HIFK-JYP, ottelusarjaraportti: Konkarihyökkääjän jäähysuma suistutti JYPin junan raiteiltaan

LIIGA / Raportti
Joonas Rask nakutti illan ottelussa kolme pistettä.
Maanantai-iltana Helsingissä pelattiin HIFK:n ja JYPin välisen pudotuspelisarjan neljäs ottelu. Varsin vauhdikkaassa ottelussa HIFK oli heti alusta alkaen kuskin paikalla eikä antanut JYPille hallintajaksoja. Näin ollen se tasoitti otteluvoitot lukemin 4-1.

26.3. 4. ottelu HIFK-JYP 4-1 (2-0, 2-0, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Kaksi edellistä ottelua voittanut JYP haki Helsingistä kolmatta voittoaan peräjälkeen. Voitolla sarja olisi ensimmäisen kerran katkolla keskiviikkona Jyväskylässä. 

Lisämielenkiintoa maanantain otteluun toi HIFK:n Juhani Tyrväisen paluu kaukaloon pelikieltonsa jäljiltä. Tyrväisen paluun myötä HIFK rukkasi kokoonpanoaan isolla kädellä, kun jokaisessa ketjussa oli muutoksia aina maalivahtia myöten. 

Raportti: Ottelu meni JYPin kannalta heti alkuminuuteista lähtien vihkoon. HIFK oli joukkueista aloitteellisempi, pelasi laadukkaammin kiekolla ja puolusti viisikkona tiiviisti, minkä ansiosta se pystyi ottamaan voiton ja tasoittamaan ottelusarjan.

Voiton takuumiehinä hääri kolme pistettä nakuttanut Joonas Rask ja kaksi pistettä tehtaillut Miro Heiskanen. JYPin Janne Kolehmaiselle ottelu oli varsin synkkä.

Ottelun alku painajaismainen JYPille ja jyväskyläläisten konkarihyökkääjälle

Ottelun ensimmäinen erä ei olisi voinut olla JYPin kannalta hankalampi. Jyväskyläläisjoukkue joutui jo toisella peliminuutilla alivoimalle, kun Kolehmainen otti jäähyn. Kokenut hyökkääjä oli lopulta avauserän ensimmäisen kymmenen minuutin aikana peräti kolme kertaa jäähyllä. 

HIFK onnistui lopulta kolmannella ylivoimallaan maalinteossa, kun Miro Heiskanen avasi maalihanat Joonas Raskin esityöstä. Maalin jälkeen JYP pyrki laittamaan paineen HIFK:n puolustusalueelle ja otti hetkellisesti kiekkokontrollin. Sitä iloa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Kolehmainen otti jo neljännen jäähynsä. 

Neljännellä ylivoimallaan HIFK onnistui toistamiseen maalinteossa, kun Teemu Erosen rannelaukaus siniviivasta meni avauserässä mainiosti torjuneen Jussi Olkinuoran ohi maaliin. 

Erän edetessä kohti loppuaan HIFK pysyi JYPiä aloitteellisempana joukkueena. Se pystyi paineistamaan korkealta ja hyvässä tasapainossa saaden JYPin avauspelaamisen sakkaamaan. Tästä hyvä esimerkki oli aivan erän loppuhetken HIFK:n Erik Thorellille siunaantunut huippupaikka. 

Jarkko Immonen menetti kulmassa kiekon, minkä seurauksena HIFK pystyi rakentamaan Thorellille maalin kulmalle loistotontin tehdä maali. Olkinuora kuitenkin otti tuiki tärkeän torjunnan, joten erätauolle mentiin HIFK:n kahden maalin johdossa.

HIFK:n hallinta jatkui toisessa erässä, kolmannessä erässä JYP otti maalivahdin maaliltaan kolmesti

Toisen erän alkuun JYP tuli hieman aiempaa paremmin, kun Miha Verlicillä oli jyväskyläläisten ensimmäinen laadukas maalipaikka koko ottelussa. Slovenialaishyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan kotijoukkueen maalilla torjunutta Kevin Lankista

Läpi toisen erän alkuminuuttien molemmat joukkueet kamppailivat tiukasti kiekkokontrollista ja pelin virtauksen haltuun ottamisesta. Heti kun siihen paikka oli, molemmat joukkuet rytmittivät peliä. Keskialueelle syntyi myös varsin suuria tiloja molempien joukkueiden osalta. Näin ollen keskialueen yli mentiin vauhdilla.

Erän puolessa välissä HIFK alkoi ottaa peliä jälleen haltuunsa. Kotijoukkueen nelosketju sai pitkän pyörityksen JYPin puolustusalueelle, minkä aikana se pystyi vaihtamaan lennosta pelaajia ja pitämään kiekkoa hyökkäysalueella. 

Tästä pitkästä pyörityksestä ei mennyt kuin hetki, kun Rask onnistui ohittamaan Olkinuoran ja vei HIFK:n jo kolmen maalin johtoon. Maalin jälkeen JYP vaihtoi maalille Eetu Laurikaisen. 

Hetkellisesti JYP piristyi maalin jälkeen. Se sai pienen paineen hyökkäysalueelle, minkä aikana Vili Sopanen hankki itselleen jäähyn. Ylivoimalla JYPin kultakypärä Antti Suomela pääsi lähimmäksi maalia laukoessaan maalirautoihin.

JYPin piristyminen oli vain hetkellistä, sillä pian JYPin ylivoiman jälkeen Ryan O'Connor muutti lukemiksi 4−0. Neljännen maalin jälkeen JYP pääsi jälleen ylivoimalle, mutta ei onnistunut maalinteossa muutamasta maalipaikastaan huolimatta. Erän loppuvaiheilla pelin virtauskin muuttui koko ajan aaltoilevammaksi.

Kolmannen erän alkuun JYP tuli niin ikään vahvasti. Se pääsi jo toisella peliminuutilla ylivoimalle, jonka aikana se myös otti maalivahdin pois. Ylivoimansa aikana Jake Newton laukoi maalirautoihin ja Jani Tuppuraisella oli miltei tyhjä maali edessä, mutta maalia ei syntynyt. 

Erikoistilanteen jälkeen HIFK:lla oli myös oma laadukas maalipaikkansa, kun Thorell tarjoili maalin takaa maalin eteen Raskille laadukkaan maalipaikan, mutta veto suuntautui yli maalin. Erän puolivälin tienoilla Kolehmaisen synkkä ottelu jatkui, kun kokenut hyökkääjä joutui jo viidennen kerran jäähylle. 

JYP kuitenkin lopulta onnistui maalinteossa Juha-Pekka Haatajan istuessa jäähyllä. JYP otti jälleen maalivahdin pois ja pyöritti ylivoimaa kuudella miehellä. Juuso Puustinen rokotti lopulta vanhaa seuraansa vastaan maalin edestä. 

Käytännössä läpi kolmannen erän lopun JYP pelasi kuudella miehellä. Se pystyi luomaan pitkiäkin pyörityksiä HIFK:n puolustusalueelle, mutta maalinteko oli edelleen tuskaista. Muun muassa Tuppuraisella oli jälleen puolityhjää maalia tarjolla. HIFK kuitenkin kesti paineen, voitti ottelun lukemin 4−1 ja tasoitti otteluvoitot. 

Seuraava ottelu pelataan keskiviikkona Jyväskylässä.

Muut jutut ottelusta:

Kommentti: Tyrväisen mukaantulo on HIFK:n kultainen sauma 

HIFK uusimassa pudotuspelinöyryytyksen − Maalivahdin vaihto ei auttanut JYPiä

24.3 3. ottelu JYP-HIFK 4-3 je. (0-1, 2-0, 1-2, 1-0)

Ennakkotunnelmat: Perjantaina Helsingissä onnistuneen ryöstöretken tehnyt JYP halusi toistaa saman myös kotikaukalossa. Ensimmäisen kohtaamisen Jyväskylässä vienyt vierajoukkue puolestaan haki toistoa ensimmäiselle ottelulle. JYP jatkoi eilisen tapaan Jussi Olkinuoralla, mutta HIFK vaihtoi maalivahtia eilisestä. Eilen maalissa torjunut Kevin Lankinen sai väistyä ja tilalle luisteli Atte Engren.

