Helenius hörppäsi ja hölmöili, mutta Ilves taisteli jatkoajalle − "Hyvä, että saimme kerättyä itsemme"

LIIGA / Raportti
Pirteän pelin tuoksinnassa meno oli välillä myös lepsua.
Kuva © Saana Hakala
Sarjakärki Kärppien ja paikasta pudotuspeleihin taistelevan Ilveksen ottelusta jäivät päällimmäisenä mieleen maaleihin johtaneet harhasyötöt. Paikoin lepsusti pelanneet oululaiset saivat Ilveksestä tiukan vastuksen, mutta tupsukorvien pirteät hetket eivät kantaneet jatkoajalle selviytymistä pidemmälle.

Sisukas Ilves piti Kärppiä paikoittain pinteessä. Hetkittäin peli ei antanut viitteitä siitä, kumpi joukkueista olikaan sarjan johdossa. Ottelusta tasaisen tekivät lukuisat virheet sekä hallinnan vaihtelut.

− Tänään näki, että meillä on hyvä päivä. Oli hyvä, että saimme vielä kerättyä itsemme, vaikka omiin tulikin vähän helpohkoja maaleja, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi tuumi ottelun jälkeen.

Ilves aloitti räväkästi ja nappasi johtoaseman viiden minuutin pelin jälkeen. Juho Liuksiala löysi vastahyökkäyksen päätteeksi takatolpalta Arttu Ruotsalaisen, joka ohitti Kärppien torjuntavuorossa olleen Jussi Rynnäksen helposti. Pirteästi pelannut Ruotsalainen aiheutti Kärpille ongelmia useampaan otteeseen varsinkin ensimmäisessä erässä.

Kärpät pyrki kääntämään peliä nopeilla vastahyökkäyksillä, mutta vaarallisimmat tilanteet sai silti Ilves, joka vaikutti onnistuvan pelin kääntämisessä Kärppiä paremmin. Pohjoisen pojat olivat omalla alueellaan jopa yllättävän helisemässä, kun Ilves pyöritteli kulmapeliä ja löi lätkää luukulle.

− Tässä liigassa on niin tasaisia porukoita, että vaikka sarjakärki ja häntäpää kohtaavat, niin tosisaan saa vääntää, tuumi Kärppien Julius Junttila.

Mutta niin vain peli kääntyi. Erän loppupuolella Riku Helenius esitti muutamia hyviä torjuntoja Kärppien pyörityksen keskellä, kunnes viimeisellä minuutilla Jasse Ikonen onnistui tasoittamaan ottelun.

Toisessa erässä Kärpät jatkoi samaa painetta, johon se ensimmäisen erän päätti, ja Ville Leskinen vei Kärpät ensimmäistä kertaa johtoon. Leskisen laukaus oli terävä, mutta Helenius avusti löysähköllä torjuntayrityksellä.

Oman pään harhasyötöt kostautuivat

Nopeasti päästä päähän vyörynyt ottelu tasoittui jälleen, kun Jani Hakanpään luokaton avausyritys lipui suoraan Tapio Laakson lapaan. Karvauspuuhissa ollut Laakso ei häkeltynyt, ja kissakipparin kuti painui verkkoon Rynnäksen kilpikäden puolelta.

− Laakson vitja oli tänään todella hyvä, Kivi kehaisi.

Ilves haki johto-osumaa vimmatusti, mutta ei onnistunut käyttämään etsikkoaikaansa ylivoimallakaan. Maali roikkui tutun, loppuun kulutetun fraasin mukaan ilmassa, mutta johtoon siirtyikin Kärpät.

Maaliin johtaneet harhasyöt tasoittuivat, kun veräjänsä takana seikkaillut Ilves-kassari Helenius latasi kiekon pleksien kautta suoraan kulmauksessa odottaneelle Kärppien Leskiselle. Uransa parasta aikaa elävä hyökkääjä siirsi kiekon vikkelästi sota-alueelle, josta Saku Mäenalanen sai lakaista oululaiset 2−3-johtoon. Onneksi sadattelua ei kuulunut, mutta Heleniuksen elkeistä oli havaittavissa, että erheen merkiksi lensi kourallinen ärräpäitä.

Kärpät kasvatti johtoaan Ilveksen peräkkäisten jäähyjen aikana. Kultakypärä-Junttilan taidokkaan näköinen syöttö löysi tiensä Ilveksen neliön läpi Mikael Ruohomaalle, joka siirsi vierailijat karkumatkalle.

− Siinä kävi vähän onnenkantamoinen. Yritin pelata Kukkosen (Lasse) kautta ohjuria, mutta Ilves-äijän mailasta kiekko kimposi takatolpille, Junttila kertasi maaliaan.

Ilveksen Kivi ei jäähyistä purnannut.

− Siinä tuli kolme jäähyä vähän ylilatingin seurauksena, ja sitä kautta Kärpät pääsi peliin mukaan. Hyvä, että saimme vielä pelin kuitenkin aikaiseksi, päävalmentaja sanoi.

Helenius penkille

Kolmanteen erään Ilveksen maalille liukui Antti Lehtonen. Kiven mukaan vaihdon tarkoituksena oli herätellä joukkuetta.

− 2−4-tilanteessa täytyy aina jotain tehdä, jotta saataisiin muutosta.

Herättely toimi. Ilves kavensi numerot 3−4:ään Teemu Rautiaisen ohjauksesta. Kiekko pomppi sisään lopulta tolpan ja Rynnäksen kilven kautta. Ilveksen kultakypärä seilaa maalinsa seurauksena jo viiden ottelun pisteputkessa.

− Se oli oikea-aikainen bensamaali, Kivi totesi.

Kärppien jäähyjen avulla Ilves sai jälleen otetta pelistä. Pelin painopiste ja laukaisutilastot kääntyivät isäntien eduksi, mutta kaikkein vaarallisimpia tilanteita ei Rynnäksen maalin suulla nähty.

Varsin ansaittua tasoitusta saatiin odotella erän viime hetkille asti. Ilves otti Lehtosen pois, ja viimein Teemu Lepaus nosti tasoituksen häkkiin Ilveksen pelatessa kuudella viittä vastaan.

Jatkoajalla Kärppien voittomaalin tekijäksi nousi nopean hyökkäyksen päätteeksi tehot 2+1 kerännyt Leskinen. Kärpät jatkaa sarjan kärjessä, Ilves puolestaan metsästää edelleen pudotuspeliviivaa.

− Vähän liikaa meni maaleja omiin. Olimme aika lapasia maalin edessä ja Ilves pääsi iskemään. Toisaalta oli positiivista, että teimme itse noin monta maalia, Junttila tiivisti tuntonsa pelistä.

Junttilan mielestä Kärpät tarvitsee peliinsä tuoreutta. Hänen mukaansa oululaiset eivät ole ottaneet paineita TPS:n ja Tapparan lähestymisestä sarjataulukossa, vaan keskittyvät kliseisesti oman työn tekemiseen.

− Haluamme pelata vielä paremmin, mitä olemme viime aikoina esittäneet. Onneksi voittoja on tullut, Junttila summasi.

Molempien joukkueiden on syytä alkaa latautua seuraaviin otteluihinsa. Ilves saa perjantaina vieraakseen pykälän korkeammalla sarjataulukossa majailevan KooKoon, ja Kärpät puolestaan kohtaa lauantain kärkitaistossa TPS:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle