TPS hakee jo kymmenettä perättäistä voittoaan Sportista

LIIGA / Ennakko
Kultakypärä Erik Thorell johtaa Liigan maalipörssiä 17 osumallaan. Ruotsalainen voi olla vaikea pysäytettävä puolustajapulasta kärsivälle Sportille.
Kuva © Timo Savela
TPS:n edellisessä ottelussa Ässiä vastaan aikakirjoihin merkittiin 11 maalia. Sport ja HIFK puolestaan pelasivat koko varsinaisen peliajan maaleitta. Sportin TPS-ottelujen tappioputken katkaisua vaikeuttaa useiden tärkeiden pelaajien poissaolo.

TPS ja Sport ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, ja molemmilla kerroilla voittajina kaukalosta ovat poistuneet turkulaiset. Kevään 2016 pudotuspeleissä TPS kukisti 1. kierroksella Sportin suoraan otteluvoitoin 2−0. Viime kauden runkosarjassa voitot menivät Palloseuralle 4−0. Kauden 2014−2015 viimeinen keskinäinen kohtaaminen päättyi myös turkulaisten voittoon. Tuolla kaudella vaasalaiset voittivat kauden neljä aiempaa keskinäistä peliä.

Edellisen kerran joukkueet mittelivät paremmuudestaan Turkuhallissa tasan kuukausi sitten. Ottelu kuvasi hyvin molempien joukkueiden otteita tällä kaudella: Twitterin Liigadata-käyttäjän tilaston mukaan Sport on ollut tällä kaudella yksi Liigan parhaista joukkueista avauserissä. TPS taas on esiintynyt edukseen varsinkin ottelujen loppupuolella.

Sport siirtyi edellisessä TPS-pelissään johtoon vain 49 sekunnin pelin jälkeen. TPS-valmentaja Ari-Pekka Selin reagoi välittömästi ottamalla aikalisän, ja turkulaiset tekivätkin pelin kolme seuraavaa maalia voittaen lopulta 5−2.

Liuta tärkeitä pelaajia poissa Sport-miehistöstä

Sportiin kesken kauden siirtyneen Joonas Vihkon odotettiin löytävän hyvän pelivireen vanhan tutun tutkaparinsa Ville Viitaluoman kanssa. Toisin on kuitenkin käynyt, ja välillä Sport-valmennus on asettanut miehet eri ketjuihin pelaamaan. Kymmenessä Sportissa pelaamassaan ottelussa Vihko ei ole onnistunut tekemään yhtään pistettä, ja tehotilastossa on synkkä lukema −7. Pisteillä ei ole viime otteluissa juhlinut myöskään Viitaluoma.

Viitaluoma-Vihko-kaksikon tehottumuuden lisäksi harmaita hiuksia Sport-valmentaja Tomek Valtoselle ovat viime aikoina tuoneet tärkeiden pelaajien loukkaantumiset. Hyökkääjä Markus Nenonen ehti tykittää 12 maalia alkukauden aikana, mutta on nyt sivussa peleistä tammikuun loppuun asti. Loukkaantuneiden listalla ovat tämän hetken tietojen mukaan myös 15 tehopistettä summannut sentteri Joonas Komulainen sekä isoja minuutteja pelannut puolustaja Aleksi Laakso.

Sportin puolustuksesta ovat väliaikaisesti poissa myös Ari Gröndahl sekä Robin Salo − tosin eivät loukkaantumisten vuoksi, vaan erinomaisten peliotteidensa ansiosta. Gröndahl nimettiin A-maajoukkueeseen Venäjän EHT-turnaukseen. Salo puolestaan kuuluu alle 20-vuotiaiden MM-leiriryhmään. Puolustajavajetta paikkaamaan Sport hankki taannoin kokeneen Otto Honkaheimon.

Edelliset ottelut: TPS voitokas, Sportilla tiukkoja taisteluita

TPS:n lähtökohdat perjantai-illan Sport-kamppailuun ovat hyvät, sillä joukkueella on alla kolme voittoa. Viimeisin voitto heltisi tosin vasta voittomaalikisan jälkeen Ässistä lukemin 5−6. Porin maalintekokilpailu osoitti, että TPS:ltä löytyy tarvittaessa ratkaisuvoimaa laajalta rintamalta: jokainen maali nimittäin kirjattiin eri TPS-pelaajan nimiin.

Puolustuspään suhteen Selinillä sen sijaan riittää mietittävää. Puolustajapari Ilkka Heikkinen-Miro Keskitalo oli jäällä porilaisten kolmen tasaviisikoin tekemän maalin aikana. Maalivahti Oskari Setänenkään ei ollut parhaassa vedossaan. Kun TPS on läpi kauden peluuttanut hyvin pelannutta maalivahtitandemia Setänen-Aleksandar Georgijev varsin tasapuolisesti, lienee perjantaina Georgijevin torjuntavuoro.

TPS:n hyökkäysvoiman laajuudesta kertoo myös pistepörssi. Turkulaisista 20 tehopisteen rajan ovat tähän mennessä rikkoneet kultakypärä Erik Thorell (24 tehopistettä), Tomi Kallio (23), Dave Spina (22) ja Jasper Lindsten (21). Sportilta 20 pisteen kerhoon yltää toistaiseksi vain Olavi Vauhkonen tehopisteillään 12+9.

Sportin kolme edellistä ottelua ovat kaikki ratkenneet vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Sport joutui edellisessä ottelussaan TPS:n tapaan voittomaalikilpailuun, sillä vaasalaiset ja illan isäntäjoukkue HIFK eivät kumpikaan onnistuneet maalinteossa kertaakaan varsinaisen peliajan tai jatkoajan aikana. Lopulta kaksi pistettä jäivät Helsinkiin 1−0-lukemin.

Laakson, Gröndahlin ja Salon ollessa sivussa nähtiin Sport-puolustuksessa Mestiksen Hermeksessä hyvän alkukauden pelannut Miika Franssila. Kokoonpanoon on viime otteluissa mahtunut myös vasta 18-vuotias vaasalaisten oma kasvatti, laitahyökkääjä Verneri Vähäkangas.

TPS on ennen perjantain kierrosta sarjassa kolmantena, Sport kahdeksantena.

Seuraa Heitä

Dave Spina #12 |

Hyökkääjä

14 perättäistä ottelua ilman pelitilannemaalia pelanneella amerikkalaistähdellä on nyt oiva tilaisuus palata maalikantaan ilman kolmea runkopuolustajaansa pelaavaa Sportia vastaan.

Miika Franssila #17 | Sheffield

Puolustaja

Hermeksestä lainalla oleva puolustaja pelaa toisen pelinsä Sport-paidassa. Alkukausi on Mestiksen puolella sujunut erinomaisesti, mutta miten mies kestää liigavauhdissa mukana, kun vastassa ovat tuulennopeat Dave Spina ja Erik Thorell?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kuumat vastaan kylmät
Sport on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan vain yhden. Joukkueella maajoukkue-edustajien lisäksi on myös loukkaantumishuolia. TPS on vankistellut asemiaan sarjakolmosena tehopelaajiensa avulla. Joukkue ei kuitenkaan lepää täysin Dave Spinan, Erik Thorellin tai Tomi Kallion tehojen armoilla, sillä edellisessä ottelussa Ässiä vastaan koko kolmikko jäi pisteittä, mutta turkulaiset latoivat varsinaisella peliajalla kiekon maaliin viisi kertaa.
5 6
1 2