Raportti: JYP tuli kolmanteen puolivälieräotteluun varsin unisena ja illan vierasjoukkue hallitsikin pelillisiä tilanteita lähes koko ensimmäisen erän. HIFK karvasi JYPin viisikoilta tilan ja syöttöpaikat, eikä näin ollen kotijoukkue juhlinut ensimmäisen viidentoista minuutin aikana useasti maalipaikoilla.

Helsinkiläiset kuitenkin vyöryttivät usealta rintamalta kotijoukkueen maalille ja JYPin kenttäpuoliskolla nähtiin pitkiäkin pyörityksiä. HIFK sai hyökkäysalueella liikuteltua kiekkoa pienillä syötöillä ja se voitti useita kaksinkamppailuita. JYP peruutti helsinkiläisten pyörittäessä maalin eteen, mikä avasi HIFK:lle entistä paremmin mahdollisuuksia hallita pelillisiä tilanteita. 

HIFK hallitsi varsinkin ottelun alkua ja se loi useita maalintekopaikkoja JYPin kenttäpäätyyn. Kun oli pelattu noin viisi minuuttia, siirtyivät helsinkiläiset ansaitusti 1−0-johtoon Jarkko Malisen osumalla. Maali oli Maliselle ensimmäinen tämän kevään pudotuspeleissä. Tilanteessa Teemu Tallberg haastoi JYPin maalin takana, minkä jälkeen hän sai onnekkaasti pomputeltua kiekon maalin kulmalle nousseelle Maliselle, jolla oli varsin helpohko työ siirtää pikkumusta maaliin. 

Pikku hiljaa kotijoukkue pääsi paremmin peliin mukaan, ja se saikin rakennettua useammin maalintekopaikkoja helsinkiläisten puoliskolle. Vaarallisimmilta tekopaikoilta kuitenkin vältyttiin. HIFK puolusti todella hyvin maalinedustansa, eikä kotijoukkueen pelaajat päässeet mahdollisille irtokiekoille. 

JYP hallitsi maalinedustan - HIFK iski maalinsa kauempaa

Kotijoukkue oli ajoittain suurissakin vaikeuksissa toisessa erässä, kun HIFK jatkoi kaukalossa pelitilanteiden hallitsemista. Ajoittain JYP joutui puolustamaan pitkiäkin aikoja, mutta HIFK ei onnistunut lisäämään johtoaan. JYP sai toisen erän puolivälin tienoilla pientä pelillistä hallintaa, ja se myös näkyi positiivisesti tulostaululla. Ensin 28 minuutin kohdalla kotijoukkue tuli ansaitusti tasoihin, kun Mikko Kalteva onnistui maalinteossa. Osumaan esityön tekivät Joonas Nättinen sekä juhlaotteluaan viettänyt Jani Tuppurainen.

JYP sai tasoitusosumastaan pientä positiivista henkeä ylle, minkä seurauksena peli pyöri helsinkiläisten kenttäpäädyssä. Jyväskyläläisyleisö sai aivan toisen erän loppuhetkillä aihetta riemuun, kun Jarkko Immonen vei kotijoukkueen 2−1-johtoon. Esityöstä vastasivat kotijoukkueen ensimmäiseen maaliin kirjauttaneet herrasmiehet.

Kolmanteen erään JYP jatkoi pelillistä hallintaansa ja sai aiempaa pidempiä pyörityksiä HIFKin kenttäpäätyyn, muttei onnistunut viimeistelemään. Erän puolivälissä HIFK onnistui toimittamaan kiekon toistamiseen Olkinuoran selän taakse. Ajassa 51.46 syntyi HIFK:n tasoitusosuma, kun Oliwer Kaski sivalsi voimakkaan laukauksen verkon perukoille. Maalia edelsi puolustaja Miro Heiskasen hieno levitys Kaskelle siniviivan tuntumassa.

Tästä ei kuitenkaan kotijoukkue lannistunut, vaan se jatkoi vimmattua hyökkäämistään HIFK:n kenttäpäätyä kohti. JYPin maalilaulu kajahti ilmoille kolmannen kerran ottelun aikana, kun kiekko löytyi jälleen HIFK:n maalista. Maali syntyi noin viisi minuuttia Kasken tasoitusosuman jälkeen. Maalista vastasi illan toisellaan Immonen.

HIFK otti ottelun loppuhetkillä aikalisän ja maalivahdin pois, ja haki tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla. Koko JYP-halli hiljeni, kun pelikellossa oli jäljellä ainoastaan 18 sekuntia. Uskomattomasti HIFK onnistui vielä tulemaan tasoihin ilman maalivahtia. Maalintekijänä toimi edellisen tasoitusosuman iskenyt Kaski, joka läväytti jälleen kovan laukauksen ohi Olkinuoran. Näin ollen eilisen tapaan lähdettiin hakemaan ratkaisuosumaa jatkoerästä.

Varsinaisella peliajalla JYP oli HIFK:ta paljon parempi hyökkäysalueella maalinedustan pelaamisessa, sillä se iski kaikki maalinsa aivan maalin lähettyviltä. Ottelussa pelaajien mailat nousivat välillä varsin korkealle, sillä kuudenkymmenen minuutin aikana vihellettiin yhteensä viisi kappaletta kahden minuutin rangaistuksia korkeasta mailasta.

Jatkoerää ei kerennyt kulua kuin noin viisi minuuttia, kun JYPin pelaajat saivat aihetta riemuun. Pikkumusta löytyi siis neljännen kerran helsinkiläismaalivahti Engrenin selän takaa. Ison kiitoksen maalista ansaitsee kotijoukkueen kultakypärä Antti Suomela, joka nousi maalin takaa ja syötti HIFK-maalin edustalle nousseelle Ossi Ikoselle, jolla oli varsin helppo työ siirtää kiekko tyhjään rysään.

Muut ottelussa julkaistavat jutut:

23.3. 2. ottelu HIFK-JYP 1−2 ja. (0−0, 0−0, 1−1, 0−1)

Ennakkoasetelmat: HIFK onnistui hakemaan vierasryöstön puolivälierien avausosasta, ja JYP halusi toistaa tämän tempun. HIFK oli saanut kokoonpanoonsa takaisin Jarkko Malisen, josta odotettiin apua heikosti sujuneisiin aloitustilanteisiin.

JYP ei tappiosta huolimatta lähtenyt muuttamaan kokoonpanoaan. Pelillisesti avainasemaan nousi se, että kuinka kuva muuttaa avausosasta. HIFK:lta odotetaan huomattavasti aktiivisempaa otetta, mitä kautta JYP yritetään saada paineen alla pulaan.

Raportti: Toinen osaottelu ei muuttanut parin tasaisuutta laisinkaan, vaikka pelin kuva keskiviikosta kääntyi päälaelleen. HIFK vyörytti hyökkäyksiä kohti JYPin aluetta, mutta maalinteko oli tukkoisaa.

JYP luotti kurinalaiseen vieraspelaamiseen terävillä vastahyökkäyksillä ryyditettyinä. Tämä näyttikin kantavan päätöserässä voittoon, mutta HIFK onnistui kampeamaan pelin jatkoajalle.

Siellä sankariksi nousi Antti Suomela, jonka iltapuhde Jyväskylässä oli haastava. Suomela hakkasi Mikko Kuukan laukauksen irtokiekon verkon perukoille.

Maalivahdit keskiössä

Ottelun alkua sotkivat molempien joukkueiden rangaistukset, minkä takia selvää kuvaa pelin suunnasta oli vaikeaa muodostaa. Erän edetessä HIFK kuitenkin tarttui tahtipuikkoon tiukemmin pitäen painopistettä hyökkäysalueellaan.

