Tallinder tykitti Ässät kumoon

LIIGA / Raportti
Henrik Tallinderin kauden neljäs maali toi TPS:lle voiton.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Paljon oli tunnetta keskiviikkoiltana, kun TPS saapui Poriin Ässien vieraaksi. Ässät raastoi ja taisteli vimmatusti, mutta kiekko ei löytänyt tietään maaliin. Henrik Tallinder puolestaan osui ja tuo osuma toi TPS:lle tiukan 1−0-voiton.

Ässien ja TPS:n edellinen kohtaaminen joulukuussa oli aikamoinen show, kun turkulaiset nappasivat Porista voiton voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 6−5.

Keskiviikkoillan mittelö alkoi edellistä huomattavasti tunnustelevammissa merkeissä.

Ässät sai avauserässä tukittua keskialueen hyvin, eivätkä turkulaiset päässeet uhittelemaan ässävahti Andreas Bernardia kovinkaan hyviltä tonteilta. Koko avauserän kuva olikin tarkan puolustamisen lisäksi pelin pyöriminen lähinnä siniviivojen välissä, eikä maalien läheisyydessä.

Muutamista hyvistä paikoista huolimatta avauserä päättyi maalittomana. Lähimmäs maalituuletuksia pääsi Jarno Kärki, joka laukoi napakan rannelaukauksen ylärimaan.

Myös paluun loukkaantumisen jälkeen kaukaloon tehnyt hyökkääjä Niko Ojamäki mainitsi avauserän jälkeen keskialueen tärkeydestä.

− Voittoja emme ole vielä TPS:ää vastaan ottaneet. He pelaavat todella nopeita hyökkäyksiä. Meidän pitää pelata keskialue fiksusti ja saada sitä kautta riistoja, niin hyvä tulee, Ojamäki tiivisti.

Terveisiä Turusta toivotti Tallinder

Ässille tarjottiin toisen erän alkupuoliskolla mahdollisuutta ylivoimapeliin, kun Jasper Lindsten huitoi itsensä jäähylle. Yhden pelaajan tuoma etu ei kuitenkaan liiemmin vaakakupissa painanut, kun Ässät peliään pyöritti, ja tulos jäi laihaksi.

Turkulaiset saivat oman tilaisuutensa vain hetkeä myöhemmin Antti Jaatisen 2+2-minuuttisen ansiosta, eikä sitä myöskään tuhlattu. TPS liikutti kiekkoa tehokkaasti pelaajalta toiselle ja lopulta kuvion päättänyt Henrik Tallinderin upea siniviivalaukaus ei jättänyt Bernardille mitään palaa.

Ässät jäähyili erässä vielä toistamiseen, mutta säästyi takaiskuilta. Lähellä maali silti oli, niin kauniisti TPS ylivoimakuvioitaan kultakypärä Tomi Kallion johdolla pyöritti.

TPS sai ylivoimiensa ansiosta hyvän otteen pelistä, mutta toinen erä oli muutenkin täysin turkulaisten, eikä hunajapurkki pysynyt kiinni, vaikka sitä porilainen mediapersoona Julle Kallio ennen ottelun alkua toivoikin.

Yksi riittää voittoon asti

Päätöserässä pata ei antanut periksi, vaan painoi pelin väkisin TPS:n puolustusalueelle. Lähelle tasoitusta Ässät pääsi, kun kiekko löysi tiensä puolustaja Juho Tommilan luistimesta maaliin.

Pitkä videotarkastus ei kuitenkaan tuonut helpotusta kotiyleisölle, sillä osuma hylättiin. Suoranaista potkuliikettä maalissa oli vaikea katsomoon asti havaita, eikä päätös tuomiosta hetkessä tullutkaan.

Otteluvalvoja piti maalin hylännyttä päätöstä selvänä tapauksena.

− Neljä tuomaria sanoi tilanteen jälkeen, että kyseessä oli potkuliike. Useasta eri kuvakulmastakin katsottuna näki, että tuomio oli oikea, hän linjasi.

Ässien illan toinen ylivoimamahdollisuus oli lähellä tuottaa tasoituksen, mutta TPS-vahti Aleksandar Georgijev oli maalillaan todella kuumassa iskussa.

TPS joutui päätöserän ratkaisuhetkillä jatkuvasti ahtaalle ässäpelaajien kanssa ja vaikka syytä olisi ehkä ajoittain ollutkin, ei tuomarin pilli jäähyn merkiksi soinut. Ässäfanien täyttämä seisomakatsomo meinasi jo ratketa liitoksistaan turhautumisen vallitessa.

Ässät koitti tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta laukaukset ja ohjaukset viuhuivat järjestään aina muutamia senttejä ohi.

Tiukka ottelu ei jättänyt Ässien päävalmentaja Jyrki Aholle paljoa jossiteltavaa. Vain tappio kismitti.

− Tämän illan ottelussa oli kova vaatimustaso, niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin suhteen. Saimme tehtyä kolmanteen erään hyvän rytminmuutoksen ja avasimme hieman peliämme. Loimme kyllä tarpeeksi paikkoja, mutta maaleja emme onnistuneet tänään valitettavasti tekemään. Mitään valittamista ei ole, paitsi ettemme voittaneet.

TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin piti kommenttinsa lyhyenä, ja ytimekkäänä.

− Ottelun alun intensiteetti ei ollut ihan sitä luokkaa, mitä odotin. Ei sen liiemmin meiltä kuin kotijoukkueeltakaan. Toisessa erässä pääsimme ylivoimamaalimme avulla hieman niskan päälle. Ässien hyökkäys oli varsinkin päätöserässä hyvin voimakasta, mutta kestimme.

− Tällaiset ottelut ovat hyvää oppia siitä, miten tiukkoja nämä ottelut oikein ovat, Selin lisäsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle