Vastakkain sarjan kuumin ja kylmin joukkue, lisämausteena Reijo Leppäsen paidan jäädytys

LIIGA / Ennakko
Kevätkausi on Ari-Pekka Selinille sadonkorjuun aikaa. Mies on tehnyt erinomaista työtä päävalmentajana ja saa nyt nauttia työn hedelmistä. TPS ei ole jäänyt pisteittä kertaakaan vuonna 2017.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
TPS keikkuu kuntopuntarin piikkipaikalla kerättyään viidestä viime ottelustaan 13 pistettä. Sarjajumbo Lukko on kuntopuntarin heikoin joukkue: viidestä edellisestä pelistä käteen on jäänyt yhteensä vain kolme pistettä.

TPS ja Lukko kohtasivat toisensa edellisen kerran eilen perjantaina. Raumalla pelattu ottelu päättyi TPS:n voitoon lukemin 1−4.

Ylivoimapeli oli ottelussa tärkessä roolissa, sillä Palloseura teki kaksi maalia ylivoimalla. Lisäksi Ilkka Pikkaraisen laukoma 1−1-tasoitusmaali syntyi samassa ajassa kuin Lukon Peter Tiivola pääsi rangaistusaitiosta pois. Myös Lukko teki perjantaina ainokaisensa ylivoimalla, kun Tiivola vei isäntäjoukkueen johtoon.

TPS joutuu tällä hetkellä pelaamaan ylivoimaa ilman sarjan parhaimpiin maskipelaajiin kuuluvaa puolustaja Jani Forsströmiä, joka kärsii ylävartalovammasta. Lukko-ottelussa Forsströmin puuttuminen vaikutti itse asiassa tuovan tuoreita ideoita TPS:n ylivoimapeliin. Forsströmin paikkaa vastustajan maailvahdin edessä ei ottanut vastaavassa merkityksessä kukaan toinen pelaaja, vaan mustavalkoiset pyrkivät ennemminkin hakemaan ratkaisuja erilaisilla syöttökuvioilla. Tulosta tuli, ja TPS-pelaajien laukaukset ylivoimalla suoraan syötöstä olivat myrkkyä Lukko-vahti Jakub Stepanekille.

Ilkka Pikkarainen − TPS:n peli-ilon ruumiillistuma

Vaikka viidestä keskinäisestä pelistä kolme on tällä kaudella päättynyt Lukon voitoon, lähtee TPS runkosarjan viimeiseen Lukko-taistoon ennakkosuosikkina. TPS-ryhmän peli-ilo on tällä hetkellä silminnähtävä, ja itseluottamusta 11 ottelun pisteputkessa olevilla Ari-Pekka Selinin suojateilla riittää.

TPS:n joukkueessa vallitsee tällä hetkellä hyvä fiilis: onnistumisia tulee, kaikki pelaajat noudattavat yhteistä pelisysteemiä, ja pelaaminen lukuisista tuuletuksista sekä hymynkareista päätellen on ilmeisen hauskaa. Voimahyökkääjänä itseään tunnetuksi tehnyt Ilkka Pikkarainen on tykittänyt viiteen viimeiseen otteluun neljä maalia ja antanut neljä maalisyöttöä. Pikkaraisen tehotilastoon on kirjattu viidessä ottelussa kahdeksan plusmerkintää.

Puolustaja Miro Keskitalo ei ole lyhyen liigauransa aikana vielä osoittanut suuria kiekollisia kykyjä, mutta TPS:n hyvä henkinen lataustila säteilee selvästi myös nuoren peruspuolustajan otteisiin. Loukkaantumisestaan pelikuntoon toipunut Keskitalo veivasi perjantaina Lukko-puolustaja Roni Seväsen täysin kahville ja iski kiekon ohi Stepanekin. Vastaavia kikkoja ei heti odottaisi näkevänsä puolustajalta, joka iski syksyllä Liiga-uran avausmaalin 58. pelissään.

Maalivahdin unelmailta on Lukon seitinohut mahdollisuus voittoon

Lukon ja TPS:n perjantaisessa ottelussa tasoero ei ollut yhtä suuri kuin joukkueiden sijoitusten ero sarjataulukossa. Liigajumbo Lukko pystyi varsinkin alussa pistämään kampoihin sarjakakkosena olevalle TPS:lle, vaikka pelasi nyt ensimmäistä kertaa ilman ykkössentteri Aaron Gagnonia. Kanadalaistaiturin pelisilmän ja syöttötaidon puuttuminen näkyi. Lukko-pelaajat tekivät tämän tästä vääriä ratkaisuja kiekon kanssa, eivätkä syötöt napsuneet lapaan riittävän usein. Alavireisesti sujunut kausi on lisännyt pelaajien henkistä taakkaa.

Estääkseen TPS:ää ottamasta viidettä perättäistä kolmen pisteen voittoa, tarvitsee Lukko maalivahdiltaan todellisen unelmaillan. Kun joukkueet kolme viikkoa sitten kohtasivat Turkuhallissa, oli Kaapo Kähkönen Lukon maalilla varsinainen ihmismuuri: Kähkönen torjui ottelussa 51 kertaa ja nollasi voittomaalikilpailussa TPS:n kaikki neljä laukojaa.

TPS jäädyttää ennen lauantain Lukko-ottelun alkua Reijo Leppäsen pelipaidan. Palloseuran kaikkien aikojen parhaan pistemiehen numero 15 hilataan Turkuhallin katonrajaan, josta löytyvät entuudestaan Timo Nummelinin, Juhani Wahlstenin, Hannu Virran sekä Rauli Tammelinin pelipaidat.

Seuraa Heitä

Ilkka Pikkarainen #84 | IPK

Laitahyökkääjä

Sonkajärven mies pelaa voittavaa jääkiekkoa: Tehopisteitä paukkuu solkenaan, mutta myös puolustuspeli pysyy kunnossa. 35-vuotias konkari pystyy fysiikallaan horjuttamaan nuorempia laitaväännöissä ja taklaustilanteissa. Hermokontrolli ei ole tällä kaudella osoittanut pettämisen merkkejä. Valmennus voi heittää Pikkaraisen jäälle tilanteessa kuin tilanteessa, ja luottaa siihen, että hän täyttää odotukset.

Peter Tiivola #74 | Ässät

Keskushyökkääjä

Viime kaudella Tiivola nousi pelaajana uudelle tasolle, kun rooli Bluesissa kasvoi pelaajavirran käydessä Espoosta poispäin. Ei ole pystynyt ottamaan uutta kehitysaskelta Lukon riveissä, vaan on täsmälleen viimeisen Blues-kauden pistevauhdissa. Aaron Gagnonin lähdön myötä Tiivola nousi Lukon ykkössentteriksi. Tämänhetkinen rooli kokeneiden Ville Vahalahden ja Toni Koiviston keskellä on henkilökohtaisen kehityksen kannalta ihanteellinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Lukon kyyti entistä kylmempää
Lukko on heittämässä jo pyyhettä kehään tämän kauden osalta, vaikka onkin ajoittain taistellut ansiokkaasti pisteitä. Joukkue menetti myös ylivoimaisesti tärkeimmän keskushyökkääjänsä tällä viikolla. TPS lähtee otteluun kuitenkin aivan erilaisessa mielentilassa ja laadukkaammalla materiaalilla, joten suurinumeroinen voitto ei olisi yllätys.
5 6
1 2