyä hallia. Finlandia-hymni täytti lehterit, ja legendaarinen tuomari ja Ilveksen pitkäaikainen puolustaja Pentti Isotalo, 90, pudotti avauskiekon.

Ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä, eikä kumpikaan joukkue saanut vaarallisia tekopaikkoja. Vasta Sami Sandellin ja Ville Meskasen junailema kahdella yhtä vastaan -hyökkäys Lukko-päätyyn avasi peliä.

Ilves-vahti Antti Lehtonen koki erässä kovia, kun Heikki Liedes ajoi tilanteen loppuun asti törmäten Lehtoseen. Tilanteen jälkimainingeissa rypäs pelaajia kävi toistensa kimppuun keskialueella. Lehtosen jyrännyt Liedes lähti kaksiminuuttiselle maalivahdin estämisestä ja Ilves-puolustaja Joseph Piskula väkivaltaisuudesta. Hetki myöhemmin tupsukorvat pääsivät ylivoimallekin. Peli pyöri raumalaisten kenttäpäädyssä, mutta näppärää siirtelyä lukuunottamatta mitään tähdellistä ei nähty.

Lukko siirtyi johtoon, kun Rony Ahonen päätti rintamahyökkäyksen takatolpalta verkon perukoile. Lehtonen torjui Ilves-maalilla tilanteessa jo yhden kerran, mutta Ahosen lapiointi oli liikaa.

Vaikka Lukko otti maalinsa jälkeen hetkellisesti kiekkokontrollin itselleen, oli Ilveksellä erän lopun parhaat maalipaikat. Joona Ikosella oli Kaapo Kähkösen nenän edessä kaksikin tilaisuutta iskeä tasoitus, mutta yritykset suuntautuivat Lukko-vahdin varusteisiin. Illan Suomi 100 -teeman symboli Eemeli Suomikin pääsi erän aikana kokeilemaan Kähkösen kestävyyttä näyttävän purjehduksen myötä.

Tasoitusmaalin Ilves sai, kun Otto Koivula puristi Kähkösestä katsottuna vasemmalta puolelta laidasta ohi Lukko-pelaajan ja syötti maalin eteen, jossa odotti Juhani Tamminen.

− Kaikesta aisti jo aamusta asti, että tänään oli erikoispäivä. Jännitystä oli ilmassa. Täytyi vain toivoa, että siitä hermostuneisuudesta päästäisi nopeasti eroon. Samat äijät pelasivat jo seuraavassa erässä ihan erinäköistä peliä. Arvostin alusta asti kaikkea, mitä ottelutapahtumassa tapahtui, kertaili Ilves-päävalmentaja Karri Kivi juhlallista alkuseremoniaa Maamme-lauluineen kaikkineen.

Aloituskiekon pudottaneelta Ilves-legenda Isotalolta tuli selvä ohje: "voittakaa peli!".

− Olen kiltti poika. Ei voinut muuta kuin totella, kun oli tuon luokan vieras, myhäili Kivi.

Niin ikään toinen erä alkoi tasaisissa tunnelmissa, vaikka Lukolla himpun verran paremmat paikat olivatkin. Valentin Claireaux oli karkaamassa laidalta läpiajoon, mutta Juuso Pulli nappasi hänet kumoon − kaksiminuuttisen arvoisesti.

Ylivoima ei tuottanut Lukolle illan toista osumaa, mutta joukkueen kolmosketjulla oli erän puolivälin tienoilla pitkä päätypaine, joka oli seurausta hyvästä tekemisestä. Kuin salama kirkkaalta taivaalta Ilveksen Teemu Rautiainen pääsi kuitenkin riistämään kiekon keskialueella karaten yhdessä Ikosen kanssa kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Syöttökulman jäätyä pieneksi päätti Rautiainen ratkaista itse − viuhuva rannekuti yllätti Kähkösen Ilveksen johtomaalin arvoisesti.

− Ryhmäytymisemme ja joukkueen tekeminen on mennyt rikki. On tehtävä paljon lisää töitä ja saatava lisää ukkoja talon tavoille, ruoti puolestaan Lukon päävalmentaja Pekka Virta ottelun jälkeen.

Lukko sai välittömästi tilaisuuden kuitata takaisku, kun Juhani Tamminen passitettiin heti maalin jälkeisessä vaihdossa jäähyaitioon. Tupsukorvat selvittivät tiukan tilanteen, ja saivat lisäenergiaa erän loppuminuuteille. Sandell tarjoili viimeisellä minuutilla paikan Meskaselle, mutta tämän laukaus suuntautui ohi Lukko-maalin.

Lukko sai ottelun lopussa luotua paineen Lehtosen maalille, mutta Konsta Mesikämmenen ottama kaksiminuuttinen vesitti vieraiden tasoitushaaveet. Pisteet jäivät Tampereelle maalein 2−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle