HIFK-JYP, ottelusarjaraportti: Suomela palasi kuvaan ja tasoitti ottelusarjan

LIIGA / Raportti
JYP oli terävämpi maalinedustalla.
JYP onnistui tasoittamaan ottelusarjan Helsingissä tiukan ottelun päätteeksi. JYPin puolelta suurimmat tason nostajat olivat Antti Suomela ja Jussi Olkinuora.

23.3. 2. ottelu HIFK-JYP 1−2 ja. (0−0, 0−0, 1−1, 0−1)

Ennakkoasetelmat: HIFK onnistui hakemaan vierasryöstön puolivälierien avausosasta, ja JYP halusi toistaa tämän tempun. HIFK oli saanut kokoonpanoonsa takaisin Jarkko Malisen, josta odotettiin apua heikosti sujuneisiin aloitustilanteisiin.

JYP ei tappiosta huolimatta lähtenyt muuttamaan kokoonpanoaan. Pelillisesti avainasemaan nousi se, että kuinka kuva muuttaa avausosasta. HIFK:lta odotetaan huomattavasti aktiivisempaa otetta, mitä kautta JYP yritetään saada paineen alla pulaan.

Raportti: Toinen osaottelu ei muuttanut parin tasaisuutta laisinkaan, vaikka pelin kuva keskiviikosta kääntyi päälaelleen. HIFK vyörytti hyökkäyksiä kohti JYPin aluetta, mutta maalinteko oli tukkoisaa.

JYP luotti kurinalaiseen vieraspelaamiseen terävillä vastahyökkäyksillä ryyditettyinä. Tämä näyttikin kantavan päätöserässä voittoon, mutta HIFK onnistui kampeamaan pelin jatkoajalle.

Siellä sankariksi nousi Antti Suomela, jonka iltapuhde Jyväskylässä oli haastava. Suomela hakkasi Mikko Kuukan laukauksen irtokiekon verkon perukoille.

Maalivahdit keskiössä

Ottelun alkua sotkivat molempien joukkueiden rangaistukset, minkä takia selvää kuvaa pelin suunnasta oli vaikeaa muodostaa. Erän edetessä HIFK kuitenkin tarttui tahtipuikkoon tiukemmin pitäen painopistettä hyökkäysalueellaan.

Micke-Max Åsten oli suuressa roolissa hämmentämässä maalinedustalla, mutta Jussi Olkinuora ei juuri pudottanut kakkoskiekkoja hakattavaksi. 

Avoimempi hyökkäyspelaaminen avasi myös JYPille omat paikkansa vastahyökkäyksistä, mutta Kevin Lankinen jatkoi keskiviikkoisella tasollaan. 

Toisessa erässä molemmat maalivahdit nousivat valokeilaan. Erityisesti Olkinuora venyi lukuisiin paraatipelastuksiin haparoineen JYP-puolustuksen takana. Paras paikka aukeni Maliselle Juuso Vainion kiekon menetyksen jälkeen, mutta kuparinen ei rikkoutunut vieläkään.

Pelin luonnetta kuvasi vauhdikkuus, jonka takia paikkoja nähtiinkin molemmissa päädyissä. JYP kävi lähellä paria onnekasta maalipaikkaa, mutta kiekko pomppi senttejä ohi maalin. Myös tiloja maalinedustalle alkoi röyhkeydellä aueta, mutta toiselle erätauolle lähdettiin 0−0-lukemista.

Maaleja tuli, tasatilanne säilyi

Päätöserä ehti vanhentua hieman alle kaksi minuuttia, kun ottelun ensimmäinen maali syntyi. JYP pääsi hyvänä rintamana suoraan hyökkäykseen, jonka päätteeksi Janne Kolehmainen ohitti Lankisen.

Pian tämän jälkeen JYP pääsi ylivoimalle hakemaan toista maalia, mutta erikoisten sattumien jälkeen syntyneessä tilanteessa kiekko ei päätynyt tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Koska HIFK oli takaa-ajoasemassa, alkoi hyökkäyspelissä näkyä jälleen enemmän riskejä. Tämä avasikin JYPille jälleen paikkoja tappaa peli, mutta nämä jäivät käyttämättä.

Keskiviikkona HIFK:lta esiin astui Patrik Carlssonin ketju, ja sama toistui tällä kertaa. Tällä kertaa ison osuman teki Juha-Pekka Haataja, jonka osumalla ottelu eteni jatkoajalla.

JYP pääsi aloittamaan jatkoajan ylivoimalla, mutta tässä ratkaisua ei tullut. Loppupeleissä jatkoaika ehti vanhentua kolme ja puoli minuuttia ennenkuin Suomelan osuma toi illan päätökseen.

Kolmas puolivälieräottelu pelataan Jyväskylässä lauantaina.

Muut jutut ottelusta:

Helsingissä syntyi taistelupari − "Koomista, että tunne otetaan väkisin pois"

HIFK suojeli maalinedustaansa kovin ottein.

21.3. 1. ottelu JYP-HIFK 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Katso Jatkoajan ottelusarjaennakko

Raportti: Ensimmäinen erä ja koko ottelusarja alkoi vieraiden puolelta räväkästi, kun Patrik Carlsson vei HIFK:n 1−0-johtoon, kun ottelua oli ehditty pelaamaan vain reilu minuutti. 

Maalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena, varovaisena ja tarkkana. JYP otti kiekkokontrollin ja hallitsi kiekkoa enimmissä määrin, mihin HIFK pyrki vastaamaan tiiviillä keskialueen trapilla. Hyökkäysalueelle murtamiseen molemmat joukkueet viljelivät kohtalaisen paljon päätykiekkoja. 

Avauspelaamisessa HIFK:lla oli ajoittain vaikeuksia. Helsinkiläiset syöttivät vaarallisen näköisesti muutamia kertoja keskikaistalle, minkä seurauksena JYP sai riistoja aikaan. Erän puolivälissä vierailijat pääsivät kuitenkin ylivoimalle. 

Ylivoimansa aikana HIFK ei kuitenkaan onnistunut luomaan oikein mitään. Jäähyn jälkeen JYPillä oli laadukas maalipaikka mennä johtoon, kun Jani Tuppurainen katkaisi siniviivan tuntumassa HIFK:n Joonas Raskin syötön ja pääsi nokikkain Kevin Lankisen kanssa. Lankinen kuitenkin otti HIFK:n maalilla pidemmän korren ja torjui Tuppuraisen yrityksen.

JYPillä oli muutenkin läpi erän enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin HIFK:lla. Jyväskyläläiset pääsivät erän lopulla vielä ylivoimallekin, mutta Lankisen torjuntojen ja HIFK:n puolustajien laukausten blokkausten takia erätauolle siirryttiin HIFK:n johdossa. 

Toisessa erässä JYP tasoihin, kolmannessa vieraiden ruotsalaishyökkääjä ratkaisijana

Heti toisen erän alussa alivoimalla Janne Kolehmaisella oli laadukas maalipaikka tuoda kotijoukkue tasoihin, mutta Lankinen piti edelleen maalinsa puhtaana. 

Toinen erä poikkesi hieman ensimmäisestä erästä. HIFK pyrki paineistamaan aavistuksen aiempaa korkeammalta varsinkin erän alussa, mikä taas avasi peliä hieman. Keskialueelle syntyi ajoittain vapaita tiloja ja peliä käännettiin muutenkin läpi erän nopeammin pystyyn.

JYP jatkoi vahvaa karvauspelaamistaan ja sai luotua muutamat maalipaikat hyökkäysalueen riistoista. Erän vanhetessa HIFK alkoi kuitenkin saada hieman kiekollisesta pelaamisestaan kiinni. 

Helsinkiläiset ottivat aika ajoin kiekkokontrollin yhä vahvemmin itselleen ja rytmittivät peliä. Näin ollen heidän hyökkäyksensä pitenivät ja määrällisesti HIFK hyökkäsi enemmän. JYP kuitenkin puolusti varsin tiiviisti omalla puolustusalueellaan, eikä maalipaikkoja kovin montaa nähty.

JYPillä oli kuitenkin toisessa erässä joukkueista laadukkaimmat maalipaikat. Vielä erän lopussa JYP pääsi ylivoimalle, jonka aikana se tuli tasoihin. HIFK:n Teemu Eronen pelasi maalin edustalla irtokiekkotilanteen hieman löysästi, minkä ansiosta Juha-Pekka Hytönen pystyi tasoittamaan ottelun.

Kolmannen erä alku oli hieman aiempaa vapaampaa ja aaltoilevampaa peliä. HIFK pystyi kuitenkin rytmittämään peliä yhä enemmän ja enemmän. JYP ei silti jäänyt statistina seuraamaan vierestä, vaan pystyi myös itse kiekkokontrolliin paikan tullessa.

Erän puolivälin lähestyessä alkoi maalipaikkoja siunaantua. Ensin JYPin Antti Suomelalla oli puolittainen maalipaikka maalin edessä. Tästä hetki ja HIFK:n nelosketju järjesti JYPin maalille mylläkän. HIFK pääsi ottelussa kolmannen kerran ylivoimallekin, mutta muutamista maalipaikoista huolimatta HIFK ei onnistunut vielä johtomaalia tekemään.

2−1-johtomaali ja sitä myöten ottelun voittomaali nähtiin reilu neljä minuuttia ennen loppua. Carlsson kiersi kiekon kanssa maalin ja pystyi syöttämään toisella maalin kulmalla päivystäneelle Erik Thorellille. Ruotsalaishyökkääjä ei paikastaan erehtynyt.

Vielä ottelun loppuhetkillä muun muassa JYPin Joonas Nättisellä oli laadukas maalipaikka tasoittaa ottelu siinä kuitenkaan onnistumatta.

Näin ollen HIFK voitti ottelun lukemin 2−1. Ryöstöretken takuumiehinä häärivät Carlsson, joka oli molemmissa maaleissa mukana ja Lankinen, joka piti HIFK:ta pystyssä varsinkin ensimmäisessä erässä.

Muut jutut ottelusta

Haastattelu: Hytönen kielsi passiivisen HIFK:n yllättävyyden: "Tasoitus ei tuonut riittävää latausta"

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo