Ilves katkaisi tappioputkensa − maalivahdille jälleen aivotärähdys

LIIGA / Raportti
Karri Kivi ei ollut joka hetki samalla sivulla tuomareiden kanssa
Kuva © Arno Hämäläinen
Tampereen illassa kohtasivat edellisillä kierroksilla maaleja mättänyt Lukko ja kahden ottelun maalittomassa putkessa vaeltanut Ilves. Alku näyttikin tamperelaisten kannalta odotetun synkältä. Ottelun edetessä Ilves kaivoi taisteluilmeensä esille ja onnistui lopulta raapimaan arvokkaat kolme pistettä. Voitto ei kuitenkaan tullut ilmaiseksi, kun maalivahti Riku Helenius joutui jättämään leikin kesken ottelun toisessa erässä.

Heti ottelun alussa Lukko sai pari hyvää tilannetta Riku Heleniuksen vartioimalle maalille, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä vahvemmin kotijoukkue otti peliä haltuunsa. Etenkin Teemu Lepaus ja Teemu Rautiainen olivat ottelussa kevyellä jalalla liikenteessä.

Ottelun ensimmäisen rangaistuksen sai kuitenkin kotijoukkue Ilves, kun Lepaus komennettiin jäähylle huitomisesta. Vaikka Ilveksen alivoima on toistaiseksi ollut Liigan surkeinta, Lukon ensimmäisen ylivoiman se nollasi tyylikkäästi.

Jäähy käänsi asetelmia jäällä, ja erän loppuminuutit mentiin vierasjoukkue Lukon komennossa. Maaleja ei kuitenkaan nähty ja erätauolle siirryttiin tilanteessa 0−0. Lukolta ensimmäisessä erässä näkyvästi esillä oli ruotsalaispuolustaja Johan Motin, joka antoi pari hyvää taklausta ja joka oli kiekollisenakin mies paikallaan.

Ilves osui vihdoin

Toinen erä ehti vanheta vain minuutin ja 35 sekuntia, kun Ilveksen maaliton putki lopulta katkesi. Eemeli Suomi pysäytti Lukon hyökkäyksen keskialueella ja jatkoi pelivälineen Joona Koppaselle. Koppanen karkasi läpiajoon Ville Meskasen kanssa, ja Meskanen siirsi tupsukorvat johtoon. Ilveksen edellisestä maalista oli tässä vaiheessa ehtinyt kulua 152 minuuttia ja 28 sekuntia.

Ilveksen ilo oli lyhytaikainen − se kesti alle minuutin. Lukko painoi heti seuraavassa vaihdossa pelin tamperelaisten kenttäpäätyyn, ja lopulta Peter Tiivola tälläsi kiekon maalin edestä vastustamattomasti ohi Riku Heleniuksen.

Maalien jälkeen peli jatkui viihdyttävänä, mikä olikin tarpeen varsin tasapaksun ensimmäisen erän jälkeen. Erän puolessa välissä joukkueet pääsivät kokeilemaan perätysten ylivoimiensa toimivuutta, mutta turhaan. 

Ottelu puolivälin jälkeen alkoi kaukalossa näkyä hiukan tunnettakin, kun Ilveksen Teemu Rautiainen ja Lukon Teemu Ramstedt kinastelivat itsensä jäähylle. Lisääntyneen tilan jäällä käytti hyväkseen kotijoukkue. Ilves sai paineen Lukon päätyyn, missä raumalaispuolustaja Rony Ahonen joutui rikkomaan kaksiminuuttisen arvoisesti.

Sitä seuranneella neljä vastaan kolme -ylivoimalla Ville Meskanen laukoi maalille kiekon, jonka Lukon maalivahti Kaapo Kähkönen onnistui torjumaan. Maalin edustalle parkkeeranneet Tapio Laakso ja Eemeli Suomi pääsivät irtokiekkoon, ja lopulta Suomi lapioi mustan verkkoon.

Heleniuksen epäonninen loukkaantuminen

Erän loppupuolella nähtiin myös mielenkiintoinen ja valitettava tapahtumaketju. Lukon Chris VandeVelde tönäisi selästä Ilveksen Jarkko Parikkaa, jonka kyynärpää osui kaatuessaan maalivahti Riku Heleniusta päähän. Peliä ei kuitenkaan jostain syystä laitettu tuomareiden toimesta poikki, vaikka Helenius jäi jään pintaan hetkeksi tekemään lumienkeleitä ja nousi todella vaivalloisesti pystyyn.

Tilanteesta ei vihelletty rangaistuksia, ja kun peli lopulta saatiin poikki, joutui Ilves vaihtamaan Antti Lehtosen maaliin Heleniuksen tilalle. Tamperelaisten valmentaja Karri Kivi kävi tuomareille todella lämpimänä.

Varmasti tuoreessa muistissa Ilveksen puolella on Antti Lehtosen samankaltainen loukkaantuminen lokakuun alusta. Lehtonen oli lopulta puolitoista kuukautta sivussa aivotärähdyksen vuoksi, ja tämä oli yksi tärkeimmistä syistä, minkä takia Ilves alunperin hankki Heleniuksen KalPasta.

Kolmannen erän alku tarjosi varsin sekavaa kiekottelua. Vähitellen Lukko pääsi käynnistelemään takaa-ajoaan, mutta heti ensimmäisen pidemmän pyörityksen päätteeksi Ilves tarjosi raumalaisille shokkihoitoa.

Nopeasta vastahyökkäyksestä Ville Meskanen pääsi yrittämään ensin aivan maalin edestä, mutta tähän Kaapo Kähkönen vielä venytti upeasti. Muutamaa sekuntia myöhemmin Meskanen pääsi yrittämään uudestaan, eikä epäonnistunut toista kertaa.

Ilveksen kolmas maali avasi peliä entisestään, mutta Lukko ei saanut kolmannessa erässä peliään kunnolla käyntiin oikein missään vaiheessa. Epävarma kiekollinen pelaaminen sekä keskialueen virheet avasivat Ilvekselle useita paikkoja vastahyökkäyksiin.

Ottelua oli enää reilu kaksi minuuttia jäljellä, kun Lukko sai vielä viimeisen oljenkorren. Ilveksen Arto Laatikainen koukkasi itsensä vaarattomassa paikassa jäähylle, jolloin Lukko otti maalivahdin pois ja yritti kavennusta kahden miehen ylivoimalla. Tämä ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan Ilves katkaisi neljän ottelun tappioputkensa ja kaivoi pudotuspelien kannalta itselleen elintärkeät kolme pistettä lukemin 3−1.

Molemmat joukkueet ovat seuraavan kerran tulessa lauantaina. Ilves jatkaa kotipelejään, kun vastaan luistelee Ässät Porista. Lukko puolestaan saa Raumalla vieraakseen toisen tamperelaisseuran, Tapparan.

» Lähetä palautetta toimitukselle