Vauhtia, vaarallisia tilanteita ja kova viime hetken ratkaisu − Ilves kaatoi HPK:n Tampereella

Teemu Rautiainen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla.
Sarjajumbo Ilves sai perjantai-iltana kotonaan vastaansa HPK:n. Ottelun ensimmäinen erä oli varsin epävarmaa sähläystä, mutta toisessa erässä laitettiin iso vaihde silmään. Maalitehtailun jälkeen ratkaisua saatiin jännittää ottelun loppuhetkille asti. Myös Ilveksen maalivahti Antti Lehtonen loukkaantui ottelun tiimellyksessä.

Ottelu alkoi jokseenkin odotetunlaisesti. Ensimmäistä erää tahdittivat hidas, epävarma hyökkäysten rakentelu maustettuna runsaalla määrällä harhasyöttöjä.

Ilveksen Stefan Espelandin otettua rangaistus kampituksesta ajassa 4:22, pääsi HPK niskan päälle. Jäähy ei realisoitunut maalin muodossa, mutta vierasjoukkue sai vielä jäähyn jälkeenkin pyöritettyä pitkiä hyökkäysjaksoja Ilveksen puolustusalueella.

Erän puolivälin jälkeen koitti Ilveksen vuoro kokeilla ylivoimaa, kun Mathias Porseland rikkoi hiukan turhanoloisesti Teemu Lepausta HPK:n maalin takana.
Ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta välittömästi Porselandin päästyä rangaistusaitiosta, Ilveksen Otto Koivula kieputti itsensä maalintekosektoriin, ja laukoi kiekon ohi maskissa olleen Emil Larmin.

HPK hallitsi hienokseltaan avauserää, mutta pitkät pyöritykset päättyivät kerta toisensa jälkeen heikkoihin ratkaisuihin tai epäonniseen viimeistelyyn.

Toisen erän maalijuhlat

Toisen erän alku oli varsin identtinen ensimmäisen erän kanssa. Epävarmaa kiekollista peliä puolin ja toisin, ja Ilvekselle jäähy viiden minuutin kohdalla. Tässä vaiheessa alkoi kuitenkin tapahtua.

Liigan heikoin ylivoima ei meinannut saada kunnon pyöritystä aikaiseksi, mutta maalin se onnistui tekemään. Maalia edelsi yleisöä kuumentanut tilanne, jossa HPK:n Janne Lahti törmäsi Ilveksen maalivahti Antti Lehtoseen. Vahingolta näyttäneestä tilanteesta ei vihelletty jäähyä, vaikka tamperelaisyleisö olikin toista mieltä

Törmäystä seuranneen aloituksen jälkeen Kristian Vesalainen takakarvasi kiekon maalin edessä Ilveksen Jarkko Parikalta, ja tasoitti pelin kauden avausmaalillaan.

HPK ei ehtinyt kauaa juhlia tasoitusta, kun Ilves iski takaisin. Vain reilua minuuttia myöhemmin kerhokasvatti Teemu Rautiainen iski kauden neljännellä maalillaan Ilveksen uudelleen johtoon.

Tästä kierrokset vain lisääntyivät. Ensin Ilveksen Juuso Pulli sai jäähyn estämisestä neljäkymmentä sekuntia Ilveksen johtomaalin jälkeen ja HPK käytti tilaisuuden hyväkseen, kun Eetu Tuulola iski uran avausmaalillaan pelin uudelleen tasoihin.

Toisen erän maalikarkeloita jatkettiin alle kaksi minuuttia edellisestä. Kotijoukkueen Juhani Tamminen kiersi maalin kiekon kanssa, ja laukoi limpun maaliin. Vaikka kiekko livahti hiukan helpon näköisesti etukulmasta ohi Larmin, on huomioitavaa kuinka rauhassa Tamminen sai maalin edessä touhuta.

3−3-tasoituksesta vastasi vierasjoukkueen Jere Innala, joka onnistui yllättämään Lehtosen varsin pienestä kulmasta. Edellisestä maalista oli ehtinyt kulua aikaa 2:21.

