Tehottomuus jälleen HPK:n peikkona: "Kokeneemmatkin pelaajat alkoivat tekemään ihmeellisyyksiä"

HIFK:n vaarallisin ketju oli jälleen Jarkko Malisen ketju, laidoilla Juha-Pekka Haataja sekä Juhani Tyrväinen.
HIFK kaatoi keskiviikkoiltana kotihallissaan HPK:n lukemin 3-1. Tehottomuutensa kanssa tuskaillut HPK ei kahden erän näennäisestä hallinnastaan huolimatta pystynyt venyttämään maaliverkkoja kuin kertaalleen.

Ottelun ensimmäisessä erässä kuskin paikalla oli HPK. Tasaviisikoin vierailijat heiluttivat tahtipuikkoa, kun HIFK:lla oli vaikeuksia murtautua parhaille laukaisupaikoille. Merkittävin ero joukkueiden välillä oli kiekottomassa pelissä, jossa hämeenlinnalaiset olivat huomattavasti aktiivisempia.

HPK:n korkea paine aiheutti HIFK:n puolustajille ongelmia pelin avaamisessa. Jo JYPiä vastaan helsinkiläiset kärsivät hitaista ratkaisuista puolustusalueella ja sama kaava jatkui myös keskiviikkona.

Paineesta huolimatta ottelun ensimmäisen maalin iski HIFK. Ylivoimaansa merkittävästi viime kaudesta petrannut helsinkiläisryhmä sai tukun tilanteita luotua ja lopulta Jarkko Malinen pääsi iskemään kauden ensimmäisen osumansa Juhani Tyrväisen esityöstä. HPK:sta lähimmäs maalia pääsi Juho Keränen, joka pujotteli läpi HIFK:n puolustuksen, mutta maalilla Atte Engren piti maalinsa puhtaana.

− Meiltä hyvä lähtö peliin, olimme ensimmäisessä erässä todella vahvoja. Pelaajat olivat pistäneet itsensä valmiiksi ja johto olisi voinut olla myös ensimmäisen erän jälkeen meille, kertasi ottelun ensimmäistä erää HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen.

Hitaasti herännyt HIFK nappasi kuskin paikan

Toisessa erässä isännät pääsivät huomattavasti paremmin peliin mukaan ja pyöritteli peliä pitkiä pätkiä hämeenlinnalaisten puolustusalueella. HIFK kuitenkin hallitsi kiekkoa lähinnä laitojen tuntumassa ja vaaralliset maalintekopaikat olivat harvassa. HPK kuitenkin joutui rikkomaan ja kulutti jäähypenkkiä ottelussa kaikkiaan kuusi kertaa.

− Toinen erä oli meiltä todella huono, olimme siinä vähän pulassa. Erätauko on ihmeellinen paikka, sen aikana voi tapahtua kaikennäköisiä asioita, analysoi Pennanen.

− HIFK selvästi nosti toiseen erään. Vaikka muistutimme pelaajia, että sieltä tulee toisen tyyppinen joukkue vastaan, jäimme silti jälkeen. Aloimme pelaamaan hitaasti, syöttelimme huonosti ja hukkaamaan kiekkoja.

Antti Karjalainen HPK:n maalilla piti joukkueensa vielä mukana taistelussa pisteistä. Ensimmäisen ottelunsa kaudella pelannut vahti otti tukun tärkeitä torjuntoja.

− Karjalainen oli todella hyvä. Piti meidät pisteissä kiinni toisessa erässä, kun olimme suuressa pulassa. Hieno asia, että maalivahtipeli on kunnossa, kehui Pennanen vahtiaan.

Kolmannessa erässä HIFK lisäsi johtoaan heti alkuminuuteilla Thomas Nykoppin maalilla. HPK löysi oman pelinsä rytmin jälleen kolmannessa erässä, mutta onnistui vain kertaalleen, kun Oula Palve ohjasi kiekon yhdellä kädellä ohi Engrenin. Loppulukemat 3-1 viimeisteli Teemu Eronen tyhjään maaliin.

− Tuloksen puolesta selvisimme toiselle erätauolle. Kolmanteen erään oli kova usko, mutta HIFK teki maalin heti kolmannen erän alkuun. HIFK voitti ansaitusti tänään.

− Ensimmäisessä ja kolmannessa erässä hyökkäsimme kohtuullisesti. Toisessa hyökkäsimme todella huonosti. Etäisyydet kasvoivat, huonoja syöttöjä, paljon epäselviä tilanteita ja käänsimme tyhmistä paikoista takaisin omiin, päätti Pennanen.

Tehottomuus joukkueiden huolena

HIFK:n nimellinen ykkösketju Erik Thorell - Patrik Carlson - Joonas Rask on ollut kauden ensimmäisissä otteluissa varjojen mailla. Kovin odotuksin HIFK:hon saapunut ruotsalaiskaksikko on kerännyt kolmeen otteluun yhdet syöttöpisteet, nekin HPK:ta vastaan tehtyyn tyhjään maaliin.

Kolmikko pääsee useammin aloitusympyrään hyökkäys- kuin puolustuspäässä, mutta tulos on laihaa. Jo parhaalle maalintekosektorille pääseminen on työn ja tuskan takana. Ajoittain kiekko liikkuu näyttävästi, mutta ketju tyytyy pysyttelemään sota-alueen ulkopuolella. Kolmikko kaipaa lisää suoraviivaisuutta ratkaisuihinsa, muuten se ajautuu tulevaisuudessakin sektorin ulkopuolelle.

Myös HPK:lla on omat vaikeutensa viimeistelynsä kanssa. Näennäisesti joukkue pystyy hallitsemaan pelivälinettä, mutta parhaan luokan maalintekopaikat ovat vähissä ja ratkaisuista puuttuu päättäväisyys.

− Kun pelaamme sovitusti, hyökkäyspeli on ihan hyvää. Nyt siellä kokeneemmatkin pelaajat alkoivat tekemään ihmeellisyyksiä. Se kai kuuluu tähän kohtaan ja tähän matkaan, että meille tulee tällaisia kokemuksia, suomi Pennanen.

Pennasella oli selvä näkemys, missä asioissa HPK:n pitää parantaa tulevissa otteluissa ja millä keinoin muutoksia saavutetaan.

− Erityisesti erikoistilanteissa meidän pitää parantaa. Pitää vähän katsoa vähän koostumuksia. Tänään osa pelaajista tilasi itselleen roolimuutoksen. Halusimme uskoa, että eilisen pelin jälkeen käytännössä samat pelaajat jatkaisivat, mutta nyt täytyy tehdä hieman muutoksia.