Ilves takoi JYPin jälleen jäähän − "Muutaman kerran kävi pulssi punaisella"

LIIGA / Raportti
Koivula viimeisteli ottelun voittomaaliksi jääneen osuman ohi Laurikaisen.
Kuva © Jarno Hietanen
JYP voitti tiistaina pelatun CHL-finaalin Växjössä, mutta Hakametsän perjantai-ilta oli jyväskyläläisille turhan hurja paikka. Ilves huristeli voittoon koko kauden huippuvedossa olleiden pelaajiensa voimalla.

Ilves pääsi heti ensimmäisessä vaihdossa kolmella yhtä vastaan -hyökkäykseen, eikä karakiekkoon ehtinyt Teemu Rautiainen erehtynyt paikan saatuaan. JYP oli kauttaaltaan telineissä avauserän avauspuolikkaalla. Juuso Vainion kaksiminuuttinen avusti Ilveksen kahden maalin karkumatkalle.

Ville Meskanen on ollut hurjassa vireessä koko kauden ajan, ja 2−0-osuma oli nuorelle laiturilla vasta alkusoittoa illan tehoilussa. Meskanen iski myöhemmin erässä myös joukkueensa kolmannen osuman. Kotijoukkueen kultakypärän maalien välissä JYPin Jerry Turkulainen onnistui ohittamaan Riku Heleniuksen. Vieraiden maali tuli hieman varkain, sillä tupsukorvat olivat hallinneet kenttätapahtumia liki täydellisesti.

− Olimme tänään kaikessa tekemisessä jäljessä: puolustuspelaamisessa, maalivahtipelissä ja erikoistilanteissa. Ennen kaikkea maalintekotehokkuudesta puuttui pikkuisen, harmitteli JYPin päävalmentaja Marko Virtanen ottelun jälkeen.

CHL-mestaruuden JYPille torjunut Juho Olkinuora sai tarpeekseen avauserän jälkeen ja Eetu Laurikainen siirtyi tolppien väliin. Veskarin vaihto toikin JYPille hetkelllisen piristysruiskeen, ja puolustaja Ossi Ikonen saikin kimmotettua laukauksensa Heleniuksen maalin tolppaan.

Ilves oli siirtyä 4−1-johtoon, mutta Mikko Kalteva ehti siirtää maalin paikoiltaan hyvissä ajoin. Puolustajan teko tulkittiin kuitenkin tahalliseksi, ja seurauksena oli kahden minuutin istunto. Kaltevan kakkosta pidempi istunto koettiin, kun Hakametsän hallin päätypleksi posahti rikki. Korjaustoimet kestivät tovin, jonka jälkeen JYP sai kiekon pelattua kotijoukkueen verkkoon, kun Helenius seikkaili ulkona työpaikaltaan. Hurrikaanipaidat tekivät täysosumansa kuitenkin paitsioasemasta, joten kavennusosuma jäi syntymättä.

Kun JYP ei onnistunut hyödyntämään Oskari Laaksosen ottamaa jäähyä, ja siitä tullutta ylivoimaa, kosti Ilves iskemällä kaksi pikamaalia Laurikaisen selän taakse. Otto Koivulan ja Sami Sandellin osumilla Ilves lähti tauolle 5−1-johdossa.

− Muutaman kerran kävi pulssi punaisella. Välillä selvisimme onnella, välillä jollain muulla. JYP on niin umpivaarallinen jengi. Nyt vain rajua palauttelua, ja huomenna show jatkuu, kertoili Ilves-päävalmentaja Karri Kivi tuntojaan.

Kolmas erä sai lentävän lähdön, kun Ilveksen Olli Vainio tinttasi kiekon JYP-maalin yläputkeen. Hetki tästä, ja Juhani Tamminen tarjosi kolttosillaan vieraille ohuen mahdollisuuden tulla peliin mukaan ylivoimalla. Yhden kerran jyväskyläläiset saivatkin kiekon Ilves-rysään − kädellä, joten tuomiona oli vieraiden toinen sääntöjen vastainen osuma.

Pienen harjoituksen jälkeen Juuso Puustinen onnistui tekemään JYPille oikeankin maalin,ja kaventamaan pelin 5−2:een. Kenttätapahtumat kallistuivat osuman jälkeen vankasti kotijoukkueen päätyyn, ja yleisö eli mukana voimakkaasti, kun tilanteet satelivat sinne tänne. JYP-kultakypärä Antti Suomela otti osumaa taiston tiimellyksessä, ja liukui tuskaisen oloisena vaihtopenkille.

Juho Liuksialan veto ja Topias Haapasen läpiajo miltei kasvattivat kotijoukkueen johtoasemaa, mutta maalien sijaan erityisesti tilanteista jälkimmäinen kuumensi tunnelmaa hallissa. Haapanen näet liukui päin Laurikaista − vahvasti JYP-puolustuksen avittamana. Lopulta JYPin kirivalmiudesta, tai sen puutteesta saatiin osoitus, kun Nolan Yonkman tarrasi liki puoli metriä itseään lyhyempää Rautiaista kiinni väärin ottein.

Ilves nappasi lopulta 6−3-voiton tuoreesta CHL-mestarista, kun Kaltevan viivakuti yllätti vielä Heleniuksen ottelun viimeisellä minuutilla ja Rautiainen pisti kiekon tyhjään verkkoon. Voittonumerot olivat näin ollen JYPin kannalta numerollisesti yhtä kehnot kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Tampereella joulukuun alussa, jolloin Ilves voitti 5−2.

Ilves koki ottelun loppuhetkillä ikäviä uutisia, kun Eemeli Suomi joutui jättämään pelin kesken. Nuori hyökkääjä sai lämärin pohkeeseensa.

− Katsotaan huomenna, mikä on hänen tilanteensa. Iso verenpurkauma tuli jalkaan. Se oli tärkeä blokkaus siihen paikkaan, ja hän taisteli vaihdon hienosti loppuun. Hän on meille melkoinen Robin Hood. En tiedä saammeko kapteeni Tapio Laaksoa aivotärähdyksen jäljiltä vielä huomenna takaisin, Kivi analysoi loukkaantumisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle