Jatkuuko turkulaisten pisteputki?

LIIGA / Ennakko
Liigan pistepörssiä johtava TPS-kapteeni Tomi Kallio on tälläkin kaudella ollut Turun Palloseuran kantavia voimia
Kuva © Timo Savela
Gatorade Centerin tiistai-illassa yhteen iskevät Turun Palloseura sekä Lahden Pelicans. TPS nappasi lauantaina kauden ensimmäisen vierasvoittonsa Kuopiossa KalPasta, ja Pelicans kaatoi puolestaan kotiluolassaan Helsingin IFK:n.

Lähtökohdat

Tulokasvalmentaja Kalle Kaskisen opein kuluvaan kauteen lähtenyt TPS on pelannut onnistuneen alkukauden. TPS on päässyt pisteille kaikissa pelaamissaan otteluissa ja komeilee sarjataulukon neljäntenä ennen tiistain kierrosta.

Peli ei TPS:n osalta ole vielä täysin uomissaan, ja joukkue on pystynyt ainoastaan kertaalleen pelaamaan täysin eheän 60-minuuttisen kaukalossa − senkin kauden kotiavauksessa Tapparaa vastaan.

Muutoin otteet ovat ailahdelleet pelin sisällä paikoin erittäin rajustikin. Esimerkiksi Sportia vastaan TPS oli vastaantulijan asemassa ensimmäiset kaksi erää huolimatta kahdesta maalistaan, mutta kolmannessa erässä nähty hirmumyrsky siivitti mustavalkoiset 7−2-voittoon vaasalaisista.

Lauantainen KalPa-peli näytti kuitenkin jälleen ehjemmältä, ja tuossa ottelussa TPS pääsi näyttämään, että voittaminen onnistuu myös vieraissa.

TPS on ollut alkukauden otteluissa liikaa ykkösketjunsa Jasper Lindsten-Ilari Filppula-Tomi Kallio tehojen varassa. Nuoremman kaartin edustajista esiinastumista odotetaan erityisesti Patrik Virralta, joka on toistaiseksi päässyt tehopisteille ainoastaan yhdessä pelaamistaan neljästä ottelusta.

Pelicans on startannut kauteen pirteästi. Tuloksellisesti kausi olisi voinut alkaa paremmin, mutta kentällä lahtelaisryhmä on ollut todella aktiivinen joukkue, joka pyrkii hallitsemaan peliä siinä usein onnistuen.

Alkukaudesta Pelicans on kuitenkin kärsinyt ajoittain tehottomuudesta ja pelitavan aktiivisuudesta johtuvasta rasituksesta pelien sisällä, mutta IFK-peli oli lahtelaisilta jo osoitus paremmasta.

Jos on TPS ollut riippuvainen veteraanien tehopisteistä, on Pelicansista noussut alkukauden otteluissa esille etunenässä nuori kaarti. Iikka Kangasniemi on odotetusti ollut Pelicansin johtaja kentällä, mutta ilahduttavia ovat olleet myös Aleksi Rekosen, Casimir Jürgensin ja Hannes Björnisen otteet kentällä.

Ratkaisu

Erikoistilannepelaaminen noussee suureen rooliin ottelussa. TPS on pelannut kotikaukalossaan murhaavan tehokasta ylivoimaa, kun taas puolestaan Pelicans on sortunut varsinkin vieraskaukaloissa keräämään jäähyjä. Pelicans on JYPin ohella eniten kaksiminuuttisia tällä kaudella vieraskaukaloissa kerännyt joukkue.

Pysyvätkö Pelicansin pelaajat kaidalla tiellä vai kulutetaanko Gatorade Centerin jäähyaitioiden saranoita urakalla?

Pelicans on kaukalossa jälleen aktiivinen ja pyrkii kuskin paikalle heti kiekon tiputtua. Pääseekö TPS pelin juoneen mukaan alusta alkaen? Viimeisimmässsä kotiottelussaan Sportia vastaan TPS:llä kesti kaksi erää käynnistyä, nyt moiseen ei ole varaa, vaan TPS:n pitää pystyä vastaamaan huutoon heti pelin alusta.

Maalivahtipelaamisen tärkeyttä ei voida koskaan jääkiekosta puhuttaessa unohtaa eikä tämäkään ottelu tee poikkeusta. TPS on päästänyt alkukaudesta neljänneksi vähiten maaleja (9), Pelicans puolestaan neljänneksi eniten (14).

TPS-veskareista sekä Oskari Setänen että Rasmus Tirronen ovat päässeet tällä kaudella jo nollapelin makuun ja kannatelleet varsinkin vieraskaukaloissa TPS:ää suurilla torjunnoilla.

Setänen on ottanut alkukaudesta odotetusti ykköstorjujan viitan yllensä, mutta perjantainen SaiPa-ottelussa napattu nollapeli osoittaa, että Tirronen antaa kovan vastuksen Setäselle.

Pelicans-vahdeista Joona Voutilainen on hänkin päässyt jo nappaamaan nollapelin tilillensä, kun Pelicans kävi Mikkelissä nollaamassa Jukurit.

Maalivahtipelaaminen ei kuitenkaan ole Pelicansilla ollut tästäkään huolimatta aivan terävimmillään alkukaudesta, vaikka Voutilaisen nollapelin lisäksi Janne Juvonen nappasikin vakuuttavan torjuntavoiton HIFK:n Atte Engrenistä lauantaina.

Erikoista

Pelicans on ollut viime vuosina piikkinä lihassa Turun Palloseuralle. TPS on viimeksi pystynyt voittamaan Pelicansin tiistaina 3.3.2015.

Tuon jälkeen joukkueet ovat kohdanneet kahdeksan kertaa, ja Pelicans on vienyt nimiinsä kaikki kamppailut − kuusi kertaa varsinaisella peliajalla, kaksi kertaa jatkoajalla. Pystyykö Kaskinen joukkoineen murtamaan kirouksen vai jatkuuko putki?

Seuraa Heitä

Petrus Palmu #52 | AHL

Laitahyökkääjä

Palmua ei ole koolla pilattu, mutta se ei menoa haittaa. 171-senttisessä varressa on hämmästyttävän paljon vääntövoimaa ja puhdasta taitoa. Toistaiseksi Palmulta ei alkukaudesta ole aivan maksimitulosta nähty, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että Palmu on nousemassa kärkipelaajien joukkoon.

Hannes Björninen #24 | Pelicans

Keskushyökkääjä

21-vuotias Björninen on noussut Pelicansin ykkösketjun sentteriksi ja pyrkii täyttämään saappaita parhaansa mukaan. Tekee kovasti töitä kentän molempiin päihin ja antaa illasta toiseen kovan panoksen kaukalossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Turussa kierroksen suurimaalisin ottelu
TPS on aloittanut kauden ailahtelevasti. Kun viisi ottelua on takana, joukkue on jäänyt kahdesti nollille ja lopuissa kolmessa ottelussa iskenyt yhteensä 17 maalia. Tasaisemmin hyökänneellä Pelicansilla ailahtelu on tapahtunut puolustussuuntaan. Kokonaisuutena TPS on kuitenkin kokeneen osastonsa ansiosta ennakkosuosikki. Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilari Filppula ovat pitäneet tasonsa Liigan kärkipelaajina. Pelicans on puolestaan ollut enemmän Iikka Kangasniemen sekä yksittäisten oivallusten varassa.
4 5
2 3