Henkisen vireen takia nämä ovat isompia kuin kolme pistettä

Erän loppupuolella Ilves pääsi kokeilemaan kahden miehen ylivoimaa lähes minuutin verran, kun HPK:n Joonas Lehtivuori ja Niklas Friman komennettiin perätysten jäähylle. Ilves ei kuitenkaan saanut kiekkoa ylivoimalla maaliviivaa lähemmäksi.

Ilveksen tuhlattua ylivoimansa, iski vierasjoukkue erän kuudennen maalin. HPK:n Harri Kainulainen karvasi kiekon itselleen, syötti vapaana olleelle Eetu Tuulolalle, ja tämä laukoi illan toisella maalillaan HPK:n ensimmäistä kertaa johtoon.

Erän viimeisellä minuutilla HPK pääsi vielä ylivoimalle, jonka paras paikka siunaantui Tuulolalle, mutta tämä ei onnistunut hattutempussaan.

Maalivahdin vaihto, valmentajan haasto ja viimeisten sekuntien ratkaisu

Kolmannessa erässä joukkueet vetivät käsijarrua päälle, eikä toisen erän kaltaista vauhtikiekkoa enää nähty. Kolmanteen erään Ilves myös vaihtoi maalivahtia, kun Markus Ruusu korvasi aivotärähdyksen saaneen Antti Lehtosen.

Kolmas erä eteni varsin tasaisissa merkeissä. Ilves haki tasoitusta mutta HPK puolusti kliinisesti. Ajassa 51:01 Ilveksen Stefan Espeland sai kiekon lopulta maaliin. Erikoinen tapahtumaketju sisälsi kovan hässäkän maalin edessä, ja täysin toisella puolella kenttää toisiinsa sotkeutuneet Juhani Tammisen ja Kristian Vesalaisen.

HPK:n valmentaja Antti Pennanen käytti myös haasto-oikeuttaan, ja maalia tarkistettiinkin varsin pitkään. Lopulta kotiyleisö sai kuitenkin helpottavan tuomion kun maali ilmoitettiin hyväksytyksi.

− Se oli pienestä kiinni ja lähellä oli, etteikö sitä olisi hylätty. Takana oleva Ilveksen pelaaja osuu Larmiin, mutta osuu juuri maalivahdin alueen ulkopuolella, kommentoi HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen tilannetta jälkeenpäin.

Ottelua oli jäljellä enää 2:03, kun HPK:n Juho Keräselle vihellettiin varsin kova hyökkäyspään estämisjäähy. Ilveksen ylivoima pyöri HPK:n alueella lähes koko kahden minuutin ajan, ja lopulta Teemu Rautiainen naulasi ottelun ratkaisun kun pelikellossa oli enää kahdeksan sekuntia jäljellä.

− Kova loppu. Pelattiin hyvä peli ja oltiin parempia tänään monessa asiassa. Omiin tietenkin annettiin liian halpoja maaleja. Harmittaa muutama maali mikä meille meni, kommentoi HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen illan ottelua.

− Tietenkin se, että yksi kokeneimmista pelaajista menee ottamaan tuollaisen hyökkäyspään jäähyn niin sitä ei vaan olisi voinut tähän kohtaan voinut tulla, mutta näköjään se pitää vielä oppia lisää ja ymmärtää, että me opimme pelaamaan viisaammin näitä hetkiä, sanoi Pennanen ottelun lopusta.

− Se on tietenkin monesta asiasta kiinni, että yhtä selitystä ei ole antaa. Me olemme keväästä asti tehneet asioita ja paljon on matkan aikana tapahtunut. Me tiedämme itse mistä se on kiinni, ja se on tärkeintä, tiivisti Pennanen kysymyksen vaikeasta alkukaudesta.

− Oli tämä varmaan tähän vaiheeseen tärkeä voitto, kun viime viikko oli hyvää ja sieltä ei jäänyt mitään käteen. Henkisen vireen takia nämä ovat isompia kuin kolme pistettä, kommentoi puolestaan Ilveksen valmentaja Kivi voiton henkistä tärkeyttä.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejä heti lauantaina, kun Ilves matkustaa Sportin vieraaksi, ja HPK kohtaa kotonaan KooKoon.