Micke-Max Åsten oli suuressa roolissa hämmentämässä maalinedustalla, mutta Jussi Olkinuora ei juuri pudottanut kakkoskiekkoja hakattavaksi. 

Avoimempi hyökkäyspelaaminen avasi myös JYPille omat paikkansa vastahyökkäyksistä, mutta Kevin Lankinen jatkoi keskiviikkoisella tasollaan. 

Toisessa erässä molemmat maalivahdit nousivat valokeilaan. Erityisesti Olkinuora venyi lukuisiin paraatipelastuksiin haparoineen JYP-puolustuksen takana. Paras paikka aukeni Maliselle Juuso Vainion kiekon menetyksen jälkeen, mutta kuparinen ei rikkoutunut vieläkään.

Pelin luonnetta kuvasi vauhdikkuus, jonka takia paikkoja nähtiinkin molemmissa päädyissä. JYP kävi lähellä paria onnekasta maalipaikkaa, mutta kiekko pomppi senttejä ohi maalin. Myös tiloja maalinedustalle alkoi röyhkeydellä aueta, mutta toiselle erätauolle lähdettiin 0−0-lukemista.

Maaleja tuli, tasatilanne säilyi

Päätöserä ehti vanhentua hieman alle kaksi minuuttia, kun ottelun ensimmäinen maali syntyi. JYP pääsi hyvänä rintamana suoraan hyökkäykseen, jonka päätteeksi Janne Kolehmainen ohitti Lankisen.

Pian tämän jälkeen JYP pääsi ylivoimalle hakemaan toista maalia, mutta erikoisten sattumien jälkeen syntyneessä tilanteessa kiekko ei päätynyt tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Koska HIFK oli takaa-ajoasemassa, alkoi hyökkäyspelissä näkyä jälleen enemmän riskejä. Tämä avasikin JYPille jälleen paikkoja tappaa peli, mutta nämä jäivät käyttämättä.

Keskiviikkona HIFK:lta esiin astui Patrik Carlssonin ketju, ja sama toistui tällä kertaa. Tällä kertaa ison osuman teki Juha-Pekka Haataja, jonka osumalla ottelu eteni jatkoajalla.

JYP pääsi aloittamaan jatkoajan ylivoimalla, mutta tässä ratkaisua ei tullut. Loppupeleissä jatkoaika ehti vanhentua kolme ja puoli minuuttia ennenkuin Suomelan osuma toi illan päätökseen.

Kolmas puolivälieräottelu pelataan Jyväskylässä lauantaina.

Muut jutut ottelusta:

Helsingissä syntyi taistelupari − "Koomista, että tunne otetaan väkisin pois"

HIFK suojeli maalinedustaansa kovin ottein.

21.3. 1. ottelu JYP-HIFK 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Katso Jatkoajan ottelusarjaennakko

Raportti: Ensimmäinen erä ja koko ottelusarja alkoi vieraiden puolelta räväkästi, kun Patrik Carlsson vei HIFK:n 1−0-johtoon, kun ottelua oli ehditty pelaamaan vain reilu minuutti. 

Maalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena, varovaisena ja tarkkana. JYP otti kiekkokontrollin ja hallitsi kiekkoa enimmissä määrin, mihin HIFK pyrki vastaamaan tiiviillä keskialueen trapilla. Hyökkäysalueelle murtamiseen molemmat joukkueet viljelivät kohtalaisen paljon päätykiekkoja. 

Avauspelaamisessa HIFK:lla oli ajoittain vaikeuksia. Helsinkiläiset syöttivät vaarallisen näköisesti muutamia kertoja keskikaistalle, minkä seurauksena JYP sai riistoja aikaan. Erän puolivälissä vierailijat pääsivät kuitenkin ylivoimalle. 

Ylivoimansa aikana HIFK ei kuitenkaan onnistunut luomaan oikein mitään. Jäähyn jälkeen JYPillä oli laadukas maalipaikka mennä johtoon, kun Jani Tuppurainen katkaisi siniviivan tuntumassa HIFK:n Joonas Raskin syötön ja pääsi nokikkain Kevin Lankisen kanssa. Lankinen kuitenkin otti HIFK:n maalilla pidemmän korren ja torjui Tuppuraisen yrityksen.

JYPillä oli muutenkin läpi erän enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin HIFK:lla. Jyväskyläläiset pääsivät erän lopulla vielä ylivoimallekin, mutta Lankisen torjuntojen ja HIFK:n puolustajien laukausten blokkausten takia erätauolle siirryttiin HIFK:n johdossa. 

Toisessa erässä JYP tasoihin, kolmannessa vieraiden ruotsalaishyökkääjä ratkaisijana

Heti toisen erän alussa alivoimalla Janne Kolehmaisella oli laadukas maalipaikka tuoda kotijoukkue tasoihin, mutta Lankinen piti edelleen maalinsa puhtaana. 

Toinen erä poikkesi hieman ensimmäisestä erästä. HIFK pyrki paineistamaan aavistuksen aiempaa korkeammalta varsinkin erän alussa, mikä taas avasi peliä hieman. Keskialueelle syntyi ajoittain vapaita tiloja ja peliä käännettiin muutenkin läpi erän nopeammin pystyyn.

JYP jatkoi vahvaa karvauspelaamistaan ja sai luotua muutamat maalipaikat hyökkäysalueen riistoista. Erän vanhetessa HIFK alkoi kuitenkin saada hieman kiekollisesta pelaamisestaan kiinni. 

Helsinkiläiset ottivat aika ajoin kiekkokontrollin yhä vahvemmin itselleen ja rytmittivät peliä. Näin ollen heidän hyökkäyksensä pitenivät ja määrällisesti HIFK hyökkäsi enemmän. JYP kuitenkin puolusti varsin tiiviisti omalla puolustusalueellaan, eikä maalipaikkoja kovin montaa nähty.

JYPillä oli kuitenkin toisessa erässä joukkueista laadukkaimmat maalipaikat. Vielä erän lopussa JYP pääsi ylivoimalle, jonka aikana se tuli tasoihin. HIFK:n Teemu Eronen pelasi maalin edustalla irtokiekkotilanteen hieman löysästi, minkä ansiosta Juha-Pekka Hytönen pystyi tasoittamaan ottelun.

Kolmannen erä alku oli hieman aiempaa vapaampaa ja aaltoilevampaa peliä. HIFK pystyi kuitenkin rytmittämään peliä yhä enemmän ja enemmän. JYP ei silti jäänyt statistina seuraamaan vierestä, vaan pystyi myös itse kiekkokontrolliin paikan tullessa.

Erän puolivälin lähestyessä alkoi maalipaikkoja siunaantua. Ensin JYPin Antti Suomelalla oli puolittainen maalipaikka maalin edessä. Tästä hetki ja HIFK:n nelosketju järjesti JYPin maalille mylläkän. HIFK pääsi ottelussa kolmannen kerran ylivoimallekin, mutta muutamista maalipaikoista huolimatta HIFK ei onnistunut vielä johtomaalia tekemään.

2−1-johtomaali ja sitä myöten ottelun voittomaali nähtiin reilu neljä minuuttia ennen loppua. Carlsson kiersi kiekon kanssa maalin ja pystyi syöttämään toisella maalin kulmalla päivystäneelle Erik Thorellille. Ruotsalaishyökkääjä ei paikastaan erehtynyt.

Vielä ottelun loppuhetkillä muun muassa JYPin Joonas Nättisellä oli laadukas maalipaikka tasoittaa ottelu siinä kuitenkaan onnistumatta.

Näin ollen HIFK voitti ottelun lukemin 2−1. Ryöstöretken takuumiehinä häärivät Carlsson, joka oli molemmissa maaleissa mukana ja Lankinen, joka piti HIFK:ta pystyssä varsinkin ensimmäisessä erässä.

Muut jutut ottelusta

Haastattelu: Hytönen kielsi passiivisen HIFK:n yllättävyyden: "Tasoitus ei tuonut riittävää latausta"